Top
 

Συμπόσιο

Classic Greece Tour

Συμπόσιο

per person

Αριστοτέλης Versus Απόστολος Παύλος! Η χαρά ως απάντηση στη Μεταφυσική μας αγωνία.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ-ΚΑΒΑΛΑ-ΘΑΣΟΣ-ΞΑΝΘΗ

15-22 Ιουλίου

4-11 Αυγούστου

10-17 Σεπτεμβρίου

Countdown next tour

Από ...€

+... € taxes

PAX GRECA: Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ

 

Η «Pax Greca» είναι μια Συλλογή ταξιδιών στην Ελλάδα, ταξίδια φτιαγμένα για Έλληνες στην πατρίδα τους. Για Έλληνες που θέλουν να γνωρίσουν την Ελλάδα μεθοδικά, ποιητικά και οργανωμένα.

Θέσαμε ως στόχο τη δημιουργία μιας εβδομάδας που να συνδυάζει με τρόπο αρμονικό την πολιτιστική επαφή του κάθε τόπου με την καλοκαιρινή χαλάρωση. Βουνό και θάλασσα απ’ τη μία, οι ποιητές μας και πολλή μουσική απ’ την άλλη.

 

«ΣΥΜΠΟΣΙΟ»

 Αριστοτέλης Versus Απόστολος Παύλος! Η χαρά ως απάντηση στη Μεταφυσική μας αγωνία.

 

Ταξίδι-διακοπές στη Μακεδονία με μια μικρή έξοδο στη Θράκη.

Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Καβάλα, Θάσος, Ξάνθη… Ιστορία, Φιλοσοφία, Τέχνη, Φύση τη Γαστρονομία…

Άρχισα να στήνω το σενάριο στο μυαλό μου, μετά να το γράφω και κείνο που χρειαζόταν όπως κάθε ταινία ήταν ο πρωταγωνιστής της… Κι αποφάσισα να είναι μια από τις σπουδαιότερες κολώνες πάνω στην οποία στηρίζεται αιώνες η Ελλάδα και που λέγεται Αριστοτέλης! Αν η Δύση ολόκληρη ακουμπάει πάνω του σκέφτηκα, δε μπορούμε να του αφιερώσουμε ένα ταξίδι κινούμενοι μάλιστα στον τόπο του;

Κι όπως σε κάθε ταινία, ο πρωταγωνιστής χρειάζεται τον ανταγωνιστή αλλιώς δεν υπάρχει σύγκρουση και άρα πεθαίνεις από πλήξη… σκέφτηκα πως ο Ιδανικός Ανταγωνιστής στην Αρχαιοελληνική Σκέψη και Φιλοσοφία του Αριστοτέλη θα μπορούσε τέλεια να είναι η Ορθόδοξη Μαρτυρία… Ως άλλος σπουδαίος φιλοσοφικός Πυλώνας και ως στήριγμα στη μεταφυσική μας αγωνία, η φθορά, το γήρας, παύουμε μετά να υπάρχουμε;

Πρωταγωνιστής ο Αριστοτέλης στα Στάγειρα.

Στο ρόλο τού Ανταγωνιστή ο Απόστολος Παύλος στους Φιλίππους.

Και στο ρόλο τού Σπουδαίου Συμπρωταγωνιστή το Άγιο Όρος.

Ναι, αλλά οι γυναίκες τί θα κάνουν τη βραδιά που οι άντρες θα μπούμε στο «Περιβόλι της Παναγίας» και θα μείνουμε σε μονή;

Κατ’ αρχάς, όσες γυναίκες ταξιδέψουν με το σύντροφο, πιστεύω πως μια βραδιά θ’ αντέξουν μακριά του. Κι ύστερα, φρόντισα να είναι και για κείνες ο χρόνος αυτός άκρως «δημιουργικός» μέχρι να ξανασυναντηθούμε την επομένη κι όλοι μαζί να συνεχίσουμε και να μοιραστούμε την αίσθηση αυτής της διαφορετικής εμπειρίας.

Αριστοτέλης, Ορθοδοξία αλλά είναι και καλοκαίρι σκέφτηκα,  χρειαζόμαστε και χαλαρότητα, και ξεκούραση, και καλό φαγητό, και χαρά και γλέντι κι έτσι έφτιαξα το πρόγραμμα ετούτο.

 

Γ.Λ

 

“Τέσσερις Εποχές” Γ. Τσαρούχης

 • Include
  Συνοδός-Ξεναγός
  Πρωινό (Μπουφέ)
  Ταξιδιωτική Ασφάλεια (αστικής ευθύνης)
  Φ.Π.Α
  Επιλεγμένα Ξενοδοχεία 4 Αστέρων
  Μεταφορές απο / προς αεροδρόμια/ξενοδοχεία εξωτερικού
  Πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν
 • Not Included
  Αεροπορικό εισιτήριο (οικον. θέσης)
  Πλήρης Διατροφή
1

1η ΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Συγκέντρωση στο Σταθμό Λαρίσης και αναχώρηση με τρένο για τη Θεσσαλονίκη. (Τώρα πια είναι μόνον 4 ώρες)
Άφιξη, επιβίβαση στο λεωφορείο μας και η μιας βδομάδας περιπέτεια αρχίζει. Για μια βδομάδα Θα γίνουμε τουρίστες και ταξιδευτές μαζί… Πριν αναχωρήσουμε για τη Χαλκιδική θα κάνουμε πανοραμική ξενάγηση στη Θεσσαλονίκη, ας πούμε μια ωραία βόλτα,. Πόσες φορές δεν έχουμε βρεθεί σε κάποια μέρη χωρίς να τα αντιμετωπίσουμε ποτέ ως τουριστικό προορισμό. Ε λοιπόν αυτό θα κάνουμε για λίγες ώρες στη Θεσσαλονίκη, σαν να ήμασταν transit στο αεροδρόμια μιας ωραία πόλης με χρόνο αρκετό για να πάρουμε μια γεύση κι αποφασίσαμε να βγούμε…
Όσο κι αν την ξέρουμε τη Θεσσαλονίκη, θα πάρουμε απόσταση για να μπορέσουμε να την πλησιάσουμε πραγματικά, θα την αντιμετωπίσουμε ως άγνωστη για να μπορέσουμε να τη γνωρίσουμε. Το ξέρουμε κι απ’ τη ζωή μας την ίδια, οι πιο μεγάλοι άγνωστοι συχνά είναι όσοι ζουν δίπλα μας.
Είμαστε στο λεωφορείο, μουσική κι έξω απ’ τα τζάμια η Θεσσαλονίκη των εβραίων σεφαρδιτών, των μουσουλμάνων που γέννησαν τον πατέρα των Νεότουρκων Κεμάλ, η Θεσσαλονίκη του Ισίδωρου Ζουργού, του Ντίνου Χριστιανόπουλου, του Νίκου Παπάζογλου, του Νίκου Γκάλη, του Νίκου Γαβριήλ-Πετζίκη, του Παύλου Μελά,  του Αριστοτέλη… Η Πλατεία Αριστοτέλους, ο  Λευκός Πύργος, η Καμάρα, η Ροτόντα, η Άνω Πόλη, τα Κάστρα, ο Άγιος Δημήτριος, η Αγία Σοφία, το Βυζαντινό και το Βαλκανικό Παρελθόν, το Παρόν και το Μέλλον για ένα πραγματικό σταυροδρόμι. Αυτό είναι η Θεσσαλονίκη και με τη βοήθεια των καλύτερων παιδιών της και συνεργατών τής Melodrakma, σ’ αυτόν το λίγο χρόνο που θα της διαθέσουμε θα προσπαθήσουμε να τη γνωρίσουμε πραγματικά και ουσιαστικά.
Θα ξεκινήσουμε απ’ τη Ροτόντα, ήταν ο Ναός του Δία κάποτε, των Αρχαγγέλων μετά και τζαμί την έκανε ο Σεΐχης Σουλεϊμάν Χορτατζής, πάμε να διηγηθούμε την περιπέτεια ενός συμβόλου…  Αυτό είναι η Ροτόντα για τη Θεσσαλονίκη, ένα διαχρονικό σύμβολο!
Προχωρούμε προς το κυρίως μέρος του Γαλεριανού Συγκροτήματος, το σημαντικότερο μνημειακό σύνολο της Θεσσαλονίκης! Είναι το σταυροδρόμι δύο κόσμων αυτό το συγκρότημα, ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή δίνουν φιλίσε τούτο το σημείο. Το Ανάκτορο του Γαλερίου, 8.000 τ.μ διηγούνται το λαμπρό παρελθόν της Θεσσαλονίκης. Η Βασιλική, η Κεντρική κτιριακή ενότητα, το Διώροφο κτίριο, τα Λουτρά, το Οκτάγωνο, το Πληροφοριακό κέντρο, η Αψιδωτή αίθουσα, ο Ιππόδρομος… 120.000 τ.μ καταλάμβανε συνολικά το όλο συγκρότημα. Ναι, ο καίσαρας Γάιος Γαλέριος Βαλέριος Μαξιμιανός διάλεξε τη Θεσσαλονίκη για να αγναντεύει τις δυο πλευρές της Αυτοκρατορίας του!
Είναι μεσημέρι, ώρα για φαγητό. Θεσσαλονίκη και φαγητό είναι σχεδόν συνώνυμα. Θεσσαλονίκη και καλό φαγητό! Η Melodrakma γι’ αυτό το καλωσόρισμα επέλεξε πολύ προσεκτικά κάτι που αξίζει σε μόνο εκλεκτούς…
Περάστε για φαγητό… Απολαύστε τη θέα… Απολαύστε τη στιγμή…
Μετά το γεύμα χαλαρό καφέ και πριν αφήσουμε τη Θεσσαλονίκη, θα επισκεφτούμε ένα σπουδαίο Μουσείο της, το Αρχαιολογικό Μουσείο τής πόλης! Η επίσκεψη αυτή θα μας δώσει εφόδια για όλη την εβδομάδα ώστε να κατανοήσουμε και να νιώσουμε μια σειρά από άλλες επισκέψεις αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.
Περίπατος στο Χρόνο είναι η επίσκεψη αυτή στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Η Μακεδονία απ’ την Προϊστορία ως τους πρώτους Χριστιανικούς χρόνους.
Οκτώ ενότητες συνθέτουν την εκθεσιακή πρόταση του Μουσείου, επαφή με τον κόσμο της αρχαίας Μακεδονίας σήμερα, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της:
1. Προϊστορική Μακεδονία 2. Προς τη γένεση των πόλεων 3. Η Μακεδονία από τον 7ο αι. π.Χ. έως την ύστερη αρχαιότητα 4. Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας Μητρόπολις 5. Ο χρυσός των Μακεδόνων 6. Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος 7. Μνήμη και Λίθοι 8. Μακεδονία: από τις ψηφίδες στα pixels
Έξοχη εμπειρία και ξενάγηση. Μετά κι απ’ αυτό αναχώρηση για τη Χαλκιδική! Ναι, για τις επόμενες 4 μέρες τα τρία πόδια της Χαλκιδικής στα πόδια μας.
Άφιξη στη Σιθωνία, στο δεύτερο πόδι που διαθέτει και τις ομορφότερες παραλίες.
Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και βόλτα στη χαρά με το βραδινό αεράκι.
Δείπνο και χρόνος ελεύθερος για μια πρώτη βόλτα στα πέριξ.
Διανυκτέρευση.  
2

2η ΜΕΡΑ: 1ο ΠΟΔΙ : ΟΛΥΝΘΟΣ – ΠΟΤΙΔΑΙΑ - ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ (ΑΦΥΤΟΣ)

Πρωινό και ξεκινάμε μια υπέροχη και άκρως ενδιαφέρουσα μέρα!
Είμαστε ήδη στο λεωφορείο… μουσική και φύγαμε… Το πρώτο κομμάτι της ημέρα θα το αφιερώσουμε στην Ιστορία…
Πρώτος σταθμός η Όλυνθος! Πολλοί για πολλούς λόγους δε γνωρίζουν πως η Όλυνθος υπήρξε κάποτε η πολυπληθέστερη και πλουσιότερη πόλη της περιοχής, αποδέχτηκε τα κύματα μεταναστών λόγω του Πελοποννησιακού Πολέμου κι αυτό της βγήκε σε καλό! Το 432 π.Χ. ιδρύεται το "Κοινό των Χαλκιδέων", συμμαχία 32 παραλιακών πόλεων της Χαλκιδικής, με έδρα την Όλυνθο… Ένα Master Class του Ιπποδάμειου Συστήματος αυτή η πόλη… Εδώ θα δούμε την εφαρμογή της πραγματικής Δημοκρατίας στα τετραγωνικά και στον τρόπο που είναι χτισμένα τα σπίτια των ανθρώπων. 3.000 χρόνια ιστορία έχει η Όλυνθος, η Όλυνθος είχε κόψει παρακαλώ και δικό της νόμισμα, η Όλυνθος, το αντίπαλο δέος των Μακεδόνων! Είναι ευκαιρία ετούτο το ταξίδι να γνωρίσουμε την Ελλάδα ουσιαστικά!
Μετά την ξενάγηση σ’ αυτόν τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο αναχωρούμε και προσεγγίζοντας το πρώτο πόδι, την Κασσάνδρα θα κάνουμε στάση σ’ ένα σημείο επίσης ιστορικό, την Ποτίδαια, σημείο αξιοθέατο της Χαλκιδικής ολόκληρης. Πάμε ως τη  διώρυγα της Νέας Ποτίδαιας, που ενώνει τον Τορωναίο κόλπο με τον Θερμαϊκό. Πάμε να συνειδητοποιήσουμε πως ένα από τα πόδια της Χαλκιδικής είναι νησί! Μοναδική η θέα πάνω από τη γέφυρα, υπέροχο το τοπίο γύρω… Δεν είναι τυχαίο που η πόλη αυτή, είχε ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή από την αρχαιότητα, η γεωγραφική της θέση είναι στρατηγικής σημασίας, ήταν γνωστή κάποτε ως «Πόρτες της Κασσάνδρας». Σήμερα εδώ θα χαλαρώσουμε. Χρόνος στην παραλία για μπάνιο και φαγητό.
Το απόγευμα μαζευόμαστε και συνεχίζουμε την εκδρομή μας στο πρώτο πόδι. Ομορφιά παντού γύρω αλλά εμείς θα σταματήσουμε στο πιο όμορφο ίσως χωριό του πρώτου ποδιού: στην Άφυτο! Χωριό με πέτρινα αρχοντικά , λιθόστρωτους δρόμους με θέα στον Τορωναίο Κόλπο, street art, ζωντανή μουσική κατά μήκος των γκρεμών, μπαρ και εστιατόρια με θέα τη θάλασσα, καλοκαίρι στην Ελλάδα δηλαδή! Θα κάνουμε πρώτα μια βόλτα μαζί να γνωρίσουμε τα σημαντικότερα σημεία του χωριού και μετά χρόνος ελεύθερος. Για βόλτες, καφέ, σουβενίρ  ή για όποιον το επιθυμεί, επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο της Αφύτου!
Αργά το απόγευμα, επιστροφή στο ξενοδοχείο μας στη Σιθωνία! Δείπνο και διανυκτέρευση.
3

3η ΜΕΡΑ:2ο ΠΟΔΙ: ΣΙΘΩΝΙΑ – «ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ» ΠΑΡΑΛΙΩΝ 2ου ΠΟΔΙΟΥ

Μέρα ζωγραφιά η σημερινή! Έχουμε ακούσει τόσα και τόσα για τις ομορφιές της Χαλκιδικής, για τις μυθικές παραλίες της, για το πόσο πρέπει κάθε φημισμένη εξωτική παραλία του πλανήτη  να σταθεί με σεβασμό μπροστά στις παραλίες της Σιθωνίας και και και. Αυτό θα κάνουμε σήμερα, πανοραμική παραλιών! Ομορφιά παντού.
Γαλαζοπράσινα νερά και καταπράσινο τοπίο παντού!
Μετά απ’ αυτή την άνοιξη που ζήσαμε τη γκρίζα… χαρά και χαλάρωση παντού!
Θα κινηθούμε σε όλο το δεύτερο πόδι, μέσα σ’ ένα τοπίο απίθανου φυσικού κάλους, Άγιος Νικόλαος, Μαρμαράς, Παρθενώνας, Τορώνη, Βουρβουρού, Αρμενιστής, Καβουρότρυπες που δεν είναι μία, αλλά αλλεπάλληλες μικρές παραλίες ανάμεσα σε λείους λευκούς βράχους, Πόρτο Καράς, Σάρτη, η Ακτή Κοβιού, η Ακτή Καλογριάς… Είναι εδώ τα περίφημα και πολυδιαφημισμένα γαλαζοπράσινα νερά της Χαλκιδικής, καταπράσινες πλαγιές και νερά Χαβάης… Θα διαλέξουμε όσο περισσότερα απ’ αυτά τα ονειρεμένα σημεία της Χαλκιδικής και θα τ’ απολαύσουμε…  Σήμερα χρόνος για χαλάρωση, για μπάνιο, για φαγητό, για καφέ… Ξεγνοιασιά παντού! Πανοραμική παραλιών σήμερα!
Κι αργά το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο, βόλτες, party time… Διανυκτέρευση.
4

4η ΜΕΡΑ: 3ο ΠΟΔΙ: ΑΘΩΣ

Αφύπνιση για να βιώσουμε όλοι μια σπουδαία μέρα. Η Melodrakma σκέφτηκε πως σ’ αυτό το 8ήμερο σε τούτο εδώ τον τόπο, δεν θα έπρεπε να λείψει μια μοναδική εμπειρία. Η Επαφή με το Άγιο όρος. Για άντρες και γυναίκες, με τον Κοινό τρόπο που μπορούν.
Αφύπνιση, πρωινό, κι αναχωρούμε για το τρίτο πόδι: Άθως σήμερα!
Άφιξη στην Ουρανούπολη.
Πλησιάζοντας τον τόπο αυτό, άχραντα τα αισθήματα, 1100 χρόνια παράδοσης μοναστικού βίου! Πρώτα θα επισκεφτούμε το Μοναδικό Μοναστήρι που όταν χαράχθηκαν τα σύνορα της Αθωνικής Πολιτείας έμεινε απ’ έξω κι έτσι μπορούν σήμερα και οι γυναίκες να το επισκεφτούν. Επίσκεψη-ξενάγηση στη Μονή Ζυγού… Απ’ τον 10ο αιώνα, απ’ τα αρχαιότερα μοναστικά ιδρύματα της χερσονήσου, 40 μέτρα έξω από τη σημερινή οριογραμμή του Αγίου Όρους!
Κι ύστερα, θα πάρουμε το καραβάκι και για τρεις ώρες θα κάνουμε το γύρο τής Αθωνικής Χερσονήσου απολαμβάνοντας εν πλω την ομορφιά των μοναστηριών που ξεπροβάλουν σαν αετοφωλιές πίστης μέσα στην  εκπληκτική φύση. Το απόγευμα, επιστροφή στο ξενοδοχείο και χρόνος για μπάνιο, βόλτες και χαλάρωση.
«Εκεί που κατέληξαν οι επί του θέματος από μακρού χρόνου συλλογισμοί μου είναι ότι το Άγιον Όρος μπορεί να παρομοιαστεί, αν όχι να ταυτιστεί, με την δεύτερη πανοπλία του Αχιλλέως.» Ν. Γ. Πετζίκης
Δείπνο και διανυκτέρευση.  
5

5η ΜΕΡΑ: ΣΤΑΓΕΙΡΑ - ΚΑΒΑΛΑ

Το χθεσινό Βίωμα, προσέγγιση του Αγίου Όρους, θα πάρει θέση ειδική στη Μνήμη. Πρωινό, φορτώνουμε αποσκευές και συνεχίζουμε… Άλλη μια μέρα που έχει ν’ αφήσει τα δικά της αποτυπώματα. Και έτσι ακριβώς σχεδιάστηκε η καθεμία απ’ τις οχτώ αυτές μέρες που θα μοιραστούμε, Όλες να έχουν το δικό τους αποτύπωμα στη Μνήμη μας. Στο λεωφορείο… Μουσική…
Κατεύθυνση ΣΤΑΓΕΙΡΑ. Πάμε στην πατρίδα του Αριστοτέλη. Από τη μία στην ψυχή τα εφόδια της Ορθοδοξίας στη Μεταφυσική Αγωνία του Ανθρώπου. Απ’ την άλλη, τα εφόδια της Φιλοσοφίας, ακριβώς για ν’ αντιμετωπίσει ο άνθρωπος το μεγαλύτερό του εχθρό: το θάνατο. Ωραία ευκαιρία για ουσιαστικές κουβέντες.
Γύρω μας, ένας καταπράσινος λόφος, θέα εκπληκτική. Λίγο πιο πέρα πλατανόδασος που φτάνει ως την άμμο.  Φτάσαμε στα Αρχαία Στάγειρα, «Λιοτόπι» λέγεται το σημείο. Αυτή είναι η πατρίδα του Αριστοτέλη. Του ανθρώπου που έγινε δρόμος, πλατεία, Πανεπιστήμιο, πάνω απ’ όλα όμως έγινε θεμέλιος λίθος της Δυτικής Σκέψης, Επίσκεψη στα Αρχαία Στάγειρα.
Αυτό είναι το σημερινό κομμάτι της ιστορικής πλευρά τους ταξιδιού μας. Γιατί η συνέχεια θα είναι άλλη. Η επίσκεψη θα καταλήξει σε παραλία εκπληκτική για μπάνιο.
Κι ύστερα… Ύστερα η Melodrakma θέλησε να βάλει και δω την υπογραφή της και να κανονίσει γεύμα με μενού αρχαιοελληνικής κουζίνας.
ΕΚΠΛΗΞΗ!
Και αργά το απόγευμα αναχώρηση για την Καβάλα. Άφιξη, τακτοποίηση, λίγη ξεκούραση και βόλτα στην όμορφη πόλη.
«Συχνάζεις στο Μικρό Καφέ κι εγώ στη Μυροβόλο, έτσι που όσο κι αν θέλουμε, ποτές δε θα ιδωθούμε..»
Φύγαμε για την Καβάλα με τους Φιλίππους, τη Θάσο, τη Μέκκα του Καπνού, και την πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που κήρυξε ο Απ. Πάυλος το Λόγο του Χριστού.
Βόλτα-περιήγηση, ένα μικρό περιπατητικό by night στο ιστορικό κέντρο μιας πόλης κούκλας. Σαν να κάθισε σ’ ένα αμφιθέατρο η παλιά πόλη και ν’ αγναντεύει τη θάλασσα. Να τα σημαντικότερα αξιοθέατα μια πόλης σημαντικής, σταυροδρόμι δυο κόσμων κι αυτή κάποτε… Το Υδραγωγείο, το Ιμαρέτ, το σπίτι του Μοχάμεντ Άλι, καπνεργοστάσια… Σα μια ρουφηξιά τσιγάρου αυτή η βόλτα, σα μια πρώτη γεύση του περάσματος του Ισλάμ απ’ την Ελλάδα… Θα ακολουθήσει κι άλλη…
Ελεύθερος χρόνος για δείπνο. Διανυκτέρευση.  
6

6η ΜΕΡΑ: ΚΑΒΑΛΑ - ΞΑΝΘΗ

Μια φορά κι έναν καιρό, οι Έλληνες ζούσαν σε μια περιοχή που λέγονταν… Καππαδοκία!
Ετούτη τη μέρα θα την αφιερώσουμε στο να αντιληφθούμε και να νιώσουμε όσο ουσιαστικότερα μπορούμε κι αυτό το πρόσωπο της Ελλάδας, το πρόσωπο με τα ισλαμικά χνάρια πάνω της. Αυτή η μέρα θα μπορούσε και να θεωρηθεί αιτία κι αφορμή, εισαγωγή μελλοντικού ταξιδιού σε αγαπημένους τόπους Ελλήνων της σημερινής Τουρκίας.
Είμαστε στην Καβάλα, κάναμε μια υπέροχη βραδινή βόλτα, χτύπησε το ξυπνητήρι, πήραμε πρωινό κι αναχωρούμε για σπουδαία εκδρομή.
Πρώτη μας στάση στη  Νέα Καρβάλη, στο Γκέλβερι, στη νέα πατρίδα που δημιούργησαν πρόσφυγες Μικρασιάτες απ’ την Καππαδοκία δίνοντας το όνομα της παλιά χαμένης…  Εκεί δίπλα ακριβώς είναι και η εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου, εκεί μέσα φυλάσσεται και το σκήνωμα του Αγίου.
Τί θα κάνουμε εδώ. Θα επισκεφτούμε το έξοχο Ιστορικό & Εθνολογικό Μουσείο Ελλήνων της Καππαδοκίας. Σπόρος μελλοντικού ταξιδιού αυτή εδώ η επίσκεψη!
Και στη συνέχεια, πάμε μια βόλτα στον παραδοσιακό οικισμό Ακόντισμα. Χτίστηκε ένα ολόκληρο λαογραφικό χωριό με τρόπο που αρχιτεκτονικά να θυμίζει το παλιό Γκέλβερι της Καππαδοκίας αλλά και να συνδυάζει την αρχιτεκτονική των παραδοσιακών ορεινών χωριών της Καβάλας. Απίθανο πάντρεμα του χτες και του σήμερα.
Κι ύστερα συνεχίζουμε για Θράκη… Αυτός ο τόπος αποπνέει μια  αρχέγονη αίσθηση, μια αυθεντικότητα που σε αναγκάζει να την προσεγγίσεις  ως γνήσιος περιηγητής και όχι ως τουρίστας.
Τρίτος σταθμός της ημέρας η περίφημη Ξάνθη. Σ’ αυτή την πόλη θα ολοκληρώσουμε αυτό που αρχίσαμε χθες βράδυ στην Καβάλα, το εγχείρημα να πάρουμε μια κατά το δυνατόν συνολική εικόνα μουσουλμανικής παρουσίας στη Βόρειο Ελλάδα.
Μπαίνουμε για ξενάγηση στον ιστορικό πυρήνα μιας σπουδαίας πόλης, να η Πλατεία Δημοκρατίας με το μεγάλο ρολόι. Ύστερα θα περπατήσουμε προς τις καπναποθήκες, σήμα κατατεθέν αυτής της πόλης αρχιτεκτονικά, οικονομικά, πολιτιστικά… Καπνός και Ξάνθη στέκονται δίπλα-δίπλα στην Ιστορία! Νά και το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης…
Χρόνος για χαλάρωση και βόλτες στην όμορφη παλιά πόλη δίπλα στον ποταμό της, τον Κόσυνθο που ξεκινάει από τις κορυφές της Κεντρικής Ροδόπης, διασχίζει τα Πομακοχώρια, περνά μέσα από τον παραδοσιακό οικισμό της Ξάνθης και τραβάει το δρόμο του προς τη λίμνη Βιστωνίδα.
Χρόνος για φαγητό. Απίθανη κουζίνα κι απίθανα γλυκά, σιροπιαστά, σαραγλί, σουτζούκ λουκούμ, καριόκες…
Κι ήρθε το απόγευμα για να ολοκληρώσουμε αυτή την καταπληκτική εκδρομή βάζοντας στο σκηνικό της μέρας μας την εκπληκτική φύση. Πάμε στη Λίμνη Βιστωνίδα, έναν απ’ τους ομορφότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη της πατρίδας μας, 326 είδη πουλιών (φλαμίνγκο, κορμοράνοι, ερωδιοί κ.ά.) και 62 είδη ψαριών έχουν καταγραφεί! Απίθανα όμορφα όλα γύρω, το πράσινο του δάσους, το γαλάζιο της θάλασσας, το γαλαζοπράσινο της λίμνης, το γραφικό λιμανάκι του Πόρτο Λάγος λίγο πιο κει, πιο πέρα ο Νέστος… Ένας καλοκαιρινός υδάτινος παράδεισος η μέρα μας…
Επιστροφή στην Καβάλα. Δείπνο και έξοδος για βόλτες και ποτό. Άλλη μια υπέροχη μέρα μας περιμένει. Διανυκτέρευση.
7

7η ΜΕΡΑ: ΚΑΒΑΛΑ – ΘΑΣΟΣ

Πεύκα στο νερό σήμερα!!! Αυτό θα είναι η μέρα μας!
Αφύπνιση, πρωινό και ολοήμερη εκδρομή στο νησί της θάσου. Επιστροφή στη θάλασσα! Μετά απ’ την παρένθεση της λίμνης, επιστροφή στα μπάνια μας σε συνδυασμό με τον ιστορικό μας «περίπατο».
Παίρνουμε το καραβάκι και περνάμε απέναντι στο Λιμένα, την πρωτεύουσα του νησιού. Απ’ τη μία η θάλασσα απ’ την άλλη πυκνό πευκοδάσος.
Λίγο πιο πάνω είναι η αρχαία πόλη, απ’ το 700π.Χ… Η Αγορά, το Αρχαίο Θέατρο, η Ακρόπολη, απομεινάρια των Ναών του Απόλλωνα και της Αθηνάς, το Αρχαιολογικό Μουσείο. Κι ύστερα πάμε ως τα περίφημα λατομεία μαρμάρου… Μάρμαρο Θάσου! Σύμφωνα με πολλούς το καλύτερο μάρμαρο του κόσμου. Αυτή είναι η «ύλη» για σήμερα.
Τώρα πάμε για το γύρω του νησιού και μπάνιο. Πάμε να βρούμε την παραλία που μας ταιριάζει. Μακρύαμμος, Γλυφάδα, Χρυσή Ακτή στη Σκάλα Ποταμιάς, Χρυσή Αμμουδιά στη Σκάλα Παναγιάς, Παράδεισος, Ψιλή Άμμος, Αλυκή, Πευκάρι, αυτή των Mεταλλείων στα Λιμενάρια, Γκιόλα…
Χρόνος για φαγητό μπροστά στη θάλασσα. Με την ανάμνηση των ημερών του φόβου, της καραντίνας και της αβεβαιότητας, αυτές εδώ οι ώρες τής  ξεγνοιασιάς, αυτό το αεράκι αποκτάει άλλη αξία. Αργά το απόγευμα επιστροφή στην Καβάλα.
Δείπνο. Έξοδος για ποτό σα σε Συμπόσιο.
Διανυκτέρευση. Τελευταία διανυκτέρευση γι’ αυτή μας τη συνάντηση.
8

8η ΜΕΡΑ: ΚΑΒΑΛΑ – ΦΙΛΙΠΠΟΙ- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΘΗΝΑ

Αφύπνιση, πρωινό, φορτώνουμε αποσκευές κι αναχωρούμε για το καθιερωμένο πια πρώτο μέρος της ημέρας. Σήμερα «πρώτη ώρα» έχουμε ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. Είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος όλης της Ανατολικής Μακεδονίας. Ελληνιστική, Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική περίοδοι εδώ μαζί. Φίλιππος Β, Ιουστιανιανός Α, Απόστολος Παύλος είναι τρεις απ’ τους πρωταγωνιστές της ιστορίας αυτής εδώ της πόλης. Μάλιστα εδώ, στους Φιλίππους, πάνω στην Εγνατία Οδό ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε την πρώτη Χριστιανική Εκκλησία της Ευρώπης.
Τα τείχη, το θέατρο, η Αγορά, η Παλαίστρα, Η Φυλακή του Αποστόλου Παύλου, η Βασιλική Α, η Βασιλική Β, η Βασιλική Γ, ο Οκταγωνικός Ναός, δεν είναι τυχαία στη λίστα της Ουνέσκο ως Παγκόσμια Κληρονομιά οι Φίλιπποι.
Επίσκεψη και ουσιαστική ξενάγηση. Κι ύστερα…
Αυτή η εβδομάδα θα τελειώσει με ομορφιά… Κάπου στην πορεία μας προς Θεσσαλονίκη θα βγούμε για λίγο απ’ το δρόμο μας, είναι όλα όμορφα δίπλα, «Η Ομορφιά είναι η καλύτερη συστατική επιστολή» βεβαιώνει ο Αριστοτέλης.
Στάση στη θάλασσα, τελευταίο μπάνιο και γεύμα στην ομορφιά της ελληνικής φύσης κι ύστερα… Αναχώρηση για Θεσσαλονίκη.
Παίρνουμε το τρένο της επιστροφής στην Αθήνα με τη βεβαιότητα στην καρδιά ότι όσες κι είναι οι δυσκολίες μπορούμε να χτίσουμε κοινές εμπειρίες, αισθήσεις ολόκληρες, καινούριες αναμνήσεις  για το μέλλον μας.
Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.

Tour Location

This trip is a voyage to the most iconic places of classical Greece, where a culture was born and flourished as a reference point for Western thought and culture.

Write a Review

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.