Top
 

Θαλασσοπόροι & Κονκισταδόρες ®

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ-Δυτική Ισπανία

Θαλασσοπόροι & Κονκισταδόρες ®

per person

10 μέρες: Λισσαβώνα, Σίντρα, Κασκάις, Εστορίλ, Καμπο Ντα Ροκα, Φάτιμα, Ναζαρέ, Μπατάλια, Αβέιρο,
Κοΐμπρα…

4 to 13 Jul. 2019

Countdown next tour

taxes

NAVEGADORES & CONQUISTADORES

«Πορτογάλοι Θαλασσοπόροι και Ισπανοί Κατακτητές»

Αυτό το ταξίδι είναι το επισφράγισμα μιας σχέσης μ’ έναν τόπο: την Ιβηρική Χερσόνησο!

Το ταξίδι αυτό είναι σα γαμήλιο για όσους έχουν ήδη σχέση μακροχρόνια με τα ταξίδια της Grecoland αλλά και σαν 5ήμερη 10 ημερών ή σαν ταξίδι φοιτητών για να γιορτάσουν το τέλος σπουδαίων σπουδών.

Τετραετής η φοίτηση της melodrakma στην Ιβηρική.

1ο Έτος: ΜΑΔΡΙΤΗ-ΑΝΑΔΑΛΟΥΣΙΑ: “AL ANDALUS” – All Time Classic

8 Μέρες: Μαδρίτη, Τολέδο, Κόρδοβα, Σεβίλλη, Ρόντα, Γρανάδα… (Κάποιες αναχωρήσεις με μια επιπλέον μέρα συμπεριλαμβάνουν και τη Μάλαγα-Γιβραλτάρ)

Ουσιαστική επαφή και γνωριμία με την Ισπανία του Λόρκα.

2ο Έτος: ΒΟΡΕΙΟΣ ΙΣΠΑΝΙΑ: “GREEN CARD TO HAPPINESS”

10 Μέρες : Σαν Σεμπαστιάν, Παμπλόνα, Βιτόρια,  Μπιλμπάο, Σανταντέρ, Αλταμίρα, Οβιέδο, Χιχόν, Κορούνια, Σαντιάγκο Ντε Κομποστέλα, Πόρτο.

Σχέση, όχι διεκπεραιωτικό τουριστικό πέρασμα απ’ την “άγνωστη” Ισπανία του βορρά. Επιπλέον, σ’ αυτές τις 10 μέρες οικοδομείται Σχέση με την καρδιά του βορρά που χτυπά στη Χώρα των Βάσκων, την Ισπανία του Ουναμούνο και της Πασιονάριας.

3ο Έτος: ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ (Ισπανική και Γαλλική): “Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ”

6 μέρες: Ιστορία και Σουρεαλισμός, Αρχιτεκτονική και Ιστορία της Τέχνης, όχι στη Βαρκελώνη απλώς, στην Καταλονία!
Βαρκελώνη, Τζιρόνα, Φιγκέρας, Καδακές και στη γαλλική Καρκασόν.

Η Καταλονία υπήρξε πάντα η Ευρωπαϊκή Πύλη της Ισπανίας για την είσοδο του καθετί καινούριου: η Ισπανία του Νταλί, του Πικάσο, του Γκαουντί αλλά και του Μπουεναβεντούρα Ντουρούτι μοιρασμένες σε 6 υπέροχες μέρες.

ΘΕΡΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ:  Puttanesca Siciliana!

Κάναμε και μια παρένθεση στα έτη τής Ισπανίας που είχαν πάρει φόρα, κάναμε ένα διάλειμμα απ’ την Ιβηρική και πήγαμε στη Σικελία.

Puttanesca Siciliana βαφτίστηκε το σύμφωνα με πολλούς ωραιότερο ταξίδι στη Σικελία όλης της αγοράς.
Ένα ταξίδι εμπνευσμένο από το ποίημα του Κ.Π. Καβάφη: “Ποσειδωνιάται”

8 αξέχαστες μέρες!

Και νά τώρα το 4ο Έτος: NAVEGADORES και CONQUISTADOES, 10 μέρες.

Στην Πορτογαλία πρώτα, Λισσαβόνα, Σίντρα, Κασκάις, Εστορίλ, Κάμπο Ντα Ρόκα, Φάτιμα, Ναζαρέ, Μπατάλια, Αβέιρο, Κοΐμπρα… κι ύστερα, απ’ τα βράχια των Λουζιτανών Θαλασσοπόρων στους Κάμπους με τις Ανθισμένες Κερασιές των Ισπανών Κατακτητών στην Εξτρεμαδούρα, με το Τρουχίγιο, το Κάθερες, κι από κει πρόσω ολοταχώς για Καστίλη-Λεόν, στη Σαλαμάνκα με το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Ισπανίας, στη Σεγκόβια με το νοστιμότερο γουρουνάκι της Ιβηρικής και στην Άβιλα, των Τειχών και των Αγίων.

Η τελευταία βραδιά μετά από πολύ προβληματισμό αποφάσισα να είναι σ’ έναν τόπο Σύμβολο. Είναι ένα όνειρο πολλών ετών αυτή η τελευταία βραδιά, αυτό το αποχαιρετιστήριο δείπνο. Απ’ την πρώτη-πρώτη φορά, απ’ το 1994 που πρωτοπήγα εκεί κι αντίκρυσα αυτή τη θέα, από τότε σχεδόν ερήμην μου τριγυρίζει στο μυαλό μου η τελευταία βραδιά ετούτου του ταξιδιού.
Σαν Καρυάτιδα η κάθε μία απ’ τις 9 νύχτες στηρίζεται πάνω τους το βάρος της σχέσης που οικοδομεί η melodrakma με όσους θέλουν ταξίδια με Υπογραφή.

Μοναδικό dress code
Α) η τήβεννος την ημέρα της απονομής των πτυχίων στη Σαλαμάνκα
Β) ό,τι θεωρεί κομψό ο καθένας για το δείπνο της τελευταίας βραδιάς.

Ναι, η Melodrakma Universal θα επιβεβαιώσει εγγράφως την άφιξη ως “εδώ”. Θα απονεμηθεί Πτυχίο σε όσους έχουν κάνει και τα 4 έτη. Και θα κλείσει αυτή η πορεία με μια βραδιά που θα γράψει στο κύτταρο της Μνήμης. Η τελευταία βραδιά αυτού του ταξιδιού θα έχει κλασσικές γραμμές, λιτές, με Θέα…

Θέα τη Σπουδαιότερη που μοιραστήκαμε ως εδώ: με θέα το Τολέδο του Ελ Γκρέκο!

Προσπάθησα να φτιάξω ένα πρόγραμμα με ψυχή, να απευθύνεται στη δίψα που έχουν κάποιοι άνθρωποι για πραγματικό ταξίδι, για ταξίδι Μέσα-Έξω, για Ταξίδι μέσα στο Ταξίδι, ν’ απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν και να μάθουν και να νιώσουν, να μεταλάβουν με νερό θαλασσινό αιώνων δημιουργίας και καταστροφής, των δυο πιο κλασικών χαρακτηριστικών των ανθρώπων.

Προσπάθησα να ξαναβάλω στην υπόθεση που λέγεται “Ταξίδι” λίγη απ’ την αυτονόητη αλλά δυστυχώς χαμένη ελάχιστη και στοιχειώδη ποιότητα. Εννοώ για παράδειγμα το να μην παλεύουμε κάθε πρωί στα ασανσέρ με τις βαλίτσες. Να κατεβαίνουμε ήσυχοι για πρωινό και μόνο, πριν ανεβούμε εμείς στο λεωφορείο, απλώς, να ελέγχουμε αν φορτώθηκαν.

Τίποτα επιπλέον έξτρα και προαιρετικό σ’ αυτό το τελευταίο έτος!

Προσπάθησα να συμπεριλάβω όλα όσα μπορούσα, τις βαλίτσες, όλες τις εκδρομές, και δυο δείπνα.  Αποφάσισα ότι φτηνά τρικ δε χρειάζονται ούτε η Grecoland ούτε η melodrakma! Είπα, δεν πειράζει, ας μη φαίνεται φτηνή σε πρώτη ματιά και να τα πληρώνουν μετά όλα διπλά και τρίδιπλα, απευθύνομαι σε ανθρώπους με κρίση και κριτήρια, θ’ ανακαλύψουν στην πορεία ότι με τις υπηρεσίες και την ποιότητα που είχαν, πάμφθηνο ήταν το ταξίδι, μοναδικό στην αγορά και το πρώτο αποκλειστικά και 100% σχεδιασμένο απ’ τη melodrakma!

Προσπάθησα και εξασφάλισα ξενοδοχεία που μου άρεσαν! Ξενοδοχεία που απ’ την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα να συνηγορούν στη διαφήμιση της Melodrakma. Φεύγοντας κανείς να λέει: « …λες και δεν ήταν αρκετά όλα τ’ άλλα, ήταν και τα ξενοδοχεία τους έξοχα!»

Φτιάχνοντας στην αρχή πάντα στο μυαλό μου το πρόγραμμα δεν ήθελα να φτιάξω μια 10ήμερη διαδρομή που εμπεριέχει όλα τα “sos” και τους εμπορικούς κράχτες Ισπανίς και Πορτογαλίας και άντε adiós!
Προσπάθησα να χτίσω μια γέφυρα ανάμεσα στις δυο χώρες της Ιβηρικής, γέφυρα κοινών χαρακτηριστικών αλλά και αντιθέσεων, να καταλάβουμε την ουσία της σχέσης δυο γειτόνων που μπορεί και να μην έχουν σχέση χωρίς όμως κάποιος απ’ τους δυο να είναι καλύτερος απ’ τον άλλο.

Με το πρόγραμμα αυτό προσπάθησα να χτίσω μια γέφυρα ανάμεσα στις δυο χώρες της Ιβηρικής και στη Λατινική Αμερική, γέφυρα ανάμεσα στις “μαμάδες” και στις αποικίες.  Ετοιμάζοντας την «ύλη» μπορώ να πω πως όποιος κάνει αυτό το ταξίδι θα έχει πια άλλες βάσεις για τα επόμενα που προγραμματίζει η  melodrakma για Λατινική Αμερική!

Φτιάχνοντας το πρόγραμμα αυτό, προσπάθησα απ’ τη μία να γνωρίσουμε σωστά την κλασική Πορτογαλία, τη γη των Θαλασσοπόρων, την πάλαι ποτέ πανίσχυρη Αυτοκρατορία του σημερινού Μνημονίου, να αποκωδικοποιήσουμε την Ιστορική Παρακμή κι απ’ την άλλη, να κατακτήσουμε τη γη των Κατακτητών, των Κονκισταδόρες, των ταλαίπωρων και εξαθλιωμένων που έφτιαξαν άλλη κραταιά Αυτοκρατορία, να την κατακτήσουμε γνωρίζοντάς τη, κάνοντας “εισβολή” απ’ την Πορτογαλία στην Εξτρεμαδούρα, κι από κει να προχωρήσουμε σα Σώμα Εκστρατευτικό, σα Δον Κιχώτηδες… Καστίλη-Λεόν, Καστίλη-Λα Μάντσια, ώσπου να φτάσουμε στην Ιθάκη αυτής της πενταετούς πορείας… στο Τολέδο! Να διανυκτερεύσουμε εκεί ακριβώς όπου στάθηκε κι έριξε το βλέμμα του ο Ελ Γκρέκο για να ζωγραφίσει το έργο του “Θέα του Τολέδου”. Απ’ το 1994 σκεφτόμουν: ποιος δε θα ‘θελε ένα δείπνο εδώ, μ’ αυτή τη θέα, με κρασί ωραίο, και με μουσική…

Σχεδίασα μια βραδιά γέφυρα στο Χρόνο. Απ’ τον Ελ Γκρέκο ως σήμερα οι Έλληνες μεταναστεύουν αναζητώντας “ψηλοτάβανη” και “ευρύχωρη” εστία για να μπορέσουν να ψηλώσουν και ν’ ανοίξουν τα φτερά τους.   Αυτό φιλοδοξώ,  σ’ αυτό το ταξίδι να ψηλώσουμε και ν’ ανοίξουμε τα φτερά μας.

Προσπάθησα να σκηνοθετήσω στιγμές πριν καν συμβούν. Απ’ τη μία ν’ αφήσω τη χαρά ελεύθερη στην τύχη της αλλά απ’ την άλλη να βάλω το χέρι μου για να ‘χει το ταξίδι στόχο.
Τί στόχο;
Να δώσει φιλί ζωής στη Μνήμη, να της δώσει καινούριο υλικό, να τη φέρει σε δύσκολη θέση, να πρέπει να ξαναπιάσει δουλειά και να θυμάται καινούρια αισθήματα, άξια κόπου Μνήμης.

Αυτό είναι το σημαντικότερο που έχει αυτό το ταξίδι: στιγμές άξιες κόπου Μνήμης!

Τί θέλω απ’ αυτό το ταξίδι;

Να κάνει Restart το Σύστημα και ν’ αρχίσουμε να ξαναονειρευόμαστε ωραία κομψά ταξίδια.

 

ΙΒΗΡΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ: 4 X 4

(Απ’ το blog Grecoland)

(…) Ισπανία, Μαδρίτη, Τολέδο, Κόρδοβα, Σεβίλλη, Γρανάδα, Σεγκόβια Τολέδο, Τολέδο, Τολέδο, Πορτογαλία, Πόρτο, ποτάμι, κρασί, καράβι, κιθάρα, βίωμα, βιβλιοπωλείο, θάλασσα, θυμάμαι, ταξίδι, ταξίδια, Σεγκόβια, κρασί, πιάτο, κρασί, πιάτο, το πιάτο κόβει, σπάει στο πάτωμα, η στιγμή σπάει, γίνεται Ανάμνηση, κομματιάζεται η μουσική σε νότες σκόρπιες, «δεν έκανα ταξίδια μακρινά», η πρώτη γνωριμία επιστρέφει, αεροδρόμιο, κάποτε, Μαδρίτη, λεωφορείο, τα πρώτα χιλιόμετρα επιστρέφουν, Τολέδο επιστρέφουμε, επέστρεφε, αγαπημένη αίσθηση επέστρεφε, φωτογραφία ιστορική σαν πίνακας του Γκρέκο, τρισδιάστατοι στο Πράδο γελάει η ψυχή κάτω απ’ τα μουστάκια τού Βελάθκεθ, το Τζαμί της Κόρδοβας ξεγυμνώνει μία-μία τις κολόνες του, σα  Δεσποινίδες της Αβινιόν μας παίρνουν απ’ το χέρι και μας οδηγούν σ’ ένα Patio Sevillano, χτυπάμε χέρια, πόδια, όλα τα σκεπάζει το ουρλιαχτό του ασθενοφόρου που πλησιάζει, ανοίγει βιαστικά η πόρτα, το φορείο βγαίνει σα γλώσσα δράκου, ο Φεδερίκο νοσοκόμος τρέχει στο μυαλό μου με μια φιάλη αγκαλιά, οξυγόνο, ανάγκη μεγάλη γι’ Αλήθεια, μετάγγιση, αίμα τσιγγάνων από τότε τρέχει στο μυαλό, το Ανάκτορο των Σουλτάνων καλεί σε μονομαχία μια Σπηλιά Τσιγγάνων, πόδια χτυπούν στο μέσα πάτωμα του μυαλού, χέρια οδύρονται για έναν ματωμένο γάμο, ο Λόρκα σαν το ανύπαντρο θείο, τον αδερφό της μαμάς πάντα εκεί το Πάσχα στην οικογενειακή φωτογραφία ποζάρει Μέσα μας, ο Καιρός των Τσιγγάνων Μέσα μας, Θάλασσα και Στεριά Μέσα μας, Κάστρο, Παλάτι, Σπηλιά, αίμα, κρασί, πιάτο που σπάει και κόβει, μαχαίρι, σπαθί, Τολέδο, Σεγκόβια, φλας!!!!!!

 

Φωτογραφία 1994!!!!

 

Φλας….

 

Φωτογραφία 2018!!!!

 

 

 

 

Χρόνια και άνθρωποι περνούν, καινούριο αίμα, μετάγγιση αγάπης, αξονική μνήμης, μαγνητική ιστορίας κοινής, οχτώ-δέκα μέρες, 365 μέρες, ταξίδι, μπουκάλι φέρνει μήνυμα ανάμνησης μέσα απ’ τη ρία Νερβιών, Ατλέτικ Μπιλμπάο, αεροδρόμιο Μπιλμπάο, αεροδρόμιο Πόρτο, ποτήρι, πόρτο, μύδια γλάρων, αγκαλιά χορεύοντας με τους γλάρους, ο Άγιος Ιάκωβος περιμένει, είναι Άγιος αυτός μπορεί να περιμένει, πράσινη κάρτα στη χαρά ο βορράς της Ισπανίας, Σαντιάγκο Ντε Κομποστέλα, προσευχή, ναυάγια της Λα Κορούνια ενωθείτε, δάκρυα όσων μείναν πίσω ενωθείτε, η Παραλία των Καθεδρικών Μέσα μας, η Χιχόν των αλκοολικών μέσα μας, το Οβιέδο των γλυπτών, οι δεινόσαυροι και οι απόγονοί τους οι ζωγράφοι της Αλταμίρας Μέσα μας, οι σανίδες του σερφ στο Μπιαρίτζ γλιστράν, φεύγουν, βουλιάζουν μέσα μας, δε χωράει η μνήμη σέρφερ, δεν ποθήσαμε ποτέ σανίδες, για άλλα διψάει η ψυχή, ανθίζει δίνει καρπούς, το Αμύγδαλο της Βιτόρια, ο ταύρος της  Παμπλόνα, το φλερτ με τον μισητό θάνατο, η σίγουρη ήττα μας, η ανίκητη ελπίδα μας, ο Χεμινγουέι, το κρασί, ο ταύρος, ο ταυρομάχος, ο σεφ, ο σέρφερ, το Σαν Σεμπαστιάν, πάρτι ουρανίσκου, φεστιβάλ γεύσεων, το Χτένι του Ανέμου σηκώνει κύμα επανάστασης, Μέσα μας, οι Βάσκοι μέσα μας, Jaleo Jaleo, Rock Bilbao, είσαι ρόκ Μπιλμπάο, τιτάνιο Γκούγκενχάιμ μέσα μας, Αράχνη πλέκει σχέση, δάκρυα κλεισμένα σε βελανίδι, της Gernika, πόθος κλεισμένος εντός των Τειχών, Carcassonne, Καθαροί πεντακάθαροι προχωρούμε να γνωρίσουμε τον κόσμο, κοιτάζουμε τη γυάλινη σφαίρα τής Τζιρόνα, στα νερά της καθρεφτίζεται μια λιονταρίνα, περιμένει φιλί πίστης, η Βαρκελώνη νύχτα και μέρα πόρνη πολυτελείας, μέσα μας, πόρνη θεά με θέα, κοιτάζουμε μπροστά στον ορίζοντα ψηλά απ’ το λόφο, Τίμπιντάμπο, η Γκαλά με την πλάτη γυμνή, γυρισμένη δείχνει την κατεύθυνση, δείχνει τη Μυστική Εικόνα των Πραγμάτων Μέσα μας, ο Νταλί γελάει κάτω απ’ τα μουστάκια του, ο Βελάθκεθ χαίρεται κάτω απ’ τα δικά του, η Τρίτη Διάσταση φέρνει τη Μυστική Εικόνα, ο Ελ Γκρέκο χωρίζει τον κόσμο στα δύο, αιώνες ο κόσμος διχασμένος, χωρισμένος στα δυο στα τρία στα τέσσερα, πόλεμος, μονομαχία, δυο πολεμιστές που απέμειναν μας περιμένουν στο Ρήγιο της Καλαβρίας, πολεμούν το Χρόνο και τη Σκύλα και τη Χάρυβδη μέσα τους, μέσα μας, κοιτάζουμε από ψηλά, φαίνονται όλα πεντακάθαρα… Μαδρίτη, Ανδαλουσία, Μπιλμπάο, Βαρκελώνη, Λισσαβόνα, Βερολίνο, Δρέσδη, βομβαρδισμός προθέσεων κι ονείρων, Τοσκάνη, Ιορδανία, Ισραήλ, Μαρόκο, Πολωνία, Κούβα, Αρτζεντίνα, Ιαπωνία, Κένυα, Βιετνάμ… Τολέδο…Μαδρίτη.

 

 

 

4 Χ 4 = 2018

 

1ο Έτος: Μαδρίτη-Ανδαλουσία

2ο: Βόρειος Ισπανία

3ο: Καταλονία

4ο: Πορτογαλία-Δυτική Ισπανία

 

25 χρόνια στην Ισπανία, 4 Χ 4, λες και δεν έκανα ταξίδια μακρινά, πάντα δίπλα μου η θέα του Τολέδο.

 

Η Melodrakma έκλεισε έναν ολόκληρο χρόνο, δεν είναι πια μωρό, περπατάει πια βήμα-βήμα με σας απ’ το χέρι. «παίζει» στα πάρκα και τις παιδικές χαρές του κόσμου.

 

Ευχαριστώ που όσο μπόρεσε ο καθένας ήταν δίπλα και μαζί μου όλα αυτά τα χρόνια. Χρόνια τώρα χτίσαμε μαζί ένα άλλο Τολέδο ενός ελάχιστου άλλου Γκρέκο κι εκτρέψαμε τον Τάγο για να ποτιστούν ένα σωρό ξερές περιοχές τής ζωή μας.

 

 

Γ.Λ

 

 

 • Departure
  Athens
 • Include
  Αεροπορικό εισιτήριο (οικον. θέσης)
  Συνοδός-Ξεναγός
  Πρωινό (Μπουφέ)
  Ταξιδιωτική Ασφάλεια (αστικής ευθύνης)
  Φ.Π.Α
  Επιλεγμένα Ξενοδοχεία 4 Αστέρων
  Μεταφορές απο / προς αεροδρόμια/ξενοδοχεία εξωτερικού
  Πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν
 • Not Included
  Πλήρης Διατροφή
1

1η ΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ - ΠΟΡΤΟ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Ελ Βενιζέλος, συνάντηση με τον άνθρωπο της melodrakma και πτήση για Πορτογαλία με τη Λουφτχάνσα μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Άφιξη και πριν πάμε στο ξενοδοχείο κάνουμε μια μικρή Πανοραμική ξενάγηση στην πόλη, μια πρώτη γεύση μέχρι να φτάσουμε στην «καρδιά» τού θέματος ετούτου του ταξιδιού.
«Navegadores», «Θαλασσοπόροι» είναι ο μισός του τίτλος κι ένα μεγάλο κομμάτι της ουσίας του και γι’ αυτό, μετά απ' αυτή την πρώτη πανοραμική γεύση της πόλης, θα κατευθυνθούμε αμέσως στο παλιό λιμάνι, στη Ribeira, στη γειτονιά που γεννήθηκε ο Ερρίκος ο Θαλασσοπόρος. Όποιος θέλει μπορεί να πάρει το ειδικό καραβάκι και ν’ απολαύσει εν πλω το Μοναστήρι Serra do Pilar και τον Καθεδρικό της Ναό, τη Sé do Oporto να επικρέμονται πάνω απ’ τον ποταμό,  τη Γέφυρα του Άιφελ, «María Pía», τη γέφυρα του Théophile Seyring, «Dom Luís I», κι όλες τις υπόλοιπες που στολίζουν τον “αθλητή ποταμό” Douro, γέφυρες σα μετάλλια επιβράβευσης κρεμασμένα στο λαιμό του γιατί κατάφερε να φτάσει ως εδώ απ' την Ισπανία χωρίς να γίνει παραπόταμος. Δεν είναι εύκολο να φτάσεις στο τέρμα ολόκληρος και πρωταγωνιστής! Είναι η κρουαζιέρα των 6 Γεφυρών! Χρόνος ελεύθερος κρασί, φαγητό, για λίγο bacalhau, λίγες sardinhas, πολύ vinho verde… Μεταφορά στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση και διανυκτέρευση σε μία απ’ τις πιο ατμοσφαιρικές πόλεις της Ευρώπης.  
2

2η ΜΕΡΑ: ΠΟΡΤΟ-ΑΒΕΪΡΟ– ΚΟΣΤΑ ΝΟΒΑ - ΚΟΪΜΠΡΑ

Αφύπνιση, αφήνουμε τις βαλίτσες έξω απ' την πόρτα του δωματίου μας *(κάθε μέρα αναχώρησης, έχουμε κανονίσει προκειμένου να μην ταλαιπωρείστε το πρωί σε ασανσέρ με βαλίτσες να μας τις μεταφέρουν.  Και μεις απλά να ρίχνουμε μια ματιά πριν την αναχώρηση για να βεβαιωθούμε ότι φορτώθηκαν. Αυτό θα μας επιτρέψει να βιώσουμε τη νύχτα πολλών πόλεων χωρίς το άγχος της μετακίνησης την επομένη. Γιατί η Νύχτα αποκαλύπτει άλλο πρόσωπο στις πόλεις αυτού του ταξιδιού.)
Πρωινό και αναχώρηση για το Aveiro, χάρμα οφθαλμών αυτή η πόλη, γόνδολες παντού στα κανάλια του, moliceiros λεν οι Πορτογάλοι τις γόνδολές τους, δίκαια ο κόσμος βάφτισε το Aveiro «Βενετία της Πορτογαλίας»!
Άφιξη στην καρδιά της ομορφιάς, μέσα στα κανάλια της! Η Melodrakma Universal σκέφτηκε πως ωραίο θα ήταν να μας περιμένει μια έκπληξη. Ναύλωσε λοιπόν moliceiros! Γόνδολες περιμένουν να μας παραλάβουν για να υπηρετηθεί πιστά η ιδέα αυτού του ταξιδιού. Θαλασσοπόροι... Ανεβαίνουμε στα moliceiros, πάμε βόλτα στα κανάλια της πόλης, θ' ανοιχθούμε και μέχρι τη λιμνοθάλασσα, στις αλυκές του κι ύστερα θα περπατήσουμε στα στενά τού Aveiro!
Λίγος χρόνος ελεύθερος κι αναχώρηση για την Coímbra. Σχεδόν αμέσως, ελάχιστα χιλιόμετρα απ' το Aveiro, θα κάνουμε στάση σ’ έναν τόπο που θα γεμίσει τη Μνήμη χρώματα. Χρόνος για βόλτα και καφέ στην αγαπημένη Costa Nova κι αμέσως μετά συνεχίζουμε την πορεία μας για την πιο σπουδαία Πανεπιστημιούπολη της Πορτογαλίας.
Άλλη μια έκπληξη όμως στην πορεία… Θα μπούμε στο Δάσος Μπουσάκο, θα ποτίσουμε απ’ την ομορφιά  της φύσης κι ύστερα θα συνεχίσουμε για Coímbra   Άφιξη.
Δε χάνουμε καθόλου χρόνο, θα επισκεφτούμε κατ' ευθείαν το Πανεπιστήμιο της Coímbra, το επί Πορτογαλικού Εδάφους «Αντίπαλο Δέος» του Ισπανικού Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκας.
Στο ταξίδι αυτό με το τίτλο «Πορτογάλοι Θαλασσοπόροι και Ισπανοί Κατακτητές» εκτός απ’ το να φωτίσουμε εκείνο κομμάτι της Ιστορίας που έφερε τους Ίβηρες στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, φιλοδοξούμε να φωτίσουμε κι ένα άλλο Μεγάλο Κεφάλαιο: την Πανεπιστημιακή Παιδεία αυτών των δύο χωρών με επισκέψεις στα δυο τους Πανεπιστήμια-Γίγαντες: Coímbra και Salamanca!
Όπως είναι Λογικό σε μια επίσκεψη σε Πανεπιστήμιο, το εντυπωσιακότερο είναι ή θα έπρεπε να είναι, η Βιβλιοθήκη! Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου τής Coímbra αυτό επιβεβαιώνεται γι’ αυτό και τη βιβλιοθήκη ετούτη τη φροντίζουν άνθρωποι και ζώα!
Κι ύστερα θα περπατήσουμε στα σοκάκια της Πόλης του Fado για ν' ανακαλύψουμε το Ιστορικό Κέντρο μιας απ’ τις παλαιότερες και σπουδαιότερες Πανεπιστημιουπόλεις όλης της Ευρώπης! Φοιτητές παντού με όλα όσα αυτό σημαίνει! Γι’ αυτό και η Coímbra έχει το δικό της Fado, των φοιτητών τα βάσανα και οι χαρές είναι στο DNA αυτής της πόλης. Δεν είναι μία ακόμα πόλη η Coímbra, υπήρξε και πρωτεύουσα της Πορτογαλίας κάποτε. Θ’ ανακαλύψουμε κάθε της γωνιά, θα περάσουμε κι απ’ την “Επικίνδυνη Σκάλα” που η παράδοση λέει πως αν πέσεις εκεί και δεν τσακιστείς, αν σωθείς δηλαδή, θα παντρευτείς κάποιον/α απ’ τη Πόλη των Φοιτητών. (Και παντρεμένος/η να ’σαι, διαζύγιο και ξανά γάμος λέει ο θρύλος!)
Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Είμαστε στην καρδιά της πόλης. Ελεύθερος χρόνος για δείπνο.
Διανυκτέρευση.  
3

3η ΜΕΡΑ: ΚΟΪΜΠΡΑ –ΦΑΤΙΜΑ –ΜΠΑΤΑΛΙΑ- ΝΑΖΑΡΈ- ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ – ΛΙΣΣΑΒΟΝΑ

Αφήνουμε τις βαλίτσες έξω απ’ το δωμάτιο απλώς και κατεβαίνουμε για πρωινό. Τίποτα άλλο. Θα ελέγξουμε μετά αν φορτώθηκαν.
Πρωινό και αναχώρηση για την αγαπημένη πόλη, την «Άννα Καρένινα» των πόλεων! Ρομαντική, ευαίσθητη, συνεσταλμένη, ποιητική, κομψή, εσωστρεφής, γοητεύει με τη μελαγχολία της αλλά διψάει και για τη χαρά... Πρωινό και αναχώρηση με τελικό προορισμό την αγαπημένη Λισσαβόνα!
Έχουμε όμως πολλά να δούμε στην πορεία προς την πρωτεύουσα. Και άθεος να είναι, πώς να ρθει κανείς στην Πορτογαλία και να μην περάσει έστω από περιέργεια απ’ τον τόπο ενός εκ των πιο Πολιτικών Θαυμάτων που έγιναν ποτέ.
100 χρόνια συμπληρώθηκαν το 1017 απ’ τον Μάιο εκείνου του Θαύματος, 100 χρόνια απ' τις επαναλαμβανόμενες εμφανίσεις της Παναγίας! Σήμερα θα κάνουμε την «Ανατομία ενός Θαύματος», θα δούμε το Παρεκκλήσι Των Εμφανίσεων και θα επισκεφτούμε τον νέο Καθεδρικό Ναό της Φάτιμα φτιαγμένο απ’ τον Έλληνα αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τομπάζη. Λίγος χρόνος και συνεχίζουμε την θρησκευτική προσέγγιση της Πορτογαλίας περνώντας απ’ τη Μπατάλια, την πόλη σύμβολο για τους Πορτογάλους, σύμβολο αυτοπροσδιορισμού σε σχέση με τους Ισπανούς.
Από κει πάμε ψηλά, στη Ναζαρέ ν’ αγναντέψουμε τη θάλασσα και τα αγαπημένα κύματα των σέρφερ του κόσμου. Φρέσκο ψάρι για όποιον θέλει και συνεχίζουμε την πορεία μας για την πόλη του Τάγου...
Νάτος!
Φάνηκε, τεράστιος, μεγαλοπρεπής, φοράει για Στέμμα του γέφυρα 17 χιλιομέτρων, Ponte Vasco da Gama! Μπροστά μας τώρα το Πάρκο των Εθνών!
Αυτή είναι η πόλη του Φερνάντο Πεσσόα!
Παντού νερό γύρω μας, 13 χιλιόμετρα το άνοιγμα του ποταμού σε τούτο σημείο, γίνεται τεράστια υγρή αγκαλιά καθώς πλησιάζει στις εκβολές του! Μια τελευταία στάση στο σπουδαίο συγκρότημα που δημιουργήθηκε για την EXPO του 1998 κι έγινε σύμβολο της Πορτογαλίας και της προσπάθειάς της ν’ ανήκει στο σύγχρονο κόσμο! Περίπατος στις εγκαταστάσεις τής EXPO που είχε για θέμα το Νερό. Ο αέρας του Ατλαντικού φαίνεται μας έχει ξεκουράσει, λες και μόλις ξεκίνησε η μέρα και  κάνουμε σχέδια για την πρώτη βραδινή έξοδο σε μια απ' τις πιο ερωτικές πόλεις της Ευρώπης.
Αναχώρηση για το ξενοδοχείο. Άφιξη, τακτοποίηση.
Έξοδος!
Μικρό by night! Μια πρώτη βόλτα, νυχτερινή γνωριμία στο Bairro Alto κι ύστερα χρόνος ελεύθερος για δείπνο.
Διανυκτέρευση.
4

4η ΜΕΡΑ: ΛΙΣΣΑΒΟΝΑ - ΕΣΤΟΡΙΛ - ΚΑΣΚΑΪΣ - ΣΙΝΤΡΑ - ΚΑΜΠΟ ΝΤΑ ΡΟΚΑ

Πρωινό και ξεκινάμε ν’ ανακαλύψουμε μια Μεγάλη Κυρία του κινηματογράφου, με τα σημάδια του γήρατος εμφανή αλλά και εκθαμβωτική τη γοητεία, μια Μεγάλη Κυρία έτοιμη να παραλάβει Βραβείο για το σύνολο του έργου και της πορείας της, απ’ τα χρόνια και τα πρώτα ταξίδια του Οδυσσέα μέχρι το σήμερα, τα δικά μας χρόνια και τα δικά μας ταξίδια! Αυτό είναι η Λισσαβόνα για τη melodrakma.
Δικαίως γυρίστηκε εδώ ο «Ξαφνικός Έρωτας» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου. Έρωτας παντού, στα τραμ της, στα κάστρα της, στα στενά της Alfama…
Θα ξεκινήσουμε την πανοραμική ξενάγηση της πόλης από το Πάρκο του Eduardo VII, θα κατηφορίσουμε την Avenida da Liberdade, την Praça Rossio, θα δούμε και την Praça do Comércio μέχρι τη Γέφυρα της 25ης Απριλίου, η Επανάσταση που έγινε Γέφυρα για μια πορεία που συνεχίζεται.
Κι από κει, ολοταχώς στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησαν κάποτε οι Πορτογάλοι Θαλασσοπόροι, στον Πύργο Μπελέμ, μετά λίγο πιο κει στο Μνημείο των Θαλασσοπόρων κι ύστερα δίπλα ακριβώς, σ’ ένα σπουδαίο Σύμβολο της Χρυσής Εποχής του Πορτογαλικού Έθνους, στο Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών! Μπελέμ και Μοναστήρι στη λίστα της Ουνέσκο και τα δυο, Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Λίγο πιο πέρα απ’ την επιλογή της Ουνέσκο, η δική μας αταλάντευτη επιλογή: απλές καθημερινές χαρές! Ένα λατρεμένο καφέ, θα κάνουμε στάση να δοκιμάσουμε το πιο γνωστό γλυκό τής γλυκιάς πόλης, το περίφημο Pastel de Belém!
Μοναστήρι, καφέ, (bica), Pastel de Belém, Πύργος Μπελέμ… κι αναχωρούμε για ένα απόγευμα αξέχαστο. Εκδρομή λατρεμένη: Estoril, Cascais, Sintra, Cabo da Roca!
Πρώτα μια στάση στο Εστορίλ, μπροστά στο περίφημο Καζίνο το οποίο κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου είχε γίνει «γιάφκα» κατασκόπων.
Ύστερα θα σταματήσουμε στο Κασκάις για φαγητό. Σαρδέλα ατλαντικού, lulas, καλαμάρια δηλαδή καταπληκτικά, ή απλά χρόνος για μπάνιο δίπλα, στην παραλία ενός από τα πιο γνωστά θέρετρα της Πορτογαλίας.
Τρίτος σταθμός του απογεύματος η Σίντρα, ο «Επίγειος Παράδεισος» σύμφωνα με το Λόρδο Βύρωνα. Καθόλου τυχαία οι Πορτογάλοι βασιλείς δεν επέλεξαν τη Σίντρα για να χτίσουν τα θερινά τους Ανάκτορα. Θρίαμβος του Πράσινου, η Φύση κάνει πάρτι εδώ! Περιήγηση στο χωριό και χρόνος ελεύθερος για να χαθεί κανείς καπιταλιστικά στα σοκάκια με τα απίθανα μαγαζιά.
Τελευταίος σταθμός αυτού του απογεύματος ένα σημείο σημαντικό, σημαντικότατο γεωγραφικά καθώς είναι το Δυτικότερο της Ηπειρωτικής Ευρώπης αλλά πιο σημαντικό ακόμα συναισθηματικά, γιατί μιλάει στην ψυχή.
«Εδώ, που τελειώνει η Γη κι αρχίζει η Θάλασσα»: Cabo da Roca!
Μέχρι «Δίπλωμα» απονέμει (πουλάει) ο Πορτογαλικός Οργανισμός Τουρισμού εδώ. Δίπλωμα που πιστοποιεί πως φτάσαμε στο ΔΥΤΙΚΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ! Εκεί, δίνουμε υπόσχεση, στον εαυτό μας και στους άλλους να φτάσουμε Παντού. Κοιτάζουμε απέναντι, “βλέπουμε” τη Λατινική Αμερική, ό,τι θέλει βλέπει όταν το ποθήσει πολύ κι ύστερα, τίποτα δεν κρύβει τη θέα για όποιον φτάνει στο Κάμπο Ντα Ρόκα! Φόρτισαν οι μπαταρίες σήμερα…
Επιστροφή στη Λισσαβόνα.
Χρόνος ελεύθερος για ν’ ανακαλύψει κανείς τον Φερνάντο Πεσσόα στα στενά τής αγαπημένης του πόλης κατόπιν σοφών και εμπεριστατωμένων οδηγιών.
5

5η ΜΕΡΑ: ΛΙΣΣΑΒΟΝΑ -ΚΙΝΤΑ ΝΤΟΣ ΛΟΡΙΔΟΣ- ΟΜΠΙΝΤΟΣ– ΛΙΣΣΑΒΟΝΑ

Τελευταία μέρα στην Πορτογαλία.
«Απ’ την Παναγία στο Βούδα» λέγεται η πορεία της ημέρας μας! Είναι αφιερωμένη σε μια συγκριτική προσέγγιση διαφορετικών θρησκευτικών Πολιτισμών. Μην ξεχνάμε, η πάλαι ποτέ Πορτογαλική αυτοκρατορία έφτασε μέχρι την Ιαπωνία.  
Παράλληλα, σήμερα θα δούμε και ομορφιές τής επαρχίας, γραφικά χωριουδάκια.
Πρώτος μας σταθμός το χωριό Μπατάλια με το περίφημο Μοναστήρι! Θα επισκεφθούμε τη Σάντα Μαρία Ντα Βιτόρια, ένα από τα μεγαλύτερα μοναστηριακά συγκροτήματα όλης της Ευρώπης. Εκεί βρίσκεται και το Βασιλικό Μαυσωλείο της Πορτογαλίας ώστε να γνωρίσουμε από ποιους Ηγέτες εμπνεύστηκε κι από ποιους παρασύρθηκε στα σωστά και στα λάθη του ο πορτογαλικός λαός, γράφοντας τη δική του Ιστορία στην πορεία των αιώνων!
Κι από κει, στο Quinta dos Louridos, τον Κήπο της Εδέμ, μια μοναδική εμπειρία σ’ ένα υπέροχο χώρο που η melodrakma αποφάσισε να φέρει τους ανθρώπους που την εμπιστεύονται. Κανείς άλλος μέχρι τώρα δεν αποφάσισε να βγει απ’ την πεπατημένη! Εμείς θα πάμε!
Είναι ένας κήπος γεμάτος με γλυπτά του Βούδα, γλυπτά που μεταφέρθηκαν εδώ απ’ το Αφγανιστάν καθώς σώθηκαν την τελευταία στιγμή από το μένος όσων μισούν ό,τιδήποτε έχει σχέση με τον πολιτισμό.
«Απ’ την Παναγία στο Βούδα»!
Για Τέλος της Τελευταίας Μέρας στην Πορτογαλία φυλάξαμε μια στάση στη «ζωγραφιά» που λέγεται Όμπιντος, το μεσαιωνικό χωριό που παρότι χωριό, προστατεύεται από τα τείχη ενός σπουδαίου Κάστρου, απόδειξη πως πάντα ήταν ένας θησαυρός άξιος κάθε προστασίας. Θα περπατήσουμε στα στενά του, θα πιούμε καφέ, θα πιούμε και λικέρ, φημίζεται για τα λικέρ του και θα μετρήσουμε στα δάχτυλα του ενός χεριού τις Καστροπολιτείες με άθιχτα Τείχη σ’ ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο…
Μία, δύο..τρεις…
Τρεις όλες κι όλες!
Carcassonne στη Γαλλία!  (Η Melodrakma έχει ταξίδι ειδικό για κει: Ισπανική και Γαλλική Καταλονία, με θέμα τον Μεσσαίωνα, την Αναρχία και τον Σουρεαλισμό.)
Obidos στην Πορτογαλία! (Το ζούμε, τώρα.) και η Ισπανική Άβιλα! (Μας περιμένει στη συνέχεια ετούτου του ταξιδιού.)  
Είδαμε και είπαμε πολλά και σήμερα ώσπου παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής στη Λισσαβόνα.
Είναι το τελευταίο βράδυ μας εδώ κι εφόσον υπάρχει κάτι αξιόλογο και γνήσιο θα πάμε ν’ ακούσουμε fado. Για ν’ αποχαιρετήσουμε την Πορτογαλία κρατώντας την Ηχώ της στην καρδιά μας.
Διανυκτέρευση.
6

6η ΜΕΡΑ: ΛΙΣΣΑΒΟΝΑ – ΚΑΘΕΡΕΣ - ΤΡΟΥΧΙΓΙΟ

Adiós coraçao! Adiós στην Πορτογαλία, που ξέρει ν’ αγαπάει αλλά και ν’ αγαπιέται που δεν είναι πιο εύκολο.
Ρίξαμε μια ματιά, φορτώθηκαν οι βαλίτσες, αναχωρούμε...
Θα διασχίσουμε τα παλαιότερα σύνορα της Ευρώπης σήμερα, πάμε στην Ισπανία, vamos, τέσσερις μαγικές τελευταίες μέρες και νύχτες στη Δυτική Ισπανία ώσπου να φτάσουμε στην καρδιά της..
Σαν να πήραμε τη ζωή μας λάθος, απ’ το τέλος προς την αρχή, σα ν’ ακολουθούμε τον Τάγο αντίστροφα, απ’ τις εκβολές του στη Λισσαβόνα αναζητούμε τις πηγές του!
Εξτρεμαδούρα! Ίσως ο πιο άγονος τόπος της Ισπανικής Επικράτειας, τόπος που όμως έδωσε πολλούς «καρπούς» κατακτητών! Οι περισσότεροι και οι πιο γνωστοί Conquistadores ήταν από δω, extremeños. Το στοίχημα σήμερα είναι να αντιληφθούμε μια εποχή ολόκληρη κατακτώντας τη γη των κατακτητών. Νωρίς το μεσημέρι θα φτάσουμε στο Κάθερες! Άγνωστη πόλη σε πολλούς, άδικο όμως, μάλλον δε θα ξέρει να διαφημίσει σωστά τον εαυτό της. Είναι η πρώτη ισπανική πόλη που ανακηρύχτηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς! Θα γράψει στη μνήμη μας το Κάθερες! Λένε πως η πλειοψηφία των πόλεων της Λατινικής Αμερικής φτιάχτηκαν με πρότυπο αυτήν εδώ… (Η Melodrakma φιλοδοξεί να σας ξεναγήσει σε πολλές πόλεις της Λατινικής Αμερικής και ετοιμάζει νέα προγράμματα.)
Ξεκινάμε την ξενάγηση, θα δούμε μέγαρα και παλάτια, όλα ιδιωτικές περιουσίες, καρπός ανταγωνισμού πλουσίων, φωτογραφία της ανάγκης τους για επίδειξη του πλούτου τους αλλά και ανεκτίμητη κληρονομιά της πόλης σήμερα. Θα διασχίσουμε το Barrio de San Antonio, θα δούμε την  Plaza de Santa María, το Palacio de los Golfines de Abajo, το Palacio Carvajal, το Palacio de las Veletas, Casa del Sol, Tore Bujaco… Το ιστορικό κέντρο του Κάθερες είναι ίσως το πιο άθιχτο, από τα πιο καλά διατηρημένα όλης της Ευρώπης γι' αυτό και η επιλογή της Ουνέσκο από το 1986 ήδη! Με το που ρίχνεις ένα βήμα και περνάς απ' το Arco de la Estrella είναι σα να διακτινίζεσαι στο Χρόνο, πιο πολύ από βήμα είναι βουτιά στην ομορφιά του παρελθόντος, κατάδυση στη Ιστορία μιας πόλης 2.000 ετών.
Με το τέλος της ξενάγησης θα καταλήξουμε στο ξενοδοχείο. Τακτοποίηση και απόγευμα ελεύθερο για photocall, για να ποζάρει κανείς μπροστά στο παλάτι που του ταιριάζει, να πάρει τους δρόμους και τα στενά που πριν λίγο ξεναγηθήκαμε όλοι μαζί, να τα κάνει πια κτήμα δικών προσωπικών πια στιγμών.
Χρόνος ελεύθερος για δείπνο σε μία πόλη γεμάτη νυχτερινή γοητεία.
Διανυκτέρευση.  
7

7η ΜΕΡΑ: ΚΑΘΕΡΕΣ-ΤΡΟΥΧΙΓΙΟ-ΣΑΛΑΜΑΝΚΑ

Πρωινό και αναχώρηση για το Τρουχίγο. Ένα απ' τα ωραιότερα χωριά της Ισπανίας ολόκληρης! Χτισμένο ανάμεσα στους ποταμούς Γκουαδιάνα και Τάγο... Πάμε καλά δηλαδή, είμαστε στο σωστό δρόμο, ο Τάγος τρέχει δίπλα μας!
Φτάσαμε στο Τρουχίγιο.
Έχουμε “ραντεβού για κλείσιμο λογαριασμών” με τον Φρανθίσκο Πιθάρο σήμερα. Θ' αναζητήσουμε εξηγήσεις για όσα έγιναν στη Λατινική Αμερική. Θα μπούμε στο σπίτι του, ύστερα θ' ανεβούμε στο Κάστρο, θα περπατήσουμε στην Plaza Mayor, θα φωτογραφίσουμε το Torre del Alfiler…
Δεν υπάρχει γωνιά του Τρουχίγο που να μην φλερτάρει με το παρελθόν. Κι άλλο ιστορικό κτήριο, κι άλλο, και τούτο και κείνο... Πάλι βρεθήκαμε μέσα σ' ένα σκηνικό πρωταγωνιστές της απόφασής μας να ταξιδεύουμε διαφορετικά.
Χρόνος για καφέ κι αμέσως αναχώρηση για τη μυθική Σαλαμάνκα. Κλείσαμε λογαριασμούς με τον Πιθάρο αλλά έχουμε κι άλλο “ραντεβού” σήμερα, σημαντικότατο, με τον Μιγκέλ Ντε Ουναμούνο. Θ' αναζητήσουμε τί τον οδήγησε σε κείνον τον μυθικό πια χρησμό: «Ο φασισμός θεραπεύεται διαβάζοντας κι ρατσισμός ταξιδεύοντας». Φτάνουμε στην πόλη με το παλαιότερο Πανεπιστήμιο της Ισπανίας. Μονομαχία στην Ιβηρική:  Κοΐμπρα - Σαλαμάνκα.
Άφιξη, τακτοποίηση και μια πρώτη βόλτα στην θεωρούμενη ωραιότερη Plaza Mayor όλης της Ισπανίας.
Κι ύστερα θα κάνουμε έναν υπέροχο απογευματινό περίπατο στους δρόμους μιας πόλης-αρχόντισσας μέχρι να φτάσουμε στο Κασα Ντες Λις... Ειλικρινά από τα ωραιότερα Αρτ Νουβό και Αρτ Ντεκό Μουσεία στον κόσμο! Χρόνος για όποιον θέλει να το επισκεφτεί. Κι όποιος δε θέλει, “επίθεση” από τώρα  στα περίφημα tapas και pintxos bars της Σαλαμάνκας. Μόνο του Σαν Σεμπαστιάν μπορούν να συγκριθούν μαζί τους. Καταπληκτικές γωνιές για κρασί κι ένα έξοχο πλατό τυριών και αλλαντικών… Φημίζονται σ’ όλη την Ισπανία τα αλλαντικά της Σαλαμάνκας!
Διανυκτέρευση.
8

8η ΜΕΡΑ: ΣΑΛΑΜΑΝΚΑ-ΑΒΙΛΑ

Πρωινό, ρίχνουμε μια ματιά, τα παιδιά κάναν καλά τη δουλειά τους, τις φόρτωσαν όλες, κι εμείς ξεκινάμε. Θα πάρουμε τα πράματα από κει που τ' αφήσαμε την προηγούμενη βραδιά, απ' την ωραιότερη Plaza Mayor όλης της Ισπανίας κι από κει στο Casa de las Conchas.
Γιατί καλύφθηκε με αχιβάδες αυτό το αριστούργημα αρχιτεκτονικής; Κρύβουν κάτι οι αχιβάδες αυτές στο κοίλωμά τους από κάτω, έτσι όπως είναι στερεωμένες στους τοίχους του παλατιού;
Προχωρούμε από ομορφιά σε ομορφιά, Convento de las Dueñas, Convento de San Esteban, βλέπουμε τους δυο Καθεδρικούς, αναζητούμε τον “Αστροναύτη”, λύνουμε το γρίφο, προχωρούμε, απ' το Camino de Santiago στο Camino του Unamuno, αποτίουμε φόρο τιμής στο σημείο που ο Καθηγητής ύψωσε φωνή κι ανάστημα στους Φρανκικούς… Ένας άνθρωπος εναντίον ενός Καθεστώτος σε μια στιγμή Μοναδική στην Ιστορία!  
Και θα φτάσουμε στις Escuelas Menores για να δούμε με τα μάτια μας τον αποκαλούμενο: “Ουρανό της Σαλαμάνκας”!
Κι αμέσως μετά, δίπλα, θα προβάλει μπροστά μας το θρυλικό Universidad de Salamanca!
Είναι μεγάλη τιμή για τη Melodrakma να σας ξεναγήσει στο εσωτερικό αυτού του Πανεπιστημίου. Η Στιγμή θα μπει στο κουτάκι με τις Συλλεκτικές.
Με το τέλος της ξενάγησης χρόνος για καφέ κι ένα Ribera de Duero, στην Καστίλη-Λεόν είμαστε στο κάτω-κάτω, είναι ο τόπος του Ribera de Duero, ίσως του καλύτερου κρασιού της Ισπανίας!
Κι ύστερα αναχώρηση. Μας περιμένει η τρίτη απ' τις τρεις πόλεις σε όλη την Ευρώπη με ολόκληρα, άθικτα τα Τείχη της, τριγύρω. Απ' τις τρεις, της Ávila είναι τα πιο μεγάλα σε μήκος, αυθεντικά αιώνων και όχι αναστήλωση, αυθεντικά και μάλλον τα εντυπωσιακότερα όλων!
Άφιξη. Κατ' ευθείαν μια πρώτη βόλτα στα στενά του Ιστορικού της κέντρου. Εκεί μένουμε εξάλλου.
Άλλο θαύμα πόλης… Η πόλη μιας Αγίας!
Τί να πρωτοθαυμάσουμε και δω….
 • Τα Τείχη;
 • Το Καθεδρικό;
 • Το Μοναστήρι και το Μουσείο της Αγίας Τερέζας;
 • Την Casa de las Carnicerías;
 • Την Casa de los Deanes
 • Το Palacio de los Verdugo;
 • Το Palacio de los Almarza;
 • Το Palacio de los Bracamonte;
 • Το Palacio de Núñez Vela;
 • Το Palacio de Polentinos;
 • Το Palacio de Los Águila;
 • Το Palacio de los Dávila;
 • Το Palacio de los Superunda;
 • Το Palacio de los Serrano;
 • Το Palacio de los Velada;
 • Το Palacio de los Valderrábanos;
Να ’χαμε ένα για δικό μας έστω για μια βραδιά… Η Melodrakma  δε θέλει απωθημένα; Θα μείνουμε σ’ ένα παλάτι δηλαδή; Σ’ ένα απ’ αυτά; Μαγική βραδιά!
Χρόνος ελεύθερος για δείπνο. “Δυο βήματα” απ’ τη Σεγκόβια Η Άβιλα δεν υστερεί σε cochinillo. Καταπληκτικό το γουρουνάκι και δω! Καλή μας όρεξη!
Διανυκτέρευση.
9

9η ΜΕΡΑ: ΑΒΙΛΑ-ΣΕΓΚΟΒΙΑ-ΜΑΔΡΙΤΗ-ΤΟΛΕΔΟ

Πρωινό. Οι βαλίτσες φορτώθηκαν και μεις ξεκινάμε μια τελευταία βόλτα στα στενά της πόλης της Αγίας Τερέζας κι αμέσως αναχώρηση για Σεγκόβια! Μαλάξεις στη μνήμη και στις αισθήσεις αυτό το πέρασμα από δω για όσους την έχουν ξαναεπισκεφτεί. Θα κάνουμε μια πανοραμική, πανηγυρική βόλτα γύρω απ' το παραμυθένιο κάστρο... μουσική...
Ιστορική επιστροφή για κάποιους, πρωτόγνωρη μαγεία για άλλους, πάμε για ιστορική φωτογραφία κάτω απ’ το Αλκάθαρ τής Ισαβέλλας κι ύστερα, στάση μπροστά στο μεγαλύτερο και πιο καλά διατηρημένο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο όλης της Ευρώπης. Βόλτα στα στενά της πόλης, χρόνος για καφέ κι αναχώρηση.
Είναι η τελευταία νύχτα απόψε. Αναχώρηση για Τολέδο αλλά δε θα προσπεράσουμε τη Μαδρίτη απ' έξω, τη διασχίζουμε, μπαίνουμε από κει που μπήκε ο Φράνκο, απ’ την Puerta de Hierro, διασχίζουμε τους δρόμους της αρχόντισσας που λέγεται Μαδρίτη και μας διασχίζουν κι αυτοί, αγαπημένη πόλη... Gran Vía, Cibeles, Ταχυδρομείο-, Ποσειδώνας, Prado, Thyssen Bornemisza Reina Sofía, Atocha…
Άφιξη στο Τολέδο. Ο Τάγος μπροστά μας, μικρή τάφρος απέμεινε από κείνο το μεγαλείο της Λισσαβόνας.
Η Θέα του Τολέδο.
Μουσική! Πανοραμικός γύρος του βράχου. Στιγμή Συλλεκτική με θέα το Τολέδο. Σα να είμαστε στη θέση του ζωγράφου κι απέναντί μας κάτι άξιο ν’ απαθανατιστεί από χέρι σπουδαίου ζωγράφου, απέναντί μας το παλιό Τολέδο! Ναι, δε θέλουμε ό,τι να ’ναι κι όπου ναι, θέλουμε με θέα το Τολέδο όπως ακριβώς το ζωγράφισε το Ελ Γκρέκο, δεν θέλουμε ό,τι να ‘ναι, αυτό εξάλλου μας διαφοροποιεί απ’ όλους.
Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.
Πρόταση για δείπνο με θέα θεϊκή σ’ ένα απ’ τα αρχοντικά στον απέναντι λόφο, απέναντι, για να ’μαστε πρόσωπο με πρόσωπο με την Ομορφιά και την Ιστορία.
Αυτό σκέφτηκε η Melodrakma πως είναι μια ωραία, κομψή αρχή!
Φωτογραφία όλοι μαζί με το ποτήρι υψωμένο!
Διανυκτέρευση.  
10

10η ΜΕΡΑ: ΤΟΛΕΔΟ- ΦΤΙΑΞΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ-ΜΑΔΡΙΤΗ-ΑΘΗΝΑ

Απ' τις εκβολές του, φτάσαμε στην άλλη άκρη του Τάγου και κοιμηθήκαμε μια βραδιά σχεδόν στις πηγές του.
Λισσαβόνα... Τολέδο...
Πρωινό και πριν την αναχώρηση για τη Μαδρίτη, πολλές οι επιλογές που η Melodrakma Universal επεξεργάζεται ως εναλλακτικές.
1) “Μύθοι-Θρύλοι και Δοξασίες στα Στενά του Τολέδο”. Μια διαφορετική ξενάγηση κι όσα δε “χώρεσαν” στην πρώτη επαφή με την πόλη του Ελ Γκρέκο.
2) Palacio de Aranjuez! Να δούμε και ν' ακούσουμε. Τί είναι αυτό που ενέπνευσε τέλος πάντων τον Joaquín Rodrigo και συνέθεσε το αριστούργημα που λέγεται Concierto de Aranjuez;
3) Μουσείο Joaquín Sorolla! Για να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει συνέχεια στη διαδοχή των Βασιλέων τής Ισπανικής Ζωγραφικής! Βελάθκεθ, Γκόγια, Σορόγια... Το Φως και η Στιγμή που ποτέ δεν πιάνονται, στα χέρια ενός ανθρώπου!
4) Alcalá de Henares! Επίσκεψη στο χωριό και στο σπίτι που γεννήθηκε ο “πατέρας” του Δον Κιχώτη Άνοιγμα λογαριασμών με τον Μιγκέλ Θερβάντες!
5) Χρόνος για επίσκεψη στο Μουσείο Reina Sofía που λόγω της συμπλήρωσης 80 χρόνων απ’ τον βομβαρδισμό της Γκερνίκα φιλοξενεί την έκθεση «Piedad y terror en Picasso El camino a Guernica.»
6) Άλλο;
Τα ωράρια των πτήσεων, η δική σας γενική προτίμηση ως μία κατευθυντήρια γραμμή καθώς και μια σειρά άλλων προϋποθέσεων θα καθορίσουν την επιλογή της τελευταίας μέρας.
Ό,τι και ν' αποφασιστεί πάντως για κείνη τη μέρα, προορισμός τελικά είναι το αεροδρόμιο. Ένα ακόμα ταξίδι δυστυχώς τέλειωσε. Ραντεβού στο επόμενο που ήδη προετοιμάζεται.
Μουσική. Αποχαιρετισμός.
Σας ευχαριστούμε για μια ακόμα φορά για την εμπιστοσύνη.

Tour Location

10 μέρες: Λισσαβώνα, Σίντρα, Κασκάις, Εστορίλ, Καμπο Ντα Ροκα, Φάτιμα, Ναζαρέ, Μπατάλια, Αβέιρο, Κοΐμπρα…

 • Μαρία Νικολάου
  13 August, 2017 at 12:16 pm

  ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΙ ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΡΟΙ – ΙΣΠΑΝΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ (7-16/7/2017)

  Ταξιδέψτε με τη Melodrakma Universal με αρχηγό τον ανεπανάληπτο Γιάννη Λυμτσιούλη! Γιατί κάθε ταξίδι αποτελεί μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία! Γιατί συνδυάζει τη Γνώση με τη Ψυχαγωγία και τη Χαρά της Σχέσης! Γιατί στόχος είναι να συνδυάζει το Ταξίδι με το Θέατρο!

  Το ταξίδι μας στην Πορτογαλία και Εξτρεμαδούρα (Δυτική Ισπανία) τον περασμένο Ιούλιο, ήταν φανταστικό! Το καθετί ήταν προσεγμένο και είχε τη σφραγίδα του Γιάννη: η οργάνωση άψογη, τα ξενοδοχεία επιλεγμένα με ιδιαίτερη προσοχή, οι τοπικοί ξεναγοί διαλεγμένοι με γνώμονα την αγάπη τους για τον τόπο, το πρόγραμμα, πλούσιο και «χειροποίητο», φτιαγμένο απ’ τα χέρια του Γιάννη με πολλή αγάπη, δημιουργικότητα και σεβασμό, μάς επιφύλαξε μικρές κι ευχάριστες εκπλήξεις. Χάρη στις εμπνευσμένες και γεμάτες πάθος αφηγήσεις του, Θαλασσοπόροι και Κονκισταδόρες πήραν «ψυχή», έτοιμοι να μας οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες και νέα ταξίδια… στην άλλη πλευρά του Ωκεανού, στο Νέο Κόσμο….

  Μέσα από την καρδιά μου ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα, γιατί η προσωπική φροντίδα για τον κάθε ένα από εμάς ξεχωριστά δεν ήταν καθόλου κόπος για σένα.

  Και το ταξίδι συνεχίζεται…

 • Γιάννης Βούρος και Κατερίνα Βαλαριστού
  25 September, 2017 at 2:12 pm

  Το ταξίδι στην Ιβηρική, που ήταν το τέταρτο κατά σειρά που κάναμε με το Γιάννη, κλείνει ένα κύκλο ζωής με αγαπημένα πρόσωπα σε μέρη όμορφα και ζηλευτά, όπως μόνο ένας διοργανωτής σαν τον El Greco θα μπορούσε να πραγματοποιήσει. Η τέταρτη περιήγηση μας μύησε στον τρόπο σκέψης και ζωής των Πορτογάλων – και όχι μόνο. Μέσα από τα λόγια του Γιάννη ταξιδέψαμε με το νου στα όνειρα των πρώτων θαλασσοπόρων. Γνωρίσαμε τις αγωνίες τους, τους φόβους τους, τη λαχτάρα για κάτι νέο, κάτι αληθινό. Κάτι που θα άλλαζε τη ζωή τους, όπως άλλαξε και τη δική μας, έστω και για λίγες μόνο ημέρες.
  Ο Γιάννης, πιστός στα πιστεύω του, πιστός στα οράματά του, σαν ενορχηστρωτής λυρικού άσματος, μας οδήγησε βήμα-βήμα μέσα στις ομορφιές των τόπων που επισκεφθήκαμε. Η μοναδικότητά του να σου γνωρίζει μέρη που δεν πάνε άλλοι, η αγάπη του να σε γεμίζει με εντυπώσεις που δεν απαντάς αλλού και η τέχνη του να σε κάνει κοινωνό του τρόπου ζωής των τόπων που επισκέπτεσαι, τον καθιστά έναν πραγματικά πρωτοπόρο στον χώρο της ξενάγησης. Για άλλη μία φορά συγχαρητήρια Γιάννη.
  Πράγματι ορθά ίδρυσες την Melodrakma Universal S.L . Η σχολαστική οργάνωση των επισκέψεων, η σωστή επιλογή των ξενοδοχείων, η πληρότητα της θεματολογίας, ο τρόπος που διαλέγεις άξιους συνεργάτες σηματοδοτεί τον τρόπο αλλαγής των δεδομένων στο χώρο της ξενάγησης.
  Σου ευχόμαστε καλή επιτυχία και ούρια πλεύση στα μελλοντικά σου σχέδια. Ευελπιστούμε να μπορούμε να σε ακολουθούμε σε ότι καινούριο και δημιουργικό ετοιμάζεις.

 • ΦΛΩΡΑ -- ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΓΓΟΣ
  28 September, 2017 at 5:12 pm

  Ηταν να μη γίνει η αρχή!!! Και η αρχή έγινε στην κλασική ΙΣΠΑΝΙΑ ( Μαδρίτη–Ανδαλουσία). Εκει γνωρίσαμε για πρώτη φορά τον ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΜΤΣΙΟΥΛΗ. Τότε είπαμε : να ένας ξεναγός που αγαπάει πραγματικά τη δουλειά του, φροντίζει τους ταξιδιώτες. εχει χιούμορ κ.λ.π. Μετά ήρθε η Β. Ισπανία ( χώρα Βάσκων, ακτογραμμή Ατλαντικού μέχρι Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα αλλά και Πόρτο.) και η ιδια εντ ύπωση επιβεβαιώθηκε. Μπήκε και μια καταπληκτική παρέα απο ενδιαφέροντες συνταξιδιώτες και το γλυκό έδεσε… Απο εκει και πέρα το πράγμα πήγαινε μόνο του… Που θα πάμε τον επόμενο χρόνο; Σε μια διαφορετική Βαρκελώνη με λίγο απο Νότια Γαλλία και μετά Σικελία ετσι για αλλαγή. Φέτος είχαμε επιστροφή στην Ιβηρική, αλλα τώρα στη Πορτογαλία με ολίγη Ισπανία. Κάθε χώρα οπου ταξιδέψαμε ειχε βέβαια τα δικά της τοπία, την δική της ιστορία, τους δικούς της ανθρώπους. Ομως σταθερός παρονομαστής στα ταξίδια αυτά παρέμεινε ο ιδιος ΓΙΑΝΝΗΣ: ο επικοινωνιακός, ο φιλικός με διάθεση και ενδιαφέρον για τους ταξιδιώτες, με πρωτότυπη περιγραφή και ανάλυση ιστορικών γεγονότων, με την επιλεγμένη μουσική συνοδεία, με τα καλλιτεχνικά happenigs, και τις αλλες εκπλήξεις που εχει στο μυαλό του. Και πάντα Ακούραστος, Αεικίνητος. Με ολα τουτα πως να μη δημιουργηθεί το FUN CLUB του Γιάννη… Ηρθε τώρα και η MELODRAKMA για να μας δημιουργήσει καινούργιες προσδοκίες για θεματικά ταξιδια και οχι μονο. Μακάρι ολα να πανε καλα

 • ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
  12 August, 2018 at 8:57 pm

  ΤΑΞΙΔΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ-ΔΥΤ.ΙΣΠΑΝΙΑ (ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΡΟΙ-ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ)
  Λίγα λόγια… αφιέρωμα

  Είναι δυνατόν όταν τελειώνει ένα ταξίδι …..να ξαναρχίζει????Κι όμως αυτό συμβαίνει όταν ταξιδεύεις μαζί με τον Γιάννη Λυμτσιούλη ( Melodrakma Universal) .Όσοι έχουν ταξιδέψει μαζί του το έχουν νοιώσει πολύ έντονα.Τελειώνει το βιωματικό ταξίδι και αρχίζει το ταξίδι του νου, με κυρίαρχο ρόλο της μνήμης…Οι πρώτες νωπές μνήμες από το ταξίδι «Πορτογάλοι Θαλασσοπόροι καιΙσπανοί Κατακτητές» στην Πορτογαλία και στην Εξτρεμαδούρα-Καστίλη Λεόν-Καστίλη Λα Μάντσα στην Ισπανία, έρχονται και σε αναστάτώνουν γλυκά και ξαναζείς στιγμές αλλά με ιδιαίτερο τρόπο και με δόση νοσταλγίας.
  Η χειμαρώδηςκαι, ενθουσιώδης και γεμάτη πάθος παρουσία του Γιάννη δημιούργησε ένα ταξίδι στην ιστορία, στο μύθο, στηγ πραγματικότητα , επενδεδυμένο με μουσική , τραγούδι, στίχο , διηγήσεις, σκηνική παρουσία και πολύ αγάπη.
  Από την άλλη οι υπέροχοι άνθρωποι που συνταξιδεύεις και που από εντελώς άγνωστοι μεταξύ τους , στο τέλος γίνονται « ένα». Άνθρωποι με ελαττώματα και προτερήματα που όμως σε αυτό το ταξίδι βρήκαμε πολλές φορές κοινά σημεία και « βρεθήκαμε». .Ο κύριος Στέλιος ( Στήβ) με την κυρία Ντόνα από την Αυστραλία ορμώμενοι, υπέροχοι άνθρωποι….η «κυρά Παναγιώτα» ( η κυρία Γιώτα δηλαδή) η καλή συνάδελφος , η υπέροχη γλυκειά Μιμόζα με την αδελφή της Μιρέλα και τον ανηψιό της Κωνσταντίνο αλλά και με την φίλη φης Κατερίνα,, η κυρία Ρένα( θέλει να πάρει γρήγορα το πτυχείο της Ιβηρολόγου), η κυρία Κυριακή (οργανωμένη στα Πειραματόζωα) με τον κύριο Νίκο από Σαντορίνη μεριά, ο Νίκος ( νέος Δικηγόρος) και η μητέρα του ( από την Καρδίτσα παρακαλώ) ο Κωνσταντίνος ( τον κάναμε πολύ μικρό στην ηλικία, Δικηγόρος και αυτός) και η φίλη του εκπαιδευτικός η Μαρία,οι θαυμάσιες κυρίες Σοφία και Ελένη, Συμβολαιογράφοι από την Θεσσαλονίκη, τα κορίτσια εκπαιδευτικοί που συμπάθησα την Σουλτάνα( ωωω Σούζη , συγγνώμη!!!) και την Ευτυχία( της εύχομαι να πάρει το δεκαράκι στο πτυχείο, ελπίζω να με συγχώρησε τελικά…..), οι αξιόλογες κυρίες Ευαγγελία και Χάρις· η Νατάσα και η Ελένη( ελπίζω να μη της ¨χάλασα ¨τις φωτογραφίες της), η αεικίνητη Αγγελική ( παντού και πάντα να τα προλάβει όλα και να μην χάνει το χρόνο της) και η κυρία Λόρη( όλο σε ¨κόντρα ¨με τον Γιάννη).
  Τρίτο κομμάτι, ο τόπος . Ποτάμια, θάλασσα, δάση,κάστρα, τείχη , καθεδρικοί·ναοί, πλατείες,αρχιτεκτονικοί ρυθμοί…..Ιστορία, μύθοι, θαύματα, μουσική( θα σας τα τα πεί όλα ο Γιάννης με το νι και με το σίγμα και θα σας μεταφέρει σε άλλους κόσμους….εγώ τα είδα και τα ένοιωσα)
  Ο Γιάννης , οι συνταξιδιώτες, οι εικόνες , τα χρώματα ,η «ξένη γη» και οι άνθρωποι της, , τα τοπία η μουσική, ο καιρός, οι νέες εμπειρίες, μου δώσαν την αφορμή για την επανεκίνηση του ταξιδιού των αισθημάτων , των αισθήσεων, μέσω της μνήμης και των ονείρων.
  Γιατί όπως λέει και ο φίλος μου πλέον Γιάννης( μετά από τόσα ταξίδια…….ααα μου απένημε και το πτυχείο του ιβηρολόγου…το πήρα το εννιαράκι·,) Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΤΟΥ.
  Αρχίζω λοιπόν διαβάζοντας Πεσσόα, Σαραμαγκου, ακούγοντας Μαρίζα , Μόιρα και Καμάνε κοιτάζοντας τους πίνακες του Θεοτοκόπουλου και του Σορόγια, ψάχνοντας στο ιντερνετ για την ιστορία των Θαλασσοπόρων και των Κατακτητών
  Γιάννη καλή συνέχεια στα ταξίδια σου και πάντα να προσπαθείς να προσφέρεις το καλύτερο….
  Καλά Ταξίδια σε όλους μας και μην ξεχνάτε πάντα……ΤΟΥΣ ΛΑΙΣΤΡΥΓΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΥΚΛΩΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΡΙΟ ΤΟΝ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ , ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΦΟΒΑΣΑΙ……ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΟΥΒΑΛΑΣ ΜΕΣΤΗ ΨΥΧΗ ΣΟΥ, ΑΝ Η ΨΥΧΗ ΣΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝΕΙ ΕΜΠΡΟΣ ΣΟΥ……..

  • giannis
   12 August, 2018 at 9:05 pm

   Το πιο πολύτιμο που είπες ήταν αυτό το ΦΙΛΟΣ. Αυτό κρατάω και σ’ ευχαριστώ για όλα. (Μη νομίζεις εύκολα βρίσεκεις άνθρωπος που θα μπει στον κόπο ν’ αναφέρει έναν προς ένα τους συνταξιδιώτες του, έχοντας για όλους κάτι καλό να πει. Γι’ αυτό ΦΙΛΟΣ!

Write a Review

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Τα νέα της Melodrakma

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο newsletter μας και ενημερωθείτε πρώτοι για τις προσφορές αλλά και τις τελευταίες μας εκδρομές.

Call Now Button