Top
 

Το Ταξίδι Ελευθερώνει!

ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΠΟΤΣΝΤΑΜ-ΔΡΕΣΔΗ-ΛΕΙΨΙΑ

Το Ταξίδι Ελευθερώνει!

per person

Βουτιά στη σύγχρονη Ιστορία απ’ την οποία δε λέμε να μάθουμε! Μπαχ-Μπρεχτ-Στάζι και Ναζί!

Countdown next tour

taxes

ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΠΟΤΣΝΤΑΜ-ΔΡΕΣΔΗ-ΛΕΙΨΙΑ

5 Μέρες 4 Νύχτες, το πιο πλήρες πρόγραμμα που φτιάχτηκε ποτέ για την πατρίδα του Μπρεχτ

Σημείωση: Η Melodrakma Universal βάζοντας μικρούς στόχους να συνεισφέρει σταδιακά στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών, αποφάσισε γι’ αυτό το ταξίδι, στην επιστροφή, να προσφέρει πούλμαν και να σας μεταφέρει από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος στο κέντρο της Αθήνας ώστε να αποφευχθούν επιπλέον έξοδα και ταλαιπωρία.

Περί του ταξιδιού από το blog Grecoland

(…) Από μικρό παιδί, στη φαντασία και στη συνείδησή μου, η Γερμανία ήταν κάτι κακό.

Απ’ την υπολοχαγό Νατάσα και τα βασανιστήρια της Αλίκης μες στην Κομαντατούρ και στη Γκεστάπο μπροστά στη μάνα της, την Ελένη Ζαφειρίου, ως τη βίλα της διαστροφής του φασισμού και του ναζισμού, εκείνη τη βίλα του Παζολίνι στο “120 Μέρες στα Σόδομα”, το Σινεμά οικοδόμησε μέσα μου ένα σωρό Γερμανίες και Ιταλίες.

Περνώντας τα χρόνια, η Γερμανία, από μια χώρα ταυτισμένη με το απόλυτο κακό, αναβαθμίστηκε κάπως μέσα μου, συναισθηματικά αναβαθμίστηκε, ένιωσα μέχρι και να τη λυπάμαι, να λυπάμαι τους ανθρώπους της δηλαδή γιατί αυτό είναι οι χώρες, οι άνθρωποί της. Ένα τοίχος να χωρίζει ένα σωρό και κάθε είδους αγάπες. Έτσι, σιγά-σιγά στο μυαλό μου έγινε μια χώρα σχεδόν κανονική, με τα κακά αλλά και τα καλά της δηλαδή, και μάλιστα βρήκα πολλά καλά και σπουδαία, βρήκα ότι είχε τον Γκαίτε της, τον Μπαχ της, τον Σίλερ της, τον Αϊνστάιν της, τον Μπρεχτ της και τόσες άλλες οικουμενικές προσφορές που όμως, είναι σαν κάθε τόσο, κάτι να την πιάνει αυτή την εν πολλοίς σπουδαία Γερμανία κι αποφασίζει να κάνει κακό στον εαυτό της και όχι μόνο…

Μεγαλώνοντας γλύκανε η αίσθηση γι’ αυτή τη χώρα κι άρχισα ν’ ανακαλύπτω πως δίπλα σ’ όσους βασάνιζαν την Αλίκη και τη Τζένη Καρέζη στέκονταν ένα σωρό Γερμανίδες μάνες που έκαναν κουράγιο γιατί βίωναν την ίδια διαστροφή και την ίδια βία.

Έτσι, από σκέτο “όλοι οι Γερμανοί κακοί” που τους είχα από παιδί τους χώρισα σε “καλούς” και “κακούς” κι ο πρώτος καλός που μ’ επισκέφτηκε ως διαμεσολαβητής ήταν ο Μπέρτολ Μπρεχτ, ήμουν 19 χρονών όταν τον είδα έξω από τη Νομική στη Σόλωνος που μοίραζε φυλλάδια φροντιστηρίων και με την ευκαιρία σου ‘χωνε στην τσέπη και στην καρδιά  κάτι  ραβασάκια που γράφαν… «υπάρχουν πολλές Γερμανίες και πολλοί Γερμανοί…»

Κι άρχισε να υποχωρεί μέσα μου το βλέμμα της Ελένης Ζαφειρίου, οι κραυγές της Αλίκης, το κατασκοπικό κραγιόν τής Τζένης ξεθώριασε…. Ακόμα κι ο παππούς μου ο Γιάννης που είχε σκοτωθεί άρον άρον απ’ τους πρώτους στον Β’ Π. στα 21 του χρόνια ήταν σα να μου μοίραζε φυλλάδια κι αυτός και με ψυχραιμία μου κλείνε το μάτι και μου λέγε, «…μη γίνεσαι φανατικός…»

Ok! Φανατικός όχι αλλά να πάω στη Γερμανία με τίποτα!.

Το 2006, ήρθε μια πρόσκληση για ένα θεατρικό συνέδριο στο Wiesbaden. Είπα ναι, ήταν για το θέατρο και είπα ναι αμέσως. Έχω αφήσει στη ζωή μου τόσο λίγο χώρο και χρόνο για το θέατρο που θα ’πρεπε να είναι στην Καγκελαρία πάλι ο Χίτλερ για να πω όχι.

Κι ύστερα στη ζωή μου ήρθαν  «Οι ζωές των άλλων» εκείνη η θαυμάσια ταινία, κι ήταν η πρώτη-πρώτη φορά που ένιωσε πια η καρδιά μου πως θέλω να σκαρφαλώσω σ’ αυτό το Τείχος και να κοιτάξω κι από δω κι από κει, να σκύψω, να χώσω το μάτι μου σ’ αυτή την κλειδαρότρυπα της Ιστορίας και να δω ό,τι μπορέσω απ’ τις τόσες και τόσες άγνωστες και χαμένες ζωές, χαμένες και σε πόλεμο χαμένες και σε ειρήνη. . Κι έμεινε μέσα μου ζωντανή η επιθυμία, για μια κάποια σχέση με μια κάποια Γερμανία, ζωντανή επιθυμία αλλά σα σε καταστολή, μην πω σε κώμα.

Ώσπου το 2017 ήρθε η πρόσκληση του Osnabrück University του Πανεπιστημίου του Βερολίνου για μια ομιλία με θέμα το Θέατρο, τη Νέα γενιά Προσφύγων και Μεταναστών, έτσι τη λένε την καινούρια τη φουρνιά θυμάτων, «γενιά». Πρόσκληση για μια διάλεξη παράλληλα με μια street performance του έργου μου «Gernika» μπροστά στο Τείχος αυτής της θρυλικής πόλης. Ούτε ένα δευτερόλεπτο δεν το σκέφτηκα, είπα ΝΑΙ!

Από κει και πέρα είναι σα να γίναν όλα μόνα τους μέσα κι έξω μου.

Αποφάσισα να σχεδιάσω ολιγοήμερο ταξίδι στο Βερολίνο. Και μετά είπα όχι μόνο Βερολίνο, δυο βήματα πιο πέρα έχει σπουδαίες στιγμές της Ιστορίας. Η Λειψία της Μουσικής και των Μεταφράσεων, μια νύχτα στο «Σκηνικό» της Δρέσδης…

Θέλω ένα ταξίδι συλλεκτικό, για όσους φίλους θέλουν όπως εγώ, να δώσουν μια πραγματική ευκαιρία στη σχέση τους με τη Ιστορία, με αγάπη και πραγματικό ενδιαφέρον να γνωρίσουμε έναν τόπο που δικαίως ίσως μισήσαμε από παιδιά.

Σχεδιάζοντας αυτό το 5ήμερο, από σεβασμό προς όλους όσους θα με εμπιστευτούν να τους οδηγήσω σ’ έναν τόπο που δε ζω, αναζήτησα τον καλύτερο συνεργάτη, τον ιδανικότερο τοπικό ξεναγό και γνώστη της Γερμανικής πραγματικότητας για να μοιραστούμε όπως σε Σικελία και Πορτογαλία τη Σκηνή του Λεωφορείου. Και τον βρήκα! Μαζί στήσαμε μια «παράσταση» 5 ημερών που στόχο έχει να φτάσει στην καρδιά.

Ναι, η καρδιά είναι ο στόχος, σε 5 μέρες να χωρέσει αίσθηση ολόκληρη μιας μεγάλης χώρας κάνοντας ξεναγήσεις-ζουμ!!!

Ζουμ στη βομβαρδισμένη από ιστορικό καπρίτσιο Δρέσδη,

Ζουμ  στη Λειψία του Μπαχ και της Αρχαιοελληνικής Γραμματείας

Ζουμ στο Βερολίνο έτσι όπως δεν έκανε» ποτέ κανείς, με 5 ξεναγήσεις και 3 by night!.

Ζοομ στο Βερολίνο της Αρχιτεκτονικής και του Ντιζάιν.

Ζουμ στο Βερολίνο ως ευρωπαϊκή πρωτεύουσα,

Ζουμ στο κλασικό Βερολίνο με μια 3η ξενάγηση

Ζουμ στο Βερολίνο του Πολέμου και των Ναζί

Ζουμ στο Βερολίνο του Ψυχρού Πολέμου και της Στάζι,

Μεγεθυντικό φακό πάνω στον πίνακα…πάνω στις «λεπτομέρειες» που λέγονται «εβραίοι», «κομμουνιστές», «καλλιτέχνες», «παρανομία» για να μην υποταχθείς στην ανομία… Ζουμ στις βίλες που έγιναν μπουρδέλα απ’ τις χήρες μετά τον πόλεμο…

Ζύγισα τα συν και τα πλην κι είπα καμία μέρα ελεύθερη. Τίποτα προαιρετικό. Όλοι όσοι ήρθαμε ως εδώ πρέπει να τα δούμε όλα, είναι η Ιστορία μας.

 

Τέλος, ετούτες εδώ οι πόλεις δεν είναι Μαδρίτη ή Βαρκελώνη, δεν είναι Συρακούσες ή Ρώμη, έχουν τους δικούς τους νόμους και δεν ήθελα ούτε για μια στιγμή να νιώσει μόνος κανείς. Γι’ αυτό προγραμμάτισα το κάθε βράδυ απ’ τα 4, πριν αποφασίσει κανείς που θα πάει για δείπνο, να του δείχνουμε ένα κομμάτι της πόλης και μαζί κάποια εστιατόρια ώστε να ‘χει επιλογές.

Ειλικρινά πιστεύω πως το ταξίδι Ελευθερώνει όταν γίνεται με αγάπη για τη Στιγμή που περνάει και χάνεται! Αυτό προσπάθησα να φτιάξω.

 

Καλή αντάμωση.

 

Γ. Λ

 • Departure
  Αθήνα
 • Include
  Πρωινό (Μπουφέ)
  Αεροπορικό εισιτήριο (οικον. θέσης)
  Συνοδός-Ξεναγός
  Ταξιδιωτική Ασφάλεια (αστικής ευθύνης)
  Φ.Π.Α
  Επιλεγμένα Ξενοδοχεία 4 Αστέρων
  Μεταφορές απο / προς αεροδρόμια/ξενοδοχεία εξωτερικού
  Πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν
 • Not Included
  Πλήρης Διατροφή
1

1η ΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΛΕΙΨΙΑ-ΔΡΕΣΔΗ 

Συγκέντρωση στο Ελ. Βενιζέλος και πρωινή πτήση για Βερολίνο. Άφιξη και άμεση αναχώρηση για τη Λειψία.
  ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΑ ΒΑΘΙΑ!
Μουσική παντού. Πρώτα στο λεωφορείο κι ύστερα στους δρόμους Λειψίας… Μουσική παντού. Ο Βάγκνερ άνισος, εν αγνοία και ερήμην του ετοιμάζει το μεγαλείο της μουσικής του για τον πιο μεγάλο σφαγέα του 20ου αιώνα.  Μότσαρντ το Μάιο της Μεγάλης Επανάστασης, 12 Μαΐου του 1789 μπαίνει στον Άγιο Θωμά της Λειψίας και παίζει το Όργανο. Ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ επιλέγει τη Λειψία ν’ αφήσει την τελευταία πνοή και νότα του… Ο Μέντελσον κάνει το χρέος του προς το Παρελθόν του και προς τον Μπαχ… Μουσική παντού! ΛΕΙΨΙΑ. Φτάσαμε στη Λειψία. Θα επισκεφτούμε τον τάφο τού Μπαχ κι ύστερα θα «χαθούμε» για λίγο στην τεράστια Marktplatz! Πρωταγωνιστής εκεί το Παλιό Δημαρχείο, ένα από τα ωραιότερα αναγεννησιακά κτίρια της Γερμανίας, είναι το Μουσείο Ιστορίας της Πόλης σήμερα, πιο κει ο μεγαλύτερος τερματικός σιδηροδρομικός σταθμός της Ευρώπης και λίγο πιο πέρα η εντυπωσιακά μεγάλη και κομψή Πανεπιστημιούπολη της Λειψίας! Θα τα δούμε όλα στη Λειψία! Είναι η πόλη που δεν είχε ποτέ ούτε βασιλιά ούτε επίσκοπο, ναι, ΟΥΤΕ ΒΑΣΙΛΙΑ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΚΟΠΟ… Δε μπορούμε να περάσουμε επιπόλαια κι επιφανειακά από τέτοια πόλη. Βασίλισσα του Εμπορίου κάποτε η Λειψία, με ανάκτορα τις λαμπρές αποθήκες της, θα μπούμε μέσα σα να ήταν τα ιδιαίτερα διαμερίσματά της αυτές οι αποθήκες και θ’ ανακαλύψουμε τί κρύβουν σήμερα. Βασίλισσα αλλά και Επίσκοπος της Αρχαιοελληνικής Γραμματείας κάποτε η Λειψία! Οι «Μεταφράσεις Λειψίας», μετέφρασαν τον Αριστοτέλη ακόμα και στη Σουαχίλι. Δεν υπάρχει αρχαίος Έλληνας που να μην έχει μεταφραστεί σ’ αυτή την πόλη! Μουσική και Παιδεία παντού στη Λειψία!!! Περιήγηση-ξενάγηση παντού, ύστερα λίγος χρόνος ελεύθερος για καφέ ή μπύρα και αναχώρηση για τη θρυλική και τραγική Δρέσδη! ΔΡΕΣΔΗ.
Άφιξη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και έξοδος για μια πρώτη βραδινή γνωριμία με τη «βομβαρδισμένη πόλη». Η Melodrakma αγαπάει τη νύχτα και δε θέλει να σας τη δείχνει απλώς στο χάρτη… « πάτε εδώ ή αν θέλετε ας πάτε κι από κει…» Όχι! Νυχτερινή έξοδος. Όλοι μαζί. Ποτέ κανένας δε θα νιώσει μόνος του όταν ταξιδεύει με τη Melodrakma. Πάμε βόλτα νυχτερινή, by night στο εκπληκτικό ιστορικό κέντρο της πόλης. Θέλουμε να σας δείξουμε μερικά από τα ωραιότερα εστιατόρια της πόλης για να διαλέξετε πού θα δειπνήσετε αυτή τη μία και μοναδική βραδιά στην υπέροχη Δρέσδη. Μπύρα, Μπαχ και διανυκτέρευση!
2

2η ΜΕΡΑ: ΔΡΕΣΔΗ – ΛΟΖΒΙΤΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Πρωινό και ξεκινάμε! Είμαστε στην πρωτεύουσα της Σαξονίας και κάθε πρωτεύουσα έχει τη δικής της γοητεία, κάθε πρωτεύουσα χρειάζεται το χρόνο της. Σαν ελαιογραφία του Γκόγια το κέντρο τής Δρέσδης, σα να βγήκε απ’ τη σκοτεινή του περίοδο κι αναζητά το φως. Θα περπατήσουμε κάθε γωνιά του κέντρου τής πόλης, βήμα-βήμα, βόμβα -βόμβα σα να ’ταν πέτρες σε ποτάμι οι βόμβες που την ισοπέδωσαν εκείνο το Φεβρουάριο, πέτρα-πέτρα, βόμβα-βόμβα θα περάσουμε απέναντι, στην Ιστορία.
Άλλες πόλεις τις λένε Βενετίες… του νότου, άλλες του βορρά, της δύσης της ανατολής…   Ετούτη δικαίως βαφτίστηκε « Η Φλωρεντία του Έλβα»   Σα φρύδια γραμμένα καλλονής, σαν τοξωτά γεφύρια οι καμπύλες του ποταμού Έλβα και στην αριστερή όχθη σαν Ωραία Ελένη η Ωραία Δρέσδη μετά το μεγαλύτερο Λίφτινγκ πόλης που έγινε ποτέ!   Κτήρια αριστουργήματα σου στέλνουν μήνυμα σπουδαίου παρελθόντος στο in box της συνείδησης. Κι ο πιο βλάκας, κι ο πιο δήθεν, κι ο πιο ασυνείδητος καταλαβαίνει πως εδώ κάτι ήταν κάποτε, κάτι σημαντικό…   Πού να πρωτορίξουμε τη ματιά μας… Φύγαμε…     Δεξιά σας, η εκκλησία Frauenkirche, σύμβολο του ιστορικού βομβαρδισμού της πόλης,   αριστερά, το  παλάτι Zwinger, αποθέωση του Μπαρόκ, σήμερα στεγάζει σπουδαία Μουσεία Τέχνης όπως την «Old Masters Picture Gallery» που κλείνει στα σπλάχνα της  την ιταλική Αναγέννηση με έργα Ραφαήλ, Τιτσιάνο, Μποτιτσέλι, Βερονέσε, Τιντορέτο…Όσοι αγαπάτε την Τέχνη μην άγχεστε, γι’ αυτό ήρθατε με τη Melodrakma, για Travel with Art…
Θα δώσουμε ελεύθερο χρόνο μετά να επισκεφτεί όποιος θέλει ό,τι θέλει. Τώρα συνεχίζουμε την ξενάγηση…   Δείτε μπροστά, αυτό το εντυπωσιακό κτήριο είναι η Όπερα Semper, μια Όπερα με μυθικό παρελθόν και Παγκόσμιες Πρεμιέρες έργων του Στράους, του Βάγκνερ κι ένα σωρό άλλων σπουδαίων μουσουργών, μην ξεχνάτε, βρισκόμαστε στη Γερμανία! Κι αυτό εκεί στο βάθος είναι το Αlbertinum, ένα από τα πιο εντυπωσιακά μουσεία μοντέρνας τέχνης στον κόσμο, με την περίφημη Σχολή Καλών Τεχνών της Δρέσδης, εδώ γεννήθηκε ο Εξπρεσιονισμός.   Νά, αυτά είναι τα ανάκτορα Elbschlösser τη λένε και Πόλη των Κήπων Hellerau…   νά και το Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας, νά και η μεγαλύτερη εκκλησία της Σαξονίας, ο Καθεδρικός τής Δρέσδης. νά και το Grosser Garten, το μεγαλύτερο και το πιο όμορφο πάρκο της Δρέσδης να και το Brühl Terrace, «το Μπαλκόνι της Ευρώπης» με θέα πανοραμική!  Μετά την ξενάγηση ελεύθερος χρόνος στην καρδιά του Ιστορικού Κέντρου, αλίμονο να φύγουμε άρον-άρον! «Γενική Επίθεση» σ’ ό,τι απ’ όσα είδαμε τραβάει η ψυχή του καθενός! Κι όποιος νιώθει πλήρης και δε θέλει κάτι παραπάνω ας αράξει στο  «Μπαλκόνι της Ευρώπης»!   Μπύρα, Μπαχ, Μουσεία και αναχώρηση για… Λοζβιτς!
Φτάσαμε ως εδώ, θα τα κάνουμε όλα. Πάμε να δούμε ποια είναι η Γερμανική φύση δυο βήματα απ’ το άστυ… Πάμε στο Λοζβιτς… Όχι, δε θα κάνουμε κρουαζιέρα, εκτός από οικονομικότερα, είναι και πιο ωραία από κει που θα πάμε με το λεωφορείο μας… ανεβείτε! Μουσική…   Ακούστε…   Ναι… η Γερμανία δεν προσέφερε μόνο οδυνηρές στιγμές στην ανθρωπότητα… Ακούστε… Φτάσαμε!   Μουσική…φύση…  απίθανο κάλος! Κατεβαίνουμε για μια φωτογραφία όλοι μαζί! Στην καρδιά η Στιγμή κατ’ ευθείαν! Δεν είναι όλα πληροφορίες, δεξιά ετούτο αριστερά το άλλο… Μουσική… Αξίζουμε τέτοιες στιγμές… Γι’ αυτό ταξιδεύουμε έτσι όπως ταξιδεύουμε…   Μετά απ’ αυτή τη στιγμή, αναχώρηση για Βερολίνο.   Μουσική…
Περί Γερμανίας και Γερμανών η συζήτηση…     Φτάσαμε σχεδόν.   Δεν πάμε κατ’ ευθείαν στο ξενοδοχείο. Θα σταματήσουμε πρώτα στη Βίλα Βανζέε, δίπλα στη λίμνη. Ναι, έχουμε ραντεβού με την Ιστορία, μας περιμένει ο Ράινχαρντ Χάιντριχ και ο Χάινριχ Χίμλερ να μας μιλήσουν για την «Τελική Λύση». Αυτή τη κωδική ονομασία έδωσαν οι Ναζί στην εσκεμμένη και  προσεκτικά σχεδιασμένη εξολόθρευση όλων των Εβραίων της Ευρώπης. Εδώ σ’ αυτή τη βίλα πάρθηκε η απόφαση για να γραφτεί μια απ’ τις πιο μαύρες σελίδες της Ιστορίας. Συνεχίζουμε… Πάμε προς το ξενοδοχείο αλλά δείτε κι αυτό… δείτε το παλάτι Σαρλοτενμπουργκ… είναι το 2ο μεγαλύτερο παλάτι ολόκληρης της Γερμανίας αυτό… Συνεχίζουμε… Ναι, είπαμε 5 μέρες, κι όταν λέμε 5, εννοούμε 5 γεμάτες μέρες γιατί στα μέρη που είμαστε γράφτηκε Ιστορία, και πρέπει να τη μάθουμε μην και σε κάτι βοηθήσει αυτό και δεν επαναληφθεί.
Προχωρούμε προς την καρδιά του Βερολίνου γιατί εκεί βρίσκεται το ξενοδοχείο μας, πιο κεντρικά δε γίνεται… Προχωρούμε… Νά το Μουσείο Μπεγκρέν… Έχει από Σεζάν μέχρι Μποτιτσέλι… Να και Tier Garden… Να και η Εκκλησιά της Μνήμης Να και το Θέατρο της Δύσης Να και το KA.DE. WE.  το διασημότερο πολυκατάστημα του Βερολίνου…   Άφιξη στο ξενοδοχείο μας… Τακτοποίηση, λίγη ξεκούραση και ραντεβού στο λόμπυ.    BY NIGHT No 1  !!!  Όχι, δε θα δείξουμε στο χάρτη πού μπορεί να πάει ο καθένας, τα παμε αυτά, δεν είναι αυτός ο τρόπος τής Melodrakma.
Το κάθε βράδυ απ’ τα τρία που έχουμε στο Βερολίνο θα βγαίνουμε μαζί για ένα διαφορετικό by night.   Απόψε θα περπατήσουμε στην περιοχή Βιλμερσντορφ, για χίλια δυο είναι διάσημη η περιοχή αυτή αλλά κυρίως για τις χήρες του πολέμου και την μετατροπή των σπιτιών τους σε οίκους ανοχής. Έχει εντελώς δικούς της Νόμους και Σύνταγμα η Ανάγκη. Οι χήρες που έγιναν πόρνες! Στη βραδινή μας βόλτα θα δούμε και το "Σπίτι της Λογοτεχνίας", το Μουσείο Κολβιτς, το καφέ «PARIS»…   Φτάσαμε στην πλέον γκουρμέ περιοχή του Βερολίνου. Όλο εστιατόρια γύρω μας... Ελεύθεροι για δείπνο.   Ραντεβού το πρωί γιατί και τί δεν έχουμε να δούμε κι αύριο.
Σημείωση: Ανάλογα με την ώρα άφιξης στο Βερολίνο, η επίσκεψη στη Βίλα Βανζέε μπορεί να γίνει με την είσοδο στην πόλη εκείνο το απόγευμα της 2ης Μέρας ή να μετατεθεί για αργοτερα, πχ. πηγαίνοντας προς το Πότσνταμ.
3

3η ΜΕΡΑ: ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ: ΚΛΑΣΙΚΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Πρωινό και αμέσως στο λεωφορείο, ήρθε η ώρα να κάνουμε και κάτι κλασικό μέσα σ’ αυτό το 5ήμερο: Κλασική Πανοραμική Βερολίνου!!!
Έχουμε χρόνο για όλα τα εναλλακτικά αλλά σήμερα κάτι κλασικό, σα να ήμασταν εμείς η Γκεστάπο, εξουθενωτική ανάκριση της πόλης, «…λέγε... μίλα, είναι αλήθεια ότι είσαι η πιο φτωχή πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως; Μίλα... πώς είναι δυνατόν να...»!
Εξονυχιστικός έλεγχος τής πόλης σήμερα, θ’ ανακρίνουμε κάθε γωνιά της γιατί κάθε σπιθαμή του Βερολίνου είναι αυτόπτης μάρτυρας της Ιστορίας. Παίρνουμε το δρόμο κάτω από τις Φιλύρες, νά η Όπερα, πάμε τώρα απ’ την Πύλη του Βρανδεμβούργου… Αυτό το απίθανο γυάλινο αρχιτεκτόνημα είναι το Κοινοβούλιο των Γερμανών, το Ράιχσταγκ το αριστούργημα του Νόρμαν Φόστερ, εκείνου που έφτιαξε μεταξύ άλλων και τα «σαλιγγάρια», τις εισόδους του Μετρό στο Μπιλμπάο. Πάμε κι ως το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, και στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτου, από κει στη Φιλαρμονική, ναι, έχει κι αυτό το Υπερμοντέρνο πρόσωπο η πόλη, ύστερα στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ, μετά στο Αρσενάλ, στην περίφημη πυριτιδαποθήκη, κι άλλοι τοίχοι αυτόπτες μάρτυρες των έργων και των ημερών του Χίτλερ, κι ύστερα, από μια κλασική ξενάγηση πώς να λείψει η Alexander Platz; Να μην πάμε στο Ιστ-σαιντ Γκαλερυ ν’ απολαύσουμε τη θέα της ωραιότερης γέφυρας του Βερολίνου;
Να και η λεωφόρος Καρλ Μαρξ! Φτάσαμε τελικά και στο Νησί των Μουσείων, νησί Τέχνης και Ιστορίας ετούτο το νησί! Νά… το περίφημο  Μουσείο της Περγάμου με μία από τις πιο μεγάλες συλλογές Ελληνικών Αρχαιοτήτων! Νά κι ο νέος χώρος, «Πανόραμα Περγάμου», τον είπανε, με υπερσύγχρονα μέσα 3D παρουσίασης των εκθεμάτων! Η Melodrakma έχει κλείσει ραντεβού ώστε να ξεναγηθείτε τόσο στο Μουσείο Περγάμου όσο και στο Νέο Χώρο, απ’ τους πρώτους αν όχι οι πρώτοι Έλληνες! Για όσους δεν το επιθυμούν, χρόνος ελεύθερος. Κι αμέσως μετά…
ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ! Το απόγευμα συνεχίζουμε ακάθεκτοι την καταγραφή κάθε ιστορικής γωνιάς της Γερμανικής Πρωτεύουσας. Ήρθαμε σε μια πολυπολιτισμική πόλη που ασφαλώς έχει και το «Καρτιέ Λατέν» της, πάμε στη γειτονιά Κρόιτσμπεργκ. Σε κάθε βήμα σήμερα ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με την Ιστορία! Συνεχίζουμε, Τσεκποιντ Τσαρλυ, Τοίχος Βερολίνου, Γκεστάπο, Πάμε και στην πλατεία όπου καίγονταν τα βιβλία των αντιφρονούντων, αυτό που ο φασισμός μισεί πιο πολύ είναι η ευφυία! Φτάνει ως εδώ για την ώρα, το βράδυ πάλι. Λίγος χρόνος ελεύθερος για ξεκούραση ή για να εστιάσει ο καθένας σε ό,τι μέχρι τώρα τον άγγιξε βαθύτερα.
BY NIGHT No 2!
Ραντεβού στις 19:00 στο λόμπι... Υποσχεθήκαμε να μη χαθεί ούτε λεπτό, και να μη νιώσει κανείς μόνος ειδικά τη νύχτα που έχει τους δικούς της νόμους. Αν για κάτι αγαπήθηκε η Melodrakma είναι που ποτέ κανείς δε νιώθει μόνος παραπάνω απ’ όσο θα θελε. Βραδινή μίνι ξενάγηση, περιπατητικό by night σε αγαπημένους δρόμους της Ιστορίας...
Ελεύθεροι για δείπνο στην μεσαιωνική γειτονιά του άη Νικόλα.
4

4η ΜΕΡΑ: ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ: «ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ»

Πρωινό και ξεκινάμε… Σήμερα θα κάνουμε μια μοναδική πορεία στο Ιστορικό Βερολίνο! Πάμε πρώτα στην πλατεία Ζεντάρμ, με τα εκπληκτικά της κτίρια, θα προχωρήσουμε προς την σαλιγκαρωτή σκάλα, μπαίνουμε  στην υπόγεια πόλη, στα Καρτιέ της κι από τα έγκατα της Γκαλερύ Λαφαγιέτ, στο κέντρο τού εμπορικού δρόμου Φρίντριχ Στράσσε με τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό κι από κει, ολοταχώς για επίσκεψη στο Παλάτι των Δακρύων για ν’ ανακαλύψουμε τί σήμαινε επαφή ανατολής δύσης μεταξύ 1949 – 1989.
Συνεχίζουμε περνώντας το ποτάμι στο ύψος του διασημότερου θεάτρου της πόλης, το θέατρο του Μπέρτολ Μπρεχτ, το Μπερλίν Ανσάμπλ! Χώρος μαγικός, από ψυχή και τέχνη τόσων και τόσων καλλιτεχνών στη δεκαετία του 30 αλλά κι απ’ το 50 έως και το 90 εκεί διέπρεψαν τα μεγαλύτερα ονόματα το Γερμανικού Θεάτρου…   Οπωσδήποτε χρόνος ελευθερος έστω για έναν καφέ,   χρόνος για ν’ απαντήσει ο καθένας μέσα του τί περιμένει… Τί περιμένει για ν’ αντιδράσει; Πήραν και τον εβραίο, και τον τσιγγάνο, και τον κομμουνιστή και τον ομοφυλόφιλο… Τί περιμένει;
ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ: 
Μετά το διάλειμμα θα κινηθούμε προς την περιοχή τής Σαριτέ όπου στο διάσημο κτήριο της Κτηνιατρικής Σχολής θα επισκεφθούμε την παλιότερη αίθουσα ανατομίας της Γερμανίας. Από κει φαίνεται και το σπίτι που έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Μπρεχτ όπως και το κοιμητήριο όπου είναι θαμμένος δίπλα στη γυναίκα του. Είμαστε ήδη στην καρδιά της πρώην εβραϊκής γειτονιάς… Νά  η μεγάλη Εβραϊκή Συναγωγή! Το παλιό εβραϊκό νοσοκομείο, το πρώην εβραϊκό Κοιμητήριο, (σήμερα μουσειακός χώρος) να και οι 9 αυλές του Χακ… Πάμε για καφέ ή για μια ζεστή σοκολάτα στην πλέον περίφημη σοκολατερί του Βερολίνου κι ύστερα, χρόνος ελεύθερος για λίγη ξεκούραση στο ξενοδοχείο. Ραντεβού στις 20:00 στο λόμπυ για την τελευταία βραδινή περιήγηση και το τελευταίο δείπνο!
BY NIGHT No 3  
5

5η ΜΕΡΑ: ΠΟΤΣΝΤΑΜ ΚΑΙ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Πρωινό, φορτώνουμε αποσκευές και αναχωρούμε για το Ποτσνταμ. Είναι πρωτεύουσα του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου το Πότσνταμ, γράφτηκε εκεί ένα μεγάλο κεφάλαιο της Ιστορίας, πρέπει να πάμε υποχρεωτικά όχι προαιρετικά. Όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε απ’ την αρχή, σ’ αυτό το 5ήμερο θα εκμεταλλευτούμε μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Μουσική…
Διασχίζουμε το δάσος Γκρούνεβαλντ, τη Γέφυρα των Κατάσκοπων… Νάτο, φάνηκε το Πότσνταμ! Περίφημο για χίλιους λόγους, για το φυσικό κάλος που το περιβάλλει, πάρκα, λίμνες που συνδέονται μεταξύ τους, να κι ο ποταμός Χάβελ, κι ύστερα… περίφημο και για την αρχιτεκτονική του το Πότσνταμ, περνάμε απ’ τη ρωσική στην πρωσική γειτονιά για να καταλήξουμε στην ολλανδική την οποία θα περπατήσουμε για ν’ ανακαλύψουμε την απίθανη γοητεία της, τα φλαμανδικά σπίτια, το θρυλικό ανάκτορο Σαν Σουσί, με την περίφημη Γεωπονική Σχολή και τους παραμυθένιους κήπους του να στέκονται πρόσωπο με πρόσωπο με την Ιστορία!
Απ’ όλα αυτά, εμείς θα επισκεφτούμε το σημαντικότερο:  το παλάτι Σεσιλιένχοφ όπου γράφτηκαν σημαντικές σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας, εδώ έγινε η Διάσκεψη της Τετρατόμησης του Βερολίνου… Το Σεσιλιένχοφ είναι φτιαγμένο σε στυλ εγγλέζικου αρχοντικού και η όλη αίσθηση, παλάτι, πάρκο, λίμνη, Ιστορία ένα χάρμα για επίλογο. Χρόνος για φαγητό, καφέ και για να μπουν πράματα σε τάξη μέσα μας. Χόρτασαν και τα μάτια, και το μυαλό, και η ψυχή… Τουλάχιστον αυτό είχαμε στόχο. Πέντε ολόκληρες μέρες κάναμε ό,τι μπορούσαμε ώστε να μείνει γεύση 10ήμερου ταξιδιού.
Μεταφορά στο αεροδρόμιο του Βερολίνου και πτήση για Αθήνα.  Σας ευχαριστούμε πολύ για μια ακόμα φορά για την εμπιστοσύνη.
Η Melodrakma Universal πάει μόνον όπου μπορεί να προσφέρει 5 Αστέρων εμπειρία.   Σημείωση: Η σειρά των ξεναγήσεων μπορεί για τεχνικούς λόγους ν’ αλλάξει, χωρίς κάποια παράλειψη....

Tour Location

ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΠΟΤΣΝΤΑΜ-ΔΡΕΣΔΗ-ΛΕΙΨΙΑ

 • Μανώλη Μαρία
  3 February, 2018 at 3:10 pm

  Μανώλη Μαρία
  Γεωργία Κωστούρου
  Ένα δίκλινο για 25-29 Μαΐου
  Ευχαριστω

 • Αντώνης Ψιακης
  10 March, 2018 at 7:38 am

  περιμένουμε με ανυπομονησία τις25 Μαη για να δούμε ξανά το Βερολίνο αλλά αυτή τη φορά με την ματιά και την ιδιαίτερη κουλτούρα της MELODRAKMA. οι παλιοι και πιστοί συνταξιδιώτες Αντώνης και Ολυμπιάδα μαζί με 4 καινουργιους φίλους τηνΔεσποινα την Γεωργία τον Τάσο και τον Μπάμπη.ΤΑΡΑΤΑΤΑΜ.

  • giannis
   10 March, 2018 at 9:17 pm

   Ολυμπία, Αντώνη, έχετε καιρό τώρα που δε βοηθάτε απλώς μας τιμάτε! Καλή αντάμωση ίσως και πριν τις 25η Μαίου 🙂

 • Αντωνης-Ολυμπια
  11 March, 2018 at 7:36 am

  φιλε γιαννη ειδαμε με την ολυμπια την απαντηση σου και με τα λιγα ελληνικα που ξερουμε δεν πολυκαλαβαινουμε τι εννοεις.το ενστικτο μου λεει οτι πιθανον μετα το βοηθατε απλως εχεις ξεχασει τις λεξεις ΑΛΛΑ ΚΑΙ.ξεχνωντας αυτες τις λεξεις δινεις ενα διαφορετικο νοημα στο κειμενο που εγραψες εκτος βεβαια εαν ειναι αυτη ειναι η προθεση σου.φιλια ολυμπια – αντωνης.

  • giannis
   11 March, 2018 at 10:47 am

   Έλεγα, (και τη βλέπω εγώ την απάντηση είναι ολόκληρη δεν ξέρω γιατί δε σας εμφανίζεται) “Ολυμπία, Αντώνη, έχετε καιρό τώρα που δε βοηθάτε απλώς, επιπλέον μας τιμάτε! Με πολλούς τρόπους και όπως διαδίδεται το κακό το ίδιο συμβαίνει και με το καλό κι ας λένε το αντίθετο! Καλή αντάμωση ίσως και πριν τις 25η Μαίου ?” (Καθόλου λίγα τα ελληνικά σας, οι τρικλοποδιές του site…)

 • ΑΝΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ
  17 April, 2018 at 9:42 pm

  Είχα κι εγώ μια Γερμανία, το 1978, όταν έφυγε μετανάστης το γειτονόπουλο. Συχνά η μητέρα του ταξίδευε ως εκεί και μας μιλούσε πάντα για τα σπουδαία αυτής της χώρας. Με λαχτάρα περίμενα πάντα τα δώρα μου, και κάθε λογής ηλεκτρικές συσκευές για τη μαμά, που κανείς δεν τις είχε στην Ελλάδα, και NIVEA… Δύο Γερμανίες χαρτογραφούσα στο Δημοτικό, μία με πρωτεύουσα τη Βόννη και μία με ένα Βερολίνο περίεργο, με ένα τείχος, που φοιτήτρια πια είδα χαρούμενους ανθρώπους να το γκρεμίζουν! Τόσα ταξίδια και δεν είχα ακόμη επισκεφτεί τη χώρα αυτή. Ήρθε λοιπόν μια «πρόσκληση» για ένα ταξίδι που ελευθερώνει από εγγυημένο δημιουργό, τη melodrakma.com, συλλεκτικό έλεγε, και με ξεναγό έναν γνώστη, έναν βιωματικό ερμηνευτή της χώρας, σε μια παράσταση «να φτάσει στην καρδιά»…
  Και έφτασε ως το κόκκαλο, και πόνεσε, και έτερψε, καθώς είδαμε και ακούσαμε σπουδαία, ακατανόητα πράγματα, μνημεία, βίλες, συμφωνίες, γενέτειρες και μνήματα τρανών ανθρώπων, της Τέχνης. Και όλα αυτά μαζί, και οι 51 μαζί, συγχρονισμένοι, σε ταχύτατο πάντα ρυθμό, για να μη χαθεί στιγμή ιστορική, να ξεκαθαρίσουν όσα περισσότερα, να απαντηθούν «γιατί;», να ανακαινιστούν σαθρές αντιλήψεις και ιδέες, να φτάσουμε να πούμε «we did not take Berlin, οφείλουμε να συνεχίσουμε μια άλλη φορά» … Όλες οι αισθήσεις απόλαυσαν, πιότερο ο νους … Όμως, «Τελική Λύση» ήταν οι σχέσεις, αυτό θέλει ο δημιουργός της, και προετοιμάζει το έδαφος, έρχεται ίσως η συγκυρία, η τύχη, ή και η «χημεία», ώστε να ανοίγουν καρδιές, αγκαλιές και σελίδες … Γιάννηx2, Ευχαριστώ δυο φορές, δυο ανθρώπους!!!

  • giannis
   25 April, 2018 at 12:32 pm

   Ευχαριστούμε για το ωραίο μήνυμα Αννούλα. Βοηθάς πολύ.

 • Περικλής Μοσχολιδάκης
  1 April, 2019 at 12:13 am

  Με αφορμή ένα ταξίδι στη Γερμανία – οδοιπορικό Μνήμης στο Βερολίνο, τη Λειψία, τη Δρέσδη και το Πότσνταμ /

  / Ιστορία, Πόλεμος, Τέχνες, Παλάτια, Δάση απέραντα, απέραντα Ποτάμια στη χώρα του νερού που οι κάτοικοι του πίνουν Μπύρα αντί για νερό, Ναζισμός και Ολοκαύτωμα, Μνημεία – Μνήμες Θανάτου σε κάθε γωνιά, ο Γκαίτε, ο Σίλερ, ο Βάγκνερ , ο Ρίλκε / πώς η Χώρα των Μεγάλων Φιλοσόφων / ο Μαρξ , ο Νίτσε/ πως η χώρα αυτή αιματοκύλισε τον κόσμο ; / ο παππούς μου που χάθηκε στη γερμανική Κατοχή, η μάνα μου που μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα της , η ορφάνια που έσπειρε ο Ναζισμός, η αγριότητα του ανθρώπου / πώς ,γιατί, εδώ στη χώρα του Ποτέ πιά / ο Μπετόβεν, ο Μπαχ – χώρα της Μουσικής / τα Καμμένα Χωριά της Πατρίδας μου /

  / κι ύστερα ο Διχασμός, τα δύο Συστήματα που δοκιμάστηκαν, χτυπήθηκαν, μάτωσαν καρδιές σώματα συνειδήσεις / το Τείχος – πήγε ο Γιόχαν για μπύρα στον Φράντς στο Κρόϊτσμπεργκ και μέχρι να τελειώσει τη μπύρα του σήκωσαν το Τείχος , του απαγόρεψαν να γυρίσει στο σπίτι του και στα παιδιά του / σήμερα το Τείχος δεν υπάρχει πια / το πουλάνε κομματάκι κομματάκι / Τίμιο ξύλο με επένδυση πέτρα σκληρή, τσιμέντο με Αίμα / Σφυροδρέπανα ατραξιόν και Σοβιετικές χλαίνες στις εκπτώσεις /

  / Ποδήλατα με σώματα ανάλαφρα παντού/ η Δρέσδη ισοπεδώθηκε και ξαναφτιάχτηκε μια κούκλα / ένας Χριστός στο Βερολίνο χωρίς χέρι / τον πέταξε η βόμβα έξω, σώθηκε ακρωτηριασμένος / Χριστός κομμένος ,ίδιος Βερολίνο/ να περπατάς στην πόλη σήμερα και να μη νοιώθεις αν είσαι Δύση η Ανατολή / το Ραϊχταγκ – ο φαντάρος με την Κόκκινη σημαία επί των ερειπίων/

  / τα Μνημόνια / η Καρδιά της Ευρώπης – Επιτόκια και αποφάσεις / μια Ακροδεξιά διαδήλωση στη Δρέσδη κι απέναντι Μετανάστες με πανό/ μια Προεκλογική συγκέντρωση πιο δίπλα για τις Ευρωεκλογές/ ένα Αγόρι σε Αναπηρικό καροτσάκι να ανεμίζει Σημαιάκι Χάρτινο της Ευρωπαϊκής Ένωσης /

  / η Κλεμμένη πόλη της Περγάμου κλεισμένη σε Μουσείο, τα υπέροχα Ελληνικά αγάλματα στις αίθουσες του, θύματα απαγωγής χωρίς επιστροφή, απαγωγή χωρίς λύτρα , χωρίς λύτρωση κι οι απαγωγείς να πουλάνε νομιμότητα , τα υπέροχα νεοκλασικά που στολίζουν τις πόλεις, ίδια με τα δικά μας ,κολώνες Ελληνικές παντού, σε κτήρια και Μνημεία, να τα κοιτάς με την υπερηφάνεια της καταγωγής τους ,ένα κομμάτι Ελλάδας γύρω μας ,παντού, Κλασικισμός και Αρχαιότητα, /

  / ο Μαρκούζε , ο Γκύντερ Γκρας , ο Τόμας Μαν ,ο Μέντελσον / Οικολογία και Πολιτισμός/ κούκλες οι γειτονιές του Βερολίνου, Εναλλακτικές,Χώροι Πολιτισμού να τρελαίνεσαι , Τέχνη να δακρύζεις από εξαίσιες Ηδονές/ ο Μπρεχτ , ο Βάιλ , τα Καμπαρέ, η Σαουμπίνε, το Βερολίνο του Θεάτρου /Εργατικές πολυκατοικίες και Παλάτια / ο Χίτλερ ξορκισμένος/ η Καγκελαρία, οι Μάχες, Αποτυπώματα από Σφαίρες στους τοίχους / Δάση από Φιλύρες και Ελατα – απέραντα /

  / η Λειψία των Ελληνικών Γραμμάτων ,Αριστοκρατία και Εργατιά / το Πότσνταμ των Μεγάλων Αποφάσεων που όρισαν τη Μοίρα της Ευρώπης, το Σαιντ Σουσί ,πόλη κουκλίστικη το Πότσνταμ του χωρισμού του κόσμου, να μη χορταίνεις να τη ζεις/

  / η Γερμανία των Ξένων/των Ελλήνων η φάμπρικα ,οι Εργάτες ,Καζαντζίδης και νοσταλγία / Λότε Λένια και Φασμπίντερ, σ’ αυτή τη χώρα της απέραντης της Μνήμης, του Χτες και του Σήμερα…

  Υγ .Ξεχωριστές Ευχαριστίες σ’ένα από τα σπουδαιότερα Ταξιδιωτικά Γραφεία του τόπου μας στο Melodrakma Universal S.L και στην ψυχή του ,στον Γιάννη Λυμτσιούλη Yiannis Lymtsioulis που οργανώνουν Ταξίδια Μαγικά / Ιστορία, Πολιτισμός και Περιήγηση Ψυχής μαζί / Φαντασία, Επαγγελματισμός και Οραμα και Συνεργασία με σπουδαίους φορείς Πολιτισμού / πάντα ονειρευόμουν έτσι τα ταξίδια / ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μένα η συνεργασία και η συμπόρευση μαζί τους !!!

  / Για Φινάλε : Πριν από αρκετά χρόνια , νεαρό αγόρι, πρωτοαντίκρυσα το διχασμένο Βερολίνο,στάθηκα μπροστά στο Τείχος ,χαζεύοντας τη Δύση από την Ανατολική μεριά της Ιστορίας .
  Τώρα , μετά από τόσα χρόνια ,στάθηκα δίπλα σε ό,τι απέμεινε από το γκρεμισμένο Τείχος / γκράφιτι έγινε ο πόνος και τα αιμάτινα σημάδια σημείο να ποζάρουν οι τουρίστες / αντίκρυσα και τις δύο μεριές με μάτια που εκπαιδεύτηκαν , / μέσα από δραματικά γεγονότα και ανατροπές / , από την Ιστορία… /

  / Η ιστορία της Γερμανίας μοιάζει να είναι τελικά η Ιστορία της Ενηλικίωσης μας ./

  / Πάντως, ατάραχος δείχνει να κυλάει ο ποταμός Σπρέε και να ενώνει Ανατολή και Δύση χωρίς περιορισμούς και σύνορα. /
  / Τώρα μανάδες σπρώχνουν τα καρότσια τους τα παιδικά στις όχθες του και παρέες με κιθάρες και με μπύρες περνούν τα βράδια τους / με φόντο απέναντι και γύρω τους, την Ιστορία… /
  Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και νερό
  Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται, σύννεφο, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες
  Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, σύννεφο, ουρανοξύστης και υπαίθριες δραστηριότητες
  Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται, σύννεφο, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες
  Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται, παπούτσια, δέντρο και υπαίθριες δραστηριότητες
  +23
  287Κατερινα Βρεττακου, Anna-Maria Chatziafrati και 285 ακόμη
  61 σχόλια
  5 κοινοποιήσεις
  Μου αρέσει!
  Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
  Σχόλιο
  Κοινοποιήστε
  Σχόλια
  Eliza Giannakaroni
  Eliza Giannakaroni Φοβερή ματιά σε τοπία & πρόσωπα!
  1
  Διαγραφή ή απόκρυψη
  Τέλειο!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
  · Απάντηση · 2 ημέρες
  Periklis Moscholidakis
  Ο χρήστης Periklis Moscholidakis απάντησε

  ·
  1 απάντηση
  Vivian Mitsakou
  Vivian Mitsakou Μοναδικές φωτογραφίες. Εχω τρέλα με τις φωτογραφίες, αλλά οι δικές σας είναι απίστευτης ομορφιάς

Write a Review

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Τα νέα της Melodrakma

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο newsletter μας και ενημερωθείτε πρώτοι για τις προσφορές αλλά και τις τελευταίες μας εκδρομές.

Call Now Button