Top
 

Η Χιονάτη και οι 101 Νάνοι

Κρακοβία-Βρότσλαβ-Βαρσοβία
Melodrakma Universal | Travel with Art / Η Χιονάτη και οι 101 Νάνοι

Η Χιονάτη και οι 101 Νάνοι

per person

Πολωνία: Κρακοβία-Βρότσλαβ-Βαρσοβία

19 - 25 Μαΐου

14 - 20 Ιουλίου

26 Αυγ. - 1 Σεπτ.

Countdown next tour

770

+160 taxes

ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΠΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

Το Πορτραίτο μιας Χώρας σ’ ένα 7ήμερο Δημιουργίας! (7 μέρες 6 νύχτες.)

Αυτό το ταξίδι είναι μονογονεϊκό, αγνώστου πατρός, έχει μόνο μάνα, την Εμπιστοσύνη.

Γεννήθηκε από ένα τηλεφώνημα, φίλης όπου μου ζητήθηκε η πρόταση τής Melodrakma για την Πολωνία.

Και σα να γράφτηκε μόνο του, το day by day, με τη φυσικότητα που προκύπτουν τα πράματα όταν γίνονται από αγάπη, (νομίζω κάπου στη διαδρομή Σαντιάγκο – Μπιλμπάο του Αυγούστου σε κάτι μισάωρα ελεύθερου χρόνου), κοστολογήθηκε, οργανώθηκε, έγινε η πρόταση, κι ήταν αυτή που επέλεξε ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Ζακύνθου «Πλατύφορος» κι ανέβηκα στο τρένο, ούτε που το κατάλαβα πώς, με ιλιγγιώδη ταχύτητα οι προετοιμασίες, έτρεχε το τρένο του χρόνου, ακόμα πιο γρήγορα έτρεχε ο ιδρώτας της αγωνίας να ετοιμάσεις σωστά έναν προορισμό όπου δεν ειδικεύεσαι, βάραινε και η εμπιστοσύνη, έχει εκπληκτική Ιστορία και εκπληκτική φύση η Πολωνία, πήρα χρώματα κι απ’ τη Μαύρη Περίοδο του Γκόγια γιατί είναι εκεί το Άουσβιτς, δεν έχουν χρώμα τα όνειρα θα έχουν οι εφιάλτες, πήρα τα χρώματα ενός εβραίου, του αγαπημένου μου Σιαγκάλ, του ζήτησα και φτερά να πετάξω πάνω απ’ τα χωριά του κόσμου, πήρα κι έναν σταυρό στο χέρι και μια μπάλα ποδοσφαίρου κι ένα μικροσκόπιο κι ένα πιάνο και αγάπη και μ’ όλα αυτά μαζί στα χέρια μου προσπάθησα να φτιάξω την Ελαιογραφία μιας χώρας.

Πόλεις βαριά τραυματισμένες κι αναγεννημένες απ’ τις στάχτες τους, η Κρακοβία, το Άουσβιτς, το Βρότσλαβ, η Βαρσοβία, η Εκκλησία και ο ρόλος της, η εκπληκτική φύση της, η ναζιστική, η κομουνιστική και η καπιταλιστική της εμπειρία, τα παιδιά της και η προσφορά τους στην ανθρωπότητα, η Μουσική και η Επιστήμη… όλα μαζί έφτιαξαν σπουδαίο ταξίδι και το 2019 θα πάρει χρόνο μέσα και έξω μου με τρεις τουλάχιστον αναχωρήσεις. (Μάιο, Ιούλιο και Αύγουστο) 

Πρόκειται για μια χώρα που ούτε πάει ο νους τού ανθρώπου το πόσο χώρο στην καρδιά του μπορεί να καταλάβει. Στην πορεία προετοιμασίας του ταξιδιού, είναι εκπληκτικό το πόση Πολωνία βρήκα μέσα μου, κυρίως στα παιδικά και τα εφηβικά μου χρόνια. Απ’ την Πρωσία ως το σημερινό Πολωνικό Θαύμα, απ’ τα Ανεκπλήρωτα Όνειρα ως τα Νόμπελ, απ’ το Στρατηγό Γιαρουζέλσκι με τα γκρίζα διαγγέλματά του σε μια ασπρόμαυρη τηλεόραση ως τον Γιατσεκ Γκμοχ με το βυσσινί χρώμα τής ΑΕΛ, του Γκμοχ με τα μοναδικά ελληνικά του κι ύστερα όλων των χρωμάτων τα κασκόλ περασμένα στο λαιμό του, ΑΕΛ, ΠΑΟ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ… Θυμήθηκα απ’ το σχολείο τον Κοπέρνικο, ήρθε στο εργαστήριο της προσπάθειάς μου και η Μαρία Κιουρί, ο Αντρέι Βάιντα, ο Φρέδερικ Σοπέν, ο Κριστόφ Κισλόφσκι, ο Ζμπίγκνιεβ Πράϊσνερ, ο Κάρολ Ιωσήφ Βοϊτίλα, η Βισλάβα Συμπόρσκα, στα πέναλτυ Βαλέσα και Βαζέχα μέσα μου…

Έχει πολλές γκρίζες περιοχές στην Ιστορία της η Πολωνία και το Χρώμα θα το βάλουμε εμείς με την αγάπη και τη θέληση να γνωρίσουμε και να καταλάβουμε αυτόν τον τόπο. Επιστήμη, Τέχνη, Αλάτι, Πληγές, Πόλεμος, Εργασία, Αγώνες, Προδοσία, Ελπίδα ξανά Αγώνας… Αυτό το ταξίδι αποδείχτηκε γεμάτο θησαυρούς!

Ένα λεωφορείο μέσα σ’ ένα τρένο, τρέχει, τρέχει το τρένο, ένα μπουκάλι βότκα τρέχει απ’ την υδροροή τ’ ουρανού στο στόμα Αγγέλων Θυμάτων, σα χωριό τού Μαρκ Σιαγκάλ «Εγώ και το Χωριό μου»,

ένας εβραίος πετάει, κοιτάζει στα μάτια έναν Πάπα,

ένας ναζί

κι άλλος

κι άλλος μέσα μας,

πετάει πετάει η διαστοφή, «Πάνω απ’ το Χωριό»,

τόνοι παππούτσια, μαλλιά, χτένες, όνειρα ματαιωμένα, απ’ όλα έχει το χωριό ετούτου του λεωφορείου,

νά, ένας πετάει πάνω απ’ την εκκλησία, άλλος πάνω από μια συναγωγή, ένας παίζει μουσική, άλλος παίζει με τα όρια των ανθρώπων,  προκαλεί, απ’ όλα έχει το χωριό, έχει δάσκαλο, έχει γιατρό, έχει τρελό, έχει αρχόντισσα, έχει κουτσομπόλα, χαίρε Σιαγκάλ που μου μαθες όλα τα χωριά του κόσμου να τα βλέπω με χρώματα ακόμα κι αν πέφτει πάνω τους το γκρίζο του Άουσβιτς.

Μοναδική εμπειρία όλα όσα έχει να πει αυτή η χώρα σε όλα τα «χωριά» του κόσμου. Σα Χιονάτη την είδα και στη χιονισμένη γη της βουλιάξαν μπότες στρατιωτικές κι ύστερα λιπόθυμη και βιασμένη η Χιονάτη την πήραν στα χέρια τους σα νύφη τα παιδιά της, Νάνοι και Γίγαντες της Επιστήμης, της Μουσικής, της Εκκλησίας και της Πολιτικής!

Είναι μάθημα υποχρεωτικό για την Οικουμένη όλη η επίσκεψη στην Πολωνία!

Για τα σχολεία του κόσμου όλου. Φτάνει να μη γίνει επιφανειακά και διεκπεραιωτικά.

Σαν τρένο η Πολωνία τρέχει μες στην Ιστορία, συντρίβεται και ξανά στις ράγες συνεχίζει να γίνεται παράδειγμα!

Κατηγορηματικά λέω πια πως έχουμε ένα σπουδαίο ταξίδι! Καλώς να ορίσουν όλοι οι Σύλλογοι κι οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες που νοιάζονται για ταξίδια που να κρύβουν κι άλλο ταξίδι μέσα τους.

Γ.Λ

 • Departure
  Αθήνα
 • Include
  Αεροπορικό εισιτήριο (οικον. θέσης)
  Συνοδός-Ξεναγός
  Πρωινό (Μπουφέ)
  Ταξιδιωτική Ασφάλεια (αστικής ευθύνης)
  Φ.Π.Α
  Επιλεγμένα Ξενοδοχεία 4 Αστέρων
  Μεταφορές απο / προς αεροδρόμια/ξενοδοχεία εξωτερικού
  Πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν
 • Not Included
  Πλήρης Διατροφή
1

1η ΜΕΡΑ: Αθήνα – Κρακοβία

Συνάντηση στο Ελ. Βενιζέλος και αναχώρηση με πρωινή πτήση για Κρακοβία. Πρόκειται για ένα απ’ τα κοσμήματα της Πολωνίας, υπερβάλοντας, μπορεί να ππει κανείς πως πρόκειται για την Πολωνία την ίδια καθώς η Ιστορία της πόλης ταυτίζεται με την Ιστορία της χώρας. Το αρχικό σπέρμα της πόλης φυτεύτηκε στο Λόφο Βαλέλ και οι αιώνες που ακολούθησαν την κατέβασαν ως τον Βιστούλα απολαμβάνοντας στην πορεία από λόφο προς ποταμό, εντυπωσιακά Μέγαρα δημόσια και ιδιωτικά, Εκκλησίες, κτηριακά συγκροτήματα Πανεπιστημίων στολίδια σήμερα, εκεί κάποτε φοίτησε ο περίφημος Κοπέρνικος, Παλάτια γύρω παντού, Παλάτια τής Μεσαιωνικής Ακμής τής χώρας, πλούτος αρχιτεκτονικός απίθανος, η Κρακοβία είναι ο Παράδεισος των Συντηρητών Μνημείων. Ευτυχώς, εν αντιθέσει με της Βαρσοβίας, ο πλούτος από κάθε άποψη ετούτος γλίτωσε απ’ την καταστροφή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ενδεχομένως μας είναι άγνωστη η Ιστορίας αυτής της πόλης αλλά γι’ αυτό ταξιδεύουμε, για να κρατάμε σε καλή «φυσική κατάσταση» το ενδιαφέρον μας για ένα κόσμο που είναι δίπλα μας αλλά για χίλιους λόγους παραμένει άγνωστος.
Υπήρξε πρωτεύουσα της Πολωνίας κάποτε η Κρακοβία κι ούτε που φαντάζεται κανείς την ομορφιά που τον περιμένει.
Στο λόφο του Βάβελ θα δούμε το εντυπωσιακό Βασιλικό Κάστρο κι ύστερα θα επισκεφθούμε το Κάζιμιερτς, την Εβραϊκή γειτονιά… Έχει άλλη σημασία κι άλλο ειδικό βάρος να επισκεφτεί κανείς μια Εβραϊκή γειτονιά στη Χώρα του Άουσβιτς! Θα δούμε και τον Καθεδρικό Ναό, το Πανεπιστήμιο Γιαγκελονιάν καθώς και την επονομαζόμενη «Μεγαλύτερη Μεσαιωνική Πλατεία της Ευρώπης» με την Εκκλησία όπου διετέλεσε εφημέριος πριν αναρριχηθεί σταδιακά στην Αγία Έδρα ο πλέον Αντικομουνιστής Πάπας, ο Ιωάννης Παύλος ΙΙ .
Από το καμπαναριό τής επιβλητικής εκκλησίας, κάθε μία ώρα, ειδικά επιφορτισμένος για το σκοπό αυτό τρομπετίστας παίζει μια μελωδία που απλώνεται σε όλη την πλατεία. Το Μέγαρο Σουκιένιτσε, στο κέντρο της πλατείας, ήταν για αιώνες το κέντρο του εμπορίου των υφασμάτων. Ξεκίνησε ωραία η πρώτη μέρα, εκμεταλλευτήκαμε την κάθε στιγμή ώσπου να μπορούμε να πάρουμε τα κλειδιά των δωματίων μας. Μεταφορά στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση και χρόνο για ξεκούραση. Αργά το απόγευμα, όσοι το επιθυμείτε, συνοδευόμενοι από τον αρχηγό/συνοδό του γραφείου μας, προτείνουμε μια μικρή περιπλάνηση στα στενά δρομάκια της πόλης, αμέτρητα μπαρ και εστιατόρια στο πέρασμά μας, όλα πιθανές λύσεις για τα διαφορετικά γούστα του καθενός. Μια σοκολάτα πάντως θα την πιούμε στην περίφημη σοκολατερί Βέντελ.
Και μετά, χρόνος ελεύθερος για δείπνο.
2

2η ΜΕΡΑ: Κρακοβία (Αλατωρυχεία Βιελίτσκα)

Αμέσως μετά το πρωινό ξεκινάμε για μια ξεχωριστή μέρα αφιερωμένη αρχικά στην επίσκεψή μας στα περίφημα αλατωρυχεία της Wieliczka, μόλις 15 χλμ. από το κέντρο της Κρακοβίας. «Δίνουν γεύση»  εδώ και 700 χρόνια τα αλατωρυχεία αυτά, πρόκειται για πάνω από 300 χιλιόμετρα υπόγειων στοών. Οι αλατωρύχοι μάλιστα, μετατράπηκαν σε γλύπτες αναζητώντας Άνωθεν Προστασία μες στις στοές κι έτσι έφτιαξαν με τα ίδια τους τα χέρια εκκλησία ολόκληρη, 20.000 τόνοι Αλάτι-Οίκος Θεού, τη σμίλευσαν και τη λαξεύσαν φτιάχνοντας από κρυστάλλους αλατιού  ακόμα και πολυελαίους!
Το μήκος (300 χλμ) και η ιδιαιτερότητα των στοών, το συνολικό μέγεθος, ο εξοπλισμός, η άψογη κατάσταση που συντηρούνται, η Τέχνη, η μεταφυσική αγωνία κι ο κόπος του Ανθρώπου, γλυπτά και πολυέλαιοι από κρυστάλλους αλατιού,  όλα μαζί ενθρονίζουν τα αλατωρυχεία αυτά στην κορυφή όλων παγκοσμίως.
Επιστροφή το μεσημέρι στην Κρακοβία και απόγευμα ελεύθερο στη διάθεσή σας για βόλτες σε αγαπημένα σημεία που γνωρίσαμε στη χθεσινή ξενάγηση αλλά που δεν προλάβαμε ίσως να χαρούμε όσο θα θέλαμε.
Διανυκτέρευση.
3

3η ΜΕΡΑ: Κρακοβία (Άουσβιτς) – Βρότσλαβ

Σβήστρα μεγάλη ο χρόνος αλλά για ό,τι σβήνει. Φαίνεται πως είναι νωρίς ακόμα για να σβήσει το Μαύρο της φρίκης το ανεξίτηλο. Εβδομήντα και πλέον χρόνια πέρασαν απ’ την ημέρα που οι Ρώσσοι μπήκαν στην Κόλαση που λέγεται «Auschwitz» κι απελευθέρωσαν τους επιζήσαντες, ή πιο σωστά ό,τι είχε απομείνει απ’ αυτούς. Κι όμως, με την πρώτη επαφή, η φρίκη ζωντανεύει και η συνειδητοποίηση για το πόσα είναι ικανός ο άνθρωπος γίνεται αφορμή και πεδίο βαθιάς περισυλλογής. Είναι κι αυτό ένα ταξίδι, αφορμή για ενδοσκόπηση.
Θα μετακινηθούμε 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κρακοβίας, εκεί όπου οι Ναζί μετέτρεψαν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της περιοχής στο φρικτότερο στρατόπεδο συγκέντρωσης!
«Το μεγαλύτερο αόρατο νεκροταφείο του κόσμου» το λεν οι Πολωνοί… Αόρατο;
Πασιφανής  η φρίκη, πασίδηλος η διαστροφή, τίποτα αόρατο για όποιον έχει καρδιά. Πολλές η μονάδες του τρόμου, η τρομερότερη εκείνη του  Μπιρκενάου. Από τα εκατομμύρια που πέρασαν τις πύλες του, ούτε 70 χιλιάδες δεν κατάφεραν να επιζήσουν και να ελευθερωθούν.
«Η Εργασία Ελευθερώνει»! λέει στην είσοδο η πιο διεστραμμένη επιγραφή όλων των εποχών!
«Arbeit macht Frei»
Το «Auschwitz» είναι ανοιχτό όλο τον χρόνο, πάνω από 1.500.000 άνθρωποι το επισκέπτονται, αποτελεί ένα από τα κύρια «αξιοθέατα» της Κρακοβίας όμως… Η δική μας σημερινή επίσκεψη δεν είναι μια ξενάγηση σ’ έναν ακόμα τουριστικό προορισμό, σ’ ένα ακόμα «αξιοθέατο όπως πολλοί κυνικά το ονομάζουν. Είναι Προσκύνημα στην Ιστορία και Δέηση να μη μάθουμε ποτέ όσα μπορούμε ν’ αντέξουμε.
Τίποτα άλλο σήμερα! «Auschwitz» μόνο.
Δε γίνεται και λίγο «Auschwitz», και λίγα Αλατωρυχεία, και μια εκκλησία με «γοτθικά στοιχεία» και ολίγον πολωνικό φολκλόρ ώστε να ικανοποιηθεί το αδηφάγο ένστικτο του τουρίστα.
«Auschwitz» μόνο.
Κι ύστερα, μετά την επίσκεψη θα συνεχίσουμε προς τη δυτική πλευρά της χώρας, στη περιοχή της Σιλεσίας και στη πρωτεύουσά της το Βρότσλαβ.
Εδώ θα περάσουμε άλλες δυο νύχτες του ταξιδιού.
«Βενετία της Πολωνίας» το λένε το Βρότσλαβ. Και ποιον δεν ενέπνευσε ετούτο το στολίδι απ’ το Σοπέν ως τον Πικάσο, κόσμημα κτισμένο σε 12 νησάκια του ποταμού Όντερ, 12 νησάκια που συνδέονται μεταξύ τους με 112 γέφυρες!  
Θα φτάσουμε περίπου μεσημέρι θα πάμε στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση στα δωμάτιά μας, λίγη ξεκούραση αλλά το απόγευμα έχουμε ραντεβού με την ομορφιά.
Κατά τη διάρκεια των αιώνων, Βοημοί, Αψβούργοι και Πρώσοι βάλαν το χέρι τους ώστε ετούτη εδώ η πόλη απ’ την πρώτη κιόλας στιγμή φλερτάρει με τον επισκέπτη της, ξεκινάμε απογευματινή ξενάγηση, απολαύστε ένα ακόμα κόσμημα της Πολωνίας.
Το νησί Πιάσεκ στον ποταμό Όντρα, τη μεγάλη κεντρική πλατεία Ρίνεκ, πλούτος αρχιτεκτονικής παντού γύρω μας και μπροστά μας ένα από τα ωραιότερα κτίρια της Πολωνίας ολόκληρης, το παλιό Δημαρχείο…
Πιο πέρα το περίφημο Hala Silesia του Μαξ Μπέργκ άλλο ένα αριστούργημα, ζωντανό παράδειγμα του πώς η Ιστορία γεννάει Αρχιτεκτονική!
Θα ολοκληρώσουμε την απογευματινή μας περιήγηση στο Ναό της Αγίας Ελισάβετ.
Μια όμορφη πόλη χρειάζεται χρόνο ελεύθερο.
Διανυκτέρευση
4

4η ΜΕΡΑ: Βρότσλαβ - Νότια Σιλεσία: (Κάστρο Ξιάζ, Εκκλησία Ειρήνης στην Σβιντνίτσα και Οσούβκα )

Μετά το πρωινό φύγαμε για μια υπέροχη εκδρομή στην Κάτω Σιλεσία… Και τί δε θα δούμε πάλι σήμερα!
Πρώτα στο «Μαργαριτάρι» το ξακουστό Κάστρο Ξιαζ, (Zamek Książ), ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Πολωνίας κτισμένο πάνω σ’ έναν εντυπωσιακά κι απότομα κομμένο απ’ τη φύση βράχο με θέα στον ποταμό Pelcznica. Απ’ όποια εξωτερική πλευρά κι αν κοιτάξει κανείς το Κάστρο αυτό είναι εντυπωσιακό ώσπου αποφασίζει να μπει και μέσα του… Εντυπωσιακότερο ακόμα! Μεταξύ άλλων, «Ορυχείο» Ιδεών και  σπουδαία Γκαλερί Τέχνης το εσωτερικό του! Αριστούργημα Κάστρο-Παλάτι με υπέροχους κήπους, θα διακτινιστούμε στο Χρόνο και μέσω της ξενάγησής μας θα συναντήσουμε όλους όσους μέσα στο πέρασμα των αιώνων άφησαν τα σημάδια τους σε τούτον εδώ τον τόπο… Απ’ τον 13ο αιώνα ως τον Χίτλερ κι ύστερα τον Κόκκινο Στρατό.
Τί άλλο θα δούμε στη σημερινή εκδρομή;
Την περίφημη ξύλινη  Εκκλησία τής Ειρήνης στη Σβιτνίτσα τη πρώτη Λουθηρανική εκκλησία που χτίστηκε στην μέχρι τότε καθολική Σιλεσία και ανήκει πλέον στη Λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.  
Αξέχαστη η επίσκεψη όμως πρέπει να συνεχίσουμε…
Το τρίτο μέρος της σημερινής εκδρομής αφορά και πάλι τη     σκοτεινότερη σελίδα της Ιστορίας του 20υ αιώνα. Θα πάμε ως την Οσούβκα, την υπόγεια πόλη και τις εγκαταστάσεις της πολεμικής μηχανής του Χίτλερ.
Πρόκειται για ένα τεράστιο υπόγειο σύμπλεγμα διαδρόμων, αιθουσών και οχυρών φτιαγμένα από μπετό με δυνατότητα στέγασης άνω των 20.000… Στρατιωτών;;; Εργατών!
Μία πολιτεία ολόκληρη που αντί για σχολεία και θέατρα είναι γεμάτη αποθήκες όπου φυλάσσονταν οπλικά συστήματα, και τρομερά μυστικά, έγγραφα-αποδείξεις διαστροφής. Ναζιστικής έμπνευσης και κατασκευής αυτή η υπόγεια πολιτεία, ξεκίνησε το 1943 κι ευτυχώς για λόγους που όλοι πια γνωρίζουμε διεκόπη  το 1945 για προφανείς λόγους, χωρίς όμως να είναι σε θέση ακόμα και σήμερα η Ιστορία να διευκρινίσει με απόλυτη βεβαιότητα πιο σκοπό επρόκειτο να εξυπηρετήσει αυτό το τιτάνιο υπόγειο από κάθε άποψη έργο. Θα προσπαθήσουμε στο τέλος της ξενάγησής μας αντί για απαντήσεις να πάρουμε μαζί μας ερωτηματικά ου είναι και τα πιο χρήσιμα.  
Επιστροφή στο Βρότσλαβ και το απόγευμα στην διάθεση σας για να περιηγηθείτε και ν’ απολαύσετε την ωραιότερη σύμφωνα με πολλούς πόλη της Πολωνίας.  
Ωραία ευκαιρία για δεύτερη επαφή με το Hala Stulecia καθώς και για να θαυμάσουμε λίγο πιο κει το σιντριβάνι που «χορεύει» στο ρυθμό υπέροχων μελωδιών!
Διανυκτέρευση
5

5η ΜΕΡΑ: Βρότσλαβ –Λοτζ (Γουντς) - Βαρσοβία

Δυο μέρες μόνο…Αυτό έμεινε. Δε θα χάσουμε όμως ούτε δευτερόλεπτο.
Μετά το πρωινό, αναχώρηση για τη Βαρσοβία αλλά δε θέλουμε φύγουμε απ’ την Πολωνία χωρίς να έχουμε αξιοποιήσει στο μέγιστο το χρόνο πλησιάζοντας όσο πιο πολλά απ’ τα διαμάντια της.
Τέτοιο είναι και το Λοτζ… αλλιώς γνωστό κι ως Γουντς!
Πανέμορφη η διαδρομή προς την μεγάλη Άγνωστη αλλά σπουδαία πόλη, Κέντρο Υφαντουργίας σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο για πάνω από έναν αιώνα!
Πιο είναι το μυστικό που την κατέστησε τόσο σημαντική; Τί το ιδιαίτερο έχουν τα νερά αυτής της πόλη και δώσαν ώθηση και σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στα εργοστάσια επεξεργασίας υφασμάτων;;;;
Γουντς! Λοτζ! Ο ίδιος τόπος, σπουδαίος… Εδώ γεννήθηκε η Βιομηχανία. Ευκαιρία να μιλήσουμε και για Οικονομία.
Θα ξεναγηθούμε στην πόλη, θα περάσουμε απ’ την κεντρική οδό Πιοτρκόβσκα, ανάμεσα σε βιοτεχνίες, εντυπωσιακά εργοστάσια καθώς και εντυπωσιακά παλάτια που οι βιομήχανοι έχτισαν με τον πλούτο που απέκτησαν!
Μετά την ξενάγηση, χρόνος ελεύθερος για φαγητό και καφέ κι ύστερα αναχώρηση πια για την πρωτεύουσα.
Άφιξη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, χρόνος για λίγη ξεκούραση και εν συνεχεία, πάμε βόλτα μαζί, ο συνοδός τους γραφείου μας προσφέρεται κι όποιος θέλει τον ακολουθεί στους ατέλειωτους πεζόδρομους της παλιάς πόλης με τα ατμοσφαιρικά καφέ κι εστιατόριά τους. Πρώτη επαφή και γνωριμία με την πόλη: υπέροχη!
Διανυκτέρευση.
6

6η ΜΕΡΑ: Βαρσοβία

Πρωινό και ξεκινάμε τη ξενάγηση στην πρωτεύουσα της χώρας. Αν κανείς δεν το γνωρίζει θαυμάζει την πόλη με την αίσθηση πως είναι τουλάχιστον 200 ετών και έξοχα διατηρημένη. ΟΧΙ! Εβδομήντα χρονών πόλη είναι, έφηβη, ξαναγεννημένη κυριολεκτικά μέσα από τις στάχτες της. Η Βαρσοβία βίωσε με τον σκληρότερο τρόπο την καταστροφική διαστροφή και μανία των Ναζί. Την ισοπέδωσαν κατά τη διάρκεια του Β’Π.Π. Στα χρόνια της ειρήνης όμως ήρθε η Τέχνη κι έβαλε το χέρι της στην αποκατάσταση. Όλα βασίστηκαν σε πίνακες ζωγραφικής, σε σκίτσα προηγούμενων αιώνων που παρουσίαζανν διάφορες γωνιές της πόλης, έβαλε πλάτη κι η Λογοτεχνία κι η ποίηση κι όλα γίναν κομψά, με ακρίβεια και σεβασμό στο παρελθόν. Αναλογιζόμενος κανείς την «Περίπτωση Βαρσοβία» εύχεται να γίνει δια χειρός ανθρώπου αντίστοιχο «θαύμα»  στην Παλμύρα και σε τόσες άλλες «προβιές γδαρμένης Ιστορίας».
Όπου και να κοιτάξει κανείς κάτι άξιο σχολίου θα δει. Προχωρούμε, κάνουμε ένα βήμα παραπάνω στη Σχέση μας μ αυτή τη Σπουδαία Άγνωστη, πάμε στο Ιστορικό της Κέντρο,  στην παλιά Βαρσοβία, βρίσκεται κι αυτή στη Λίστα της Ουνέσκο ως Παγκόσμια Κληρονομιά.
Το Βασιλικό Ανάκτορο, νερό γύρω του παντού κι ύστερα η «Πλατεία της Αγοράς» με το Μνημείο του Σοπέν και την Τέχνη του σαν αντίδοτο στην Αγορά και στις Αγορές που αντικατέστησαν Πολιτική και Τέχνη, ο μύθος της πόλης που έγινε Έμβλημα-Γοργόνα, πιο κει η «Πλατεία του Κάστρου «Plac Zamkowy», το περίφημο Μέγαρο Πολιτισμού και Επιστημών, το Θέατρο Βιέλκι, που στεγάζεται η Όπερα καθώς και το Μπαλέτο…
Πού να πρωτοκοιτάξεις… Πόσα χρόνια κι αυτή η πόλη έξω απ’ το χάρτη των σχεδίων μας… Τώρα όμως είμαστε εδώ, προχωρούμε…
Επόμενη στάση η Εβραϊκή Γειτονιά, Γκέτο αργότερα, με το Μνημείο των Μαρτύρων να θυμίζει το πέρασμα των Βάρβαρων Ναζί. Λίγο πιο κει βρίσκεται και το νέο υπερσύγχρονο μουσείο Εβραϊκής Ιστορίας.
Προχωρούμε… Τεράστιες λεωφόροι δεξιά κι αριστερά, σύγχρονη και παλιά πόλη, η πλατεία του Κάστρου…
Ήταν απολαυστικό αυτό το κομμάτι της διαδρομής, μάς αποκάλυψε κρυμμένα μυστικά της πόλης, πλούτο αρχιτεκτονικό: το Παλάτι Kazimierz, το παλάτι Krasinski με τους πολύχρωμους Πήγασους, η Εκκλησία της Αγίας Άννας και του Τιμίου Σταυρού, το Προεδρικό Ανάκτορο, ο Ναός των Καρμελιτών, , η Εθνική Βιβλιοθήκη, το εντυπωσιακό κτίριο του Πανεπιστημίου, το ιστορικό ξενοδοχείο Μπρίστολ και το Κάστρο της Βαρσοβίας…
Να και το σπίτι τής Μαρίας Κιουρί, το Μουσείο του Κοπέρνικου, ο Σοπέν, ο Κισλόφσκι, ο Αντρέι Βάιντα… Επιστήμη και Τέχνη το Άρμα του Ανθρώπου για να προχωρεί προς τα όνειρά του.
Θα καταλήξουμε στο ο Πάρκο Lazienski είναι ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου της πόλης, σχεδιάστηκε τον 17ο αιώνα και εκτός από δέντρα και φυτά είναι κατάσπαρτο από Μνημεία αφιερωμένα σε θεούς και δαίμονες και Καλλιτέχνες…
Να ο Σοπέν!
Και γύρω του σιντριβάνια, λίμνες, αμφιθέατρα, μονοπάτια γέφυρες και κυρίως Μουσική!
Ωραία, ολοκληρωμένη και με καρδιά επίσκεψη σε μια πόλη  που σιγά-σιγά κατακτά της καρδιές των ταξιδιωτών του κόσμου.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Απόγευμα ελεύθερο για χαλάρωση ή για επιπλέον εξορμήσεις σε γνωστά πια λημέρια.
Ετούτη την τελευταία βραδιά η Melodrakma έχει τη πρόθεση εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον να οργανώσει ένα δείπνο για όλους με μουσική και με ό,τι θα κλείσει ωραία το πέρασμά μας απ’ την Πολωνία.
Διανυκτέρευση
7

7Η Μέρα: Βαρσοβία - Ζελάσοβα Βόλα – Βαρσοβία -Αθήνα

Τελευταία μέρα αλλά όχι πεταμένος χρόνος. Τίποτα δεν έχουμε για πέταμα. Η Melodrakma προτείνει να μην  είναι μέρα ελεύθερη για ψώνια και ραντεβού το απόγευμα για αναχώρηση προς το αεροδρόμιο. Η Melodrakma θέλει να προσφέρει ετούτη την τελευταία μέρα ένα τελευταίο δώρο. Από κάποια σταυροδρόμια του κόσμου ίσως να μην περάσουμε ποτέ ξανά γι’ αυτό σήμερα, θα πάρουμε το πρωινό μας, θα φορτώσουμε βαλίτζες κι αντί για ψώνια σε κάποιο πολυκατάστημα θα κάνουμε μια υπέροχη εκδρομή. Στη Ζελαζόβα Βόλα την γενέτειρα του Σοπέν, όπου θα επισκεφθούμε το σπίτι που μεγάλωσε άλλη μια ιδιοφυΐα που μοιράστηκε με τον Κόσμο την ομορφιά και την αγωνία της Τέχνης του. Το σπίτι του έγινε μουσείο και είναι περιτριγυρισμένο από πανέμορφους κήπους.
Χρόνος για καφέ και σουβενίρ κι ύστερα επιστροφή στη Βαρσοβία, στο κέντρο της και χρόνος ελεύθερος  για... άντε για τα τελευταία ψώνια, αλλά καλύτερα για τις τελευταίες ματιές και αισθήσεις.
Το απόγευμα, μεταφορά στο αεροδρόμιο και απ’ ευθείας πτήση για Αθήνα.
Καλή επιστροφή κι ελπίζουμε να έγινε κι αυτό το ταξίδι αφορμή να «ζεσταθούν» ώρες του χειμώνα μας μέσα από καινούριες σχέσεις με την πολωνική λογοτεχνία, την ποίηση, το σινεμά, τη μουσική… Θα έχει φροντίσει η Melodrakma κατά τη διάρκεια του ταξιδιού να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις γι’ αυτό.
Σας ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη.

Tour Location

Πολωνία: Κρακοβία-Βρότσλαβ-Βαρσοβία

 • Ανδρεάδου Ζωή
  20 September, 2018 at 9:06 pm

  Τιμή θα ήθελα Παρακαλώ πολύ!! Καθώς και αν υπάρχει δυνατότητα απο Θεσσαλονίκη!!Τιμή και για μονόκλινο.θα ήθελα να ενημερώνομαι για τις εκδρομές που οργανώνετε!!Ευχαριστώ πολύ!!

  • giannis
   21 September, 2018 at 7:41 am

   Κυρία Ανδρεάδου, η τιμή είναι δημοσιευμένη. 695 + 145 οι φόροι. Αν θέλετε να ενημερώνεστε απευθυνθείτε σας παρακαλώ στο gr@melodrakma.com

   Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον

 • giannis
  21 September, 2018 at 12:11 am

  Κυρία Ανδρεάδου, η τιμή είναι δημοσιευμένη. 695 + 145 οι φόροι. Αν θέλετε να ενημερώνεστε απευθυνθείτε σας παρακαλώ στο gr@melodrakma.com

  Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον

Write a Review

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.