Top
 

Yiannis Lymtsioulis

Βιογραφικό Σημείωμα

Yiannis Lymtsioulis

Ιδρυτής τής Melodrakma Universal

Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε στη Χάλκη της Λάρισας το 1970. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες με ειδικότητα «Πολιτική Ανάλυση» στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Την περίοδο 1992-1997 έζησε στη Μανίλα των Φιλιππίνων κάνοντας θεατρικές σπουδές στο U.P (Κρατικό Πανεπιστήμιο Φιλιππίνων) και παράλληλα δούλευε για το θέατρο από διάφορες θέσεις αλλά και ως συνοδός-ξεναγός τουριστικών εκδρομών σε όλο τον κόσμο.

Μεταξύ 2001-2003 πραγματοποίησε Μεταπτυχιακές Σπουδές (Master’s): «Πολιτιστικό Μάνατζμεντ Θεάτρου Μουσικής και Χορού» στη Μαδρίτη (UNIVERSIDAD COMPLUTENSE) κι έκτοτε εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ισπανική πρωτεύουσα.
Το 2014 έγινε δεκτός στο Διδακτορικό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης Complutense – Τμήμα Φιλολογίας και Θεατρικών Σπουδών και πραγματοποιεί τη Διδακτορική του Διατριβή με θέμα μια παράφραση έργου του Γκόγια:
«Ο Ύπνος της Λογικής Γεννάει Τέχνη: το θέατρο που γεννήθηκε μέσα από τη φρίκη του Ισπανικού Εμφυλίου»

Τα τελευταία 25 χρόνια μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στους δυο χώρους που αγαπάει: τον Τουρισμό και το Θέατρο.

Έχει γράψει δέκα θεατρικά έργα και εφτά ειδικά θεματικά ταξίδια τα οποία έχει «σκηνοθετήσει» κιόλας.

«Al Andalus» : Μαδρίτη – Ανδαλουσία- Η Ισπανία του Λόρκα! (8ήμερο)

«Green Card to Happiness» : Βόρειος Ισπανία – Χώρα των Βάσκων (10ήμερο)

«Η Επιμονή της Μνήμης» : Καταλωνία – (Ισπανική Βαρκελώνη, Τζιρόνα, Φιγκέρας και Γαλλική-Carcassonne.) (6ήμερο)

«Πορτογάλοι Θαλασσοπόροι & Ισπανοί Κατακτητές» (Πορτογαλία και Δυτική Ισπανία: Cáceres, Trujillo, Salamanca, Ávila, Segovia, Toledo) – (10ήμερο)

«Puttanesca Siciliana» : Σικελία και μια Νύχτα στο Regio Clabria για τα Γλυπτά του Riace. (8ήμερο)

«Ο Τουρισμό Ελευθερώνει»: Βερολίνο – Δρέσδη-Λειψία – Ποτσνταμ. (5ήμερο) (Πρεμιέρα Απρίλιο του 2018)

«La Vita e Bella ή στα Δόντια του Δάντη»: Τοσκάνη κι ό,τι συνάδει με τη γοητεία της! Ένα Σαφάρι Κρασιού μέσα απ’ τη Λογοτεχνία και το Σινεμά. (Πρεμιέρα Ιούνιο του 2018)

Υ.Γ – 1 : Από φοιτητής στον Τουρισμό ως συνοδός εκδρομών στο «Μεγάλο Σχολείο» που λέγονταν Manos Travel. Έκτοτε συνεργάστηκα με πολλά ελληνικά και ξένα γραφεία Τουρισμού ώσπου αποφάσισα να φτιάξω τη Melodrakma Universal για να έχω την απόλυτη ευθύνη «του καλού και του κακού» αλλά και την ελευθερία να δημιουργώ τις συνθήκες ώστε ένα ταξίδι να μετατρέπεται σε πολιτιστικό γεγονός.

Υ.Γ – 2 : Χάρη στο Θέατρο μπόρεσα να ταξιδέψω ακόμα περισσότερο κατόπιν προσκλήσεων για διαλέξεις σε Διεθνή Συνέδρια Δραματουργίας όπως της Valencia, Alicante, Granada, Notre Dame (South Bend-USA), Βερολίνο και με την ευκαιρία αυτή να υποστηρίξω τη βαθιά μου πίστη στη θέση τού Miguel de Unamouno πως ο Φασισμός θεραπεύεται διαβάζοντας κι ο φασισμός Ταξιδεύοντας.

Η Πορεία στο Θέατρο

Νιώθω τυχερός καθώς ευτύχησα να δω κάποια έργα μου στη σκηνή.

Το 2001, για το έργο μου «The Virus ή Το Μεθύσι του Νώε» (Εκδόσεις Δωδώνη) βραβεύτηκα με το Κρατικό Βραβείο Δοκίμων Θεατρικών Συγγραφέων του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Το «Πάρις και Αλέξανδρος» ανέβηκε στη Σκηνή για σαράντα παραστάσεις στη Μανίλα το 1999 και στη συνέχεια ταξίδεψε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος. Είχα την τιμή να είναι το πρώτο θεατρικό έργο δυτικού θεατρικού συγγραφέα που ανέβαινε σε σκηνή αυτής της χώρας. Τον Μάρτιο του 2000, το ίδιο έργο συμμετείχε στο Φεστιβάλ Θεάτρου της Αδελαΐδας της Αυστραλίας και το 2005 – 2006 ανέβηκε στη σκηνή του θεάτρου των Αθηνών «Αγγέλων Βήμα». Το ίδιο έργο παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2009 σε Θεατρικό Αναλόγιο στη Νέα Υόρκη.

Από τον Ιούνιο του 2004 έως τον Μάρτιο του 2005, το έργο μου «Το Μπάσταρδο του Τσέχωφ» (με τον τίτλο «Como Un Blues» περιόδευσε σε διάφορα θέατρα της Ισπανίας σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Αυτονομίας του Λεβάντε. (Teatres de la Generalitat Valenciana).

Το έργο μου «Dolly» βραβεύτηκε με το Βραβείο Δημιουργικής Ιδέας της Αυτονομίας της Μαδρίτης. (Comunidad de Madrid.) τον Οκτώβριο του 2004

Ο Μόνολογος «Η Γυναίκα Γλάρος», παρουσιάστηκε στο Teatro Eliseo de Roma, το 2004.

Τον Μάρτιο του 2005 το έργο μου «GERNIKA» (Εκδόσεις: Univrsidad de Valencia στα ισπανικά) παρουσιάστηκε πρώτα σε Θεατρικό Αναλόγιο στη Βαλένθια και την αμέσως επόμενη χρονιά, τον Μάρτιο του 2006 ανέβηκε για τρεις εβδομάδες στο Oval House Theatre του Λονδίνου ενώ τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου παρουσιάστηκε στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα. Το ίδιο έργο παρουσιάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για είκοσι παραστάσεις το 2009. (Notre Dame, Indiana.)
Τον Μάιο του 2017 μετά από πρόσκληση του Πανεπιστημίου …. Του Βερολίνου απόσπασμά του («GERNIKA») παρουσιάστηκε στο «Τείχος».

To 2006 είχα την τιμή να εκπροσωπήσω την Ελλάδα στο Συνέδριο Νέων Δραματουργών στο Wiesbaden της Γερμανίας.

Την περίοδο 2008-2009, φοίτησα στη La Factoría de Guión της Μαδρίτης Κινηματογραφικό Σενάριο.

Έργα μου έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, ισπανικά γαλλικά ιταλικά και ρουμάνικα.

Τον Ιανουάριο του 2018, 23 χρόνια μετά αφότου γράφτηκε θ’ ανέβει σε σκηνή τη Αθήνας το «The Virus ή Το Μεθύσι του Νώε»

Melodrakma Universal Logo

Melodrakma Universal

Phone: +34 647 252 458

Email: info@melodrakma.com

Recommended