Top
 

Η Χιονάτη και οι 101 Νάνοι

Κρακοβία-Βρότσλαβ-Βαρσοβία

Η Χιονάτη και οι 101 Νάνοι

per person

Το Πορτραίτο μιας Χώρας φτιαγμένο με τα χέρια των παιδιών της και των εχθρών της: Σοπέν, Μαρί Κιουρί, Κάρολος Βοϊτίλα… Ρωσία, Γερμανία…

Countdown next tour

860

+160 taxes

ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΠΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

Το Πορτραίτο μιας Χώρας σ’ ένα 7ήμερο Δημιουργίας! (7 μέρες 6 νύχτες.)

ΕΛΑΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ

Αυτό το ταξίδι είναι μονογονεϊκό, αγνώστου πατρός, έχει μόνο μάνα, την Εμπιστοσύνη.

Γεννήθηκε από ένα τηλεφώνημα, φίλης, για λογαριασμό Πολιτιστικού Συλλόγου Ζακύνθου «Πλατύφορος» μου ζήτησε την πρόταση τής Melodrakma για την Πολωνία.

Και σα να γράφτηκε μόνο του, το day by day, με τη φυσικότητα που προκύπτουν τα πράματα όταν γίνονται από αγάπη, (νομίζω κάπου στη διαδρομή Σαντιάγκο – Μπιλμπάο του Αυγούστου σε κάτι μισάωρα ελεύθερου χρόνου), ύστερα κοστολογήθηκε, οργανώθηκε, έγινε η πρόταση, κι ήταν αυτή που επέλεξε ο «Πλατύφορος». Κι ανέβηκα στο «τρένο», ούτε που το κατάλαβα πώς, με ιλιγγιώδη ταχύτητα οι προετοιμασίες, έτρεχε το τρένο του χρόνου, ακόμα πιο γρήγορα έτρεχε ο μέσα ιδρώτας τής αγωνίας να ετοιμάσεις σωστά έναν προορισμό όπου δεν ειδικεύεσαι, βάραινε και η εμπιστοσύνη, έχει εκπληκτική Ιστορία και εκπληκτική φύση η Πολωνία, πήρα χρώματα κι απ’ τη Μαύρη Περίοδο του Γκόγια γιατί είναι εκεί το Άουσβιτς, δεν έχουν χρώμα τα όνειρα θα έχουν οι εφιάλτες σκέφτηκα, μαύρο του Γκόγια πρώτα κι ύστερα πήρα τα χρώματα ενός εβραίου, του αγαπημένου μου Σιαγκάλ, του ζήτησα και φτερά να πετάξω πάνω απ’ τα χωριά του κόσμου, πήρα κι έναν σταυρό στο χέρι και μια μπάλα ποδοσφαίρου κι ένα μικροσκόπιο σε εργαστήριο ραδίου κι ένα πιάνο και δάχτυλα καινούρια του μυαλού και αγάπη και μ’ όλα αυτά μαζί προσπάθησα να φτιάξω την Ελαιογραφία μιας χώρας.

Πόλεις βαριά τραυματισμένες κι αναγεννημένες απ’ τις στάχτες τους, η Κρακοβία, το Άουσβιτς, το Βρότσλαβ, η Βαρσοβία, η Εκκλησία και ο ρόλος της, η εκπληκτική φύση της, η ναζιστική, η κομουνιστική και η καπιταλιστική της εμπειρία, τα παιδιά της και η προσφορά τους στην ανθρωπότητα, η Μουσική και η Επιστήμη… Όλα μαζί έφτιαξαν σπουδαίο ταξίδι και το 2019 θα πάρει χρόνο μέσα και έξω μου με τρεις τουλάχιστον αναχωρήσεις. (Μάιο, Ιούλιο και Αύγουστο) 

Πρόκειται για μια χώρα που ούτε πάει ο νους τού ανθρώπου το πόσο χώρο στην καρδιά του μπορεί να καταλάβει. Στην πορεία προετοιμασίας του ταξιδιού, είναι εκπληκτικό το πόση Πολωνία βρήκα μέσα μου, κυρίως στα παιδικά και τα εφηβικά μου χρόνια. Απ’ την Πρωσία ως το σημερινό Πολωνικό Θαύμα, απ’ τα Ανεκπλήρωτα Όνειρα ως τα Νόμπελ, απ’ το Στρατηγό Γιαρουζέλσκι με τα γκρίζα διαγγέλματά του σε μια ασπρόμαυρη τηλεόραση ως τον Γιατσεκ Γκμοχ με το βυσσινί χρώμα τής ΑΕΛ, κι ύστερα όλων των χρωμάτων τα κασκόλ περασμένα στο λαιμό του, ΑΕΛ, ΠΑΟ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ… του Γκμοχ με τα μοναδικά ελληνικά του! Θυμήθηκα απ’ το σχολείο τον Κοπέρνικο, ήρθε στο εργαστήριο της προσπάθειάς μου και η Μαρία Κιουρί, ο Αντρέι Βάιντα, ο Φρέδερικ Σοπέν, ο Κριστόφ Κισλόφσκι, ο Ζμπίγκνιεβ Πράϊσνερ, ο Κάρολ Ιωσήφ Βοϊτίλα, η Βισλάβα Συμπόρσκα, στα πέναλτυ Βαλέσα και Βαζέχα μέσα μου…

Έχει πολλές γκρίζες περιοχές στην Ιστορία της η Πολωνία και το Χρώμα θα το βάλουμε εμείς με την αγάπη και τη θέληση να γνωρίσουμε και να καταλάβουμε αυτόν τον τόπο. Επιστήμη, Τέχνη, Αλάτι, Πληγές, Πόλεμος, Εργασία, Αγώνες, Προδοσία, Ελπίδα ξανά Αγώνες… Αυτό το ταξίδι αποδείχτηκε γεμάτο θησαυρούς!

Ένα λεωφορείο μέσα σ’ ένα τρένο, τρέχει, τρέχει το τρένο, ένα μπουκάλι βότκα τρέχει απ’ την υδρορροή τ’ ουρανού στο στόμα Αγγέλων Θυμάτων, σα χωριό τού Μαρκ Σιαγκάλ «Εγώ και το Χωριό μου»,

ένας εβραίος πετάει, κοιτάζει στα μάτια έναν Πάπα,

ένας ναζί

κι άλλος

κι άλλος μέσα μας,

πετάει πετάει η διαστροφή, «Πάνω απ’ το Χωριό»,

τόνοι παπούτσια, μαλλιά, χτένες, όνειρα ματαιωμένα, απ’ όλα έχει το χωριό ετούτου του λεωφορείου,

νά, ένας πετάει πάνω απ’ την εκκλησία, άλλος πάνω από μια συναγωγή, ένας παίζει μουσική, άλλος παίζει με τα όρια των ανθρώπων,  προκαλεί, απ’ όλα έχει το χωριό, έχει δάσκαλο, έχει γιατρό, έχει τρελό, έχει αρχόντισσα, έχει κουτσομπόλα, χαίρε Σιαγκάλ που μου μαθες όλα τα χωριά του κόσμου να τα βλέπω με χρώματα ακόμα κι αν πέφτει πάνω τους το γκρίζο του Άουσβιτς.

Μοναδική εμπειρία όλα όσα έχει να πει αυτή η χώρα σε όλα τα «χωριά» του κόσμου.

Είναι μάθημα υποχρεωτικό για την Οικουμένη ολόκληρη η επίσκεψη στην Πολωνία!

Για τα σχολεία του κόσμου όλου. Φτάνει να μη γίνει επιφανειακά και διεκπεραιωτικά.

Σαν τρένο η Πολωνία τρέχει μες στην Ιστορία, συντρίβεται και ξανά στις ράγες συνεχίζει να γίνεται παράδειγμα!

Κατηγορηματικά λέω πια πως έχουμε ένα σπουδαίο ταξίδι! Καλώς να ορίσουν όλοι οι Σύλλογοι κι οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες που νοιάζονται για ταξίδια που να κρύβουν κι άλλο ταξίδι μέσα τους.

Γ. Λυμτσιούλης

 • Departure
  Αθήνα
 • Include
  Πρωινό (Μπουφέ)
  Αεροπορικό εισιτήριο (οικον. θέσης)
  Συνοδός-Ξεναγός
  Ταξιδιωτική Ασφάλεια (αστικής ευθύνης)
  Φ.Π.Α
  Επιλεγμένα Ξενοδοχεία 4 Αστέρων
  Μεταφορές απο / προς αεροδρόμια/ξενοδοχεία εξωτερικού
  Πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν
 • Not Included
  Πλήρης Διατροφή
1

1η ΜΕΡΑ: Αθήνα – Κρακοβία

Συνάντηση στο Ελ. Βενιζέλος και αναχώρηση με πρωινή πτήση για Κρακοβία. Πρόκειται για ένα απ’ τα κοσμήματα της Πολωνίας, υπερβάλοντας, μπορεί να πει κανείς πως πρόκειται για την Πολωνία την ίδια καθώς η Ιστορία τής πόλης ταυτίζεται με την Ιστορία τής χώρας. Το αρχικό σπέρμα της πόλης φυτεύτηκε στο Λόφο Βάβελ και οι αιώνες που ακολούθησαν την κατέβασαν ως τον Βιστούλα απολαμβάνοντας στην πορεία από λόφο προς ποταμό, εντυπωσιακά Μέγαρα δημόσια και ιδιωτικά, Εκκλησίες, κτηριακά συγκροτήματα Πανεπιστημίων στολίδια σήμερα, εκεί κάποτε φοίτησε ο περίφημος Κοπέρνικος, Παλάτια γύρω παντού, Παλάτια τής Μεσαιωνικής Ακμής τής χώρας, πλούτος αρχιτεκτονικός απίθανος, η Κρακοβία είναι ο Παράδεισος των Συντηρητών Μνημείων. Ευτυχώς, εν αντιθέσει με της Βαρσοβίας, ο πλούτος από κάθε άποψη ετούτος γλίτωσε απ’ τη λαίλαπα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ενδεχομένως μας είναι άγνωστη η Ιστορίας αυτής της πόλης αλλά γι’ αυτό ταξιδεύουμε, για να κρατάμε σε καλή «φυσική κατάσταση» το ενδιαφέρον μας για ένα κόσμο που είναι δίπλα μας αλλά για χίλιους λόγους παραμένει άγνωστος.
Υπήρξε πρωτεύουσα της Πολωνίας κάποτε η Κρακοβία κι ούτε που φαντάζεται κανείς την ομορφιά που τον περιμένει.
Στο λόφο του Βάβελ θα δούμε το εντυπωσιακό Βασιλικό Κάστρο κι ύστερα θα επισκεφθούμε το Κάζιμιερτς, την Εβραϊκή γειτονιά… Έχει άλλη σημασία κι άλλο ειδικό βάρος  να επισκεφτεί κανείς μια Εβραϊκή γειτονιά στη Χώρα του Άουσβιτς!
Θα δούμε και τον Καθεδρικό Ναό, το Πανεπιστήμιο Γιαγκελονιάν καθώς και την επονομαζόμενη «Μεγαλύτερη Μεσαιωνική Πλατεία της Ευρώπης» με την Εκκλησία όπου διετέλεσε εφημέριος πριν αναρριχηθεί σταδιακά στην Αγία Έδρα ο πλέον Αντικομουνιστής Πάπας, ο Ιωάννης Παύλος ΙΙ .
Από το καμπαναριό τής επιβλητικής εκκλησίας, κάθε μία ώρα, ειδικά επιφορτισμένος για το σκοπό αυτό τρομπετίστας παίζει μια μελωδία που απλώνεται σε όλη την πλατεία. Το Μέγαρο Σουκιένιτσε, στο κέντρο της πλατείας, ήταν για αιώνες το κέντρο του εμπορίου των υφασμάτων.
Ξεκίνησε ωραία η πρώτη μέρα, εκμεταλλευτήκαμε την κάθε στιγμή ώσπου να μπορούμε να πάρουμε τα κλειδιά των δωματίων μας. Μεταφορά στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση και χρόνο για ξεκούραση.
Αργά το απόγευμα, όσοι το επιθυμείτε, συνοδευόμενοι από τον αρχηγό/συνοδό του γραφείου μας, προτείνουμε μια μικρή περιπλάνηση στα στενά δρομάκια της πόλης, αμέτρητα μπαρ και εστιατόρια στο πέρασμά μας, όλα πιθανές λύσεις για τα διαφορετικά γούστα τού καθενός. Μια σοκολάτα πάντως θα την πιούμε στην περίφημη σοκολατερί Βέντελ.
Και μετά, χρόνος ελεύθερος για δείπνο.    
2

2η ΜΕΡΑ: Κρακοβία - Αλατωρυχεία Βιελίτσκα - Καζιμιέρτς

Αμέσως μετά το πρωινό ξεκινάμε για μια ξεχωριστή μέρα αφιερωμένη αρχικά στην επίσκεψή μας στα περίφημα αλατωρυχεία της Wieliczka, μόλις 15 χλμ. από το κέντρο της Κρακοβίας. «Δίνουν γεύση»  εδώ και 700 χρόνια τα αλατωρυχεία αυτά, πρόκειται για πάνω από 300 χιλιόμετρα υπόγειων στοών. Οι αλατωρύχοι μάλιστα, μετατράπηκαν σε γλύπτες αναζητώντας Άνωθεν Προστασία μες στις στοές κι έτσι έφτιαξαν με τα ίδια τους τα χέρια εκκλησία ολόκληρη, 20.000 τόνοι Αλάτι-Οίκος Θεού, τη σμίλευσαν και τη λαξεύσαν φτιάχνοντας από κρυστάλλους αλατιού  ακόμα και πολυελαίους!
Το μήκος (300 χλμ) και η ιδιαιτερότητα των στοών, το συνολικό μέγεθος, ο εξοπλισμός, η άψογη κατάσταση που συντηρούνται, η Τέχνη, η μεταφυσική αγωνία κι ο κόπος του Ανθρώπου, γλυπτά και πολυέλαιοι από κρυστάλλους αλατιού,  όλα μαζί ενθρονίζουν τα αλατωρυχεία αυτά στην κορυφή όλων παγκοσμίως.
Επιστροφή το μεσημέρι στην Κρακοβία και βάζουμε πλέον άλλο ένα λιθαράκι στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού λίγη απ’ τη διαστροφή και τη φρίκη του Β’. Π.Π. Θα επισκεφθούμε το Καζιμιέρτς, την Εβραϊκή γειτονιά… Ναι, ζωντανή επίσκεψη στην Ιστορία και συγχρόνως στο Σινεμά, εδώ βρίσκεται και το εργοστάσιο του Σίντλερ… Έχει άλλο ειδικό βάρος το να επισκεφτεί κανείς μια Εβραϊκή γειτονιά στη Χώρα του Άουσβιτς! Το απόγευμα ελεύθερο στη διάθεσή σας για βόλτες σε αγαπημένα σημεία που γνωρίσαμε στη χθεσινή ξενάγηση αλλά που δεν προλάβαμε ίσως να χαρούμε όσο θα θέλαμε.
Απόγευμα ελεύθερο στη διάθεσή σας για βόλτες σε αγαπημένα σημεία που γνωρίσαμε στη χθεσινή ξενάγηση αλλά που δεν προλάβαμε ίσως να χαρούμε όσο θα θέλαμε.
Διανυκτέρευση.
3

3η ΜΕΡΑ: Κρακοβία (Άουσβιτς) – Βρότσλαβ

Σβήστρα μεγάλη ο χρόνος αλλά για ό,τι σβήνει. Φαίνεται πως είναι νωρίς ακόμα για να ξεθωριάσει το Μαύρο της φρίκης το ανεξίτηλο. Εβδομήντα και πλέον χρόνια πέρασαν απ’ την ημέρα που οι Ρώσσοι μπήκαν στην Κόλαση που λέγεται «Auschwitz» κι απελευθέρωσαν τους επιζήσαντες, ή πιο σωστά ό,τι είχε απομείνει απ’ αυτούς. Κι όμως, με την πρώτη επαφή, η φρίκη ζωντανεύει και η συνειδητοποίηση για το πόσα είναι ικανός ο άνθρωπος κάνει α’ τη μία ή ν’ αντέξει απ’ την άλλη, γίνεται αφορμή και πεδίο βαθιάς περισυλλογής. Είναι κι αυτό, ένα ταξίδι αφορμή για ενδοσκόπηση.
Θα μετακινηθούμε 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κρακοβίας, εκεί όπου οι Ναζί μετέτρεψαν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της περιοχής στο φρικτότερο στρατόπεδο συγκέντρωσης!
«Το μεγαλύτερο αόρατο νεκροταφείο του κόσμου» το λεν οι Πολωνοί… Αόρατο;
Πασιφανής  η φρίκη, πασίδηλος η διαστροφή, τίποτα αόρατο για όποιον έχει καρδιά. Πολλές η μονάδες του τρόμου, η τρομερότερη εκείνη του  Μπιρκενάου. Από τα εκατομμύρια που πέρασαν τις πύλες του, ούτε 70 χιλιάδες δεν κατάφεραν να επιζήσουν και να ελευθερωθούν.
«Η Εργασία Ελευθερώνει»! λέει στην είσοδο η πιο διεστραμμένη επιγραφή όλων των εποχών!
«Arbeit macht Frei»
Το «Auschwitz» είναι ανοιχτό όλο τον χρόνο, πάνω από 1.500.000 άνθρωποι το επισκέπτονται, αποτελεί ένα από τα κύρια «αξιοθέατα» της Κρακοβίας όμως… Η δική μας σημερινή επίσκεψη δεν είναι μια ξενάγηση σ’ έναν ακόμα τουριστικό προορισμό, σ’ ένα ακόμα «αξιοθέατο» όπως πολλοί κυνικά το ονομάζουν. Είναι Προσκύνημα στην Ιστορία και Δέηση να μη μάθουμε ποτέ πόσα μπορούμε ν’ αντέξουμε.
Τίποτα άλλο σήμερα! «Auschwitz» μόνο.
Δε γίνεται και λίγο «Auschwitz», και λίγα Αλατωρυχεία, και μια εκκλησία με «γοτθικά στοιχεία» και ολίγον πολωνικό φολκλόρ ώστε να ικανοποιηθεί το αδηφάγο ένστικτο του τουρίστα.
«Auschwitz» μόνο.
Κι ύστερα, μετά την επίσκεψη θα συνεχίσουμε προς τη δυτική πλευρά της χώρας, στη περιοχή της Σιλεσίας και στη πρωτεύουσά της το Βρότσλαβ.
Εδώ θα περάσουμε άλλες δυο νύχτες του ταξιδιού.
«Βενετία της Πολωνίας» το λένε το Βρότσλαβ. Και ποιον δεν ενέπνευσε ετούτο το στολίδι απ’ το Σοπέν ως τον Πικάσο, κόσμημα κτισμένο σε 12 νησάκια του ποταμού Όντερ, 12 νησάκια που συνδέονται μεταξύ τους με 112 γέφυρες! Θα φτάσουμε περίπου μεσημέρι θα πάμε στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση στα δωμάτιά μας, λίγη ξεκούραση αλλά το απόγευμα έχουμε ραντεβού με την ομορφιά.
Κατά τη διάρκεια των αιώνων, Βοημοί, Αψβούργοι και Πρώσοι βάλαν το χέρι τους ώστε ετούτη εδώ η πόλη απ’ την πρώτη κιόλας στιγμή φλερτάρει με τον επισκέπτη της, ξεκινάμε απογευματινή ξενάγηση, απολαύστε ένα ακόμα κόσμημα της Πολωνίας.
Το νησί Πιάσεκ στον ποταμό Όντρα, τη μεγάλη κεντρική πλατεία Ρίνεκ, πλούτος αρχιτεκτονικής παντού γύρω μας και μπροστά μας ένα από τα ωραιότερα κτίρια της Πολωνίας ολόκληρης, το παλιό Δημαρχείο…
Πιο πέρα το περίφημο Hala Silesia του Μαξ Μπέργκ άλλο ένα αριστούργημα, ζωντανό παράδειγμα του πώς η Ιστορία γεννάει Αρχιτεκτονική!
Μια όμορφη πόλη χρειάζεται χρόνο ελεύθερο. Διανυκτέρευση
4

4η Μέρα: Βρότσλαβ - Νότια Σιλεσία: (Κάστρο Ξιάζ, Καταφύγιο του Χίτλερ, Εκκλησία Ειρήνης στην Σβιντνίτσα.)

Μετά το πρωινό φύγαμε για μια υπέροχη εκδρομή στην Κάτω Σιλεσία… Και τί δε θα δούμε πάλι σήμερα!
Πρώτα την περίφημη ξύλινη  Εκκλησία τής Ειρήνης στη Σβιτνίτσα τη πρώτη Λουθηρανική εκκλησία που χτίστηκε στην μέχρι τότε καθολική Σιλεσία και ανήκει πλέον στη Λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Αξέχαστη η επίσκεψη όμως πρέπει να συνεχίσουμε…
Τί άλλο θα δούμε στη σημερινή εκδρομή; Το «Μαργαριτάρι» των Πολωνών, το ξακουστό Κάστρο Ξιαζ, (Zamek Książ), ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Πολωνίας κτισμένο πάνω σ’ έναν εντυπωσιακά κι απότομα κομμένο απ’ τη φύση βράχο με θέα στον ποταμό Pelcznica. Απ’ όποια εξωτερική πλευρά κι αν κοιτάξει κανείς το Κάστρο είναι εντυπωσιακό γι’  αυτό κι αποφασίζεις να μπεις και μέσα του… Μπάμπουσκα… Ανοίγεις κι όλο κάτι άλλο βρόσκεις μέσα. Κάστρο-Παλάτι με υπέροχους κήπους, θα διακτινιστούμε στο Χρόνο και βήμα-βήμα στην ξενάγηση θα συναντήσουμε όλους όσους μέσα στο πέρασμα των αιώνων άφησαν τα σημάδια τους σε τούτον εδώ τον τόπο… Απ’ τον 13ο αιώνα ως τον Χίτλερ κι ύστερα τον Κόκκινο Στρατό.
Το τρίτο μέρος της σημερινής εκδρομής αφορά και πάλι τη     σκοτεινότερη σελίδα της Ιστορίας του 20υ αιώνα. Θα πάμε ως το Καταφύγιο και την υπόγεια πόλη με τις εγκαταστάσεις της πολεμικής μηχανής του Χίτλερ. Πρόκειται για ένα υπόγειο σύμπλεγμα διαδρόμων, αιθουσών και οχυρών φτιαγμένα από μπετό με δυνατότητα στέγασης…
Στρατιωτών;;; Εργατών;;;; Οι Ναζί το ονόμασαν  The Giant Project, ο «Στόχος-Γίγαντας»! Κάθε δυο βήματα στην Πολωνία κι ένας Γιγαντιαίος Στόχος Γερμανικής Διαστροφής!
Εδώ, υπόγειες στοές και αποθήκες όπλων αντί για σχολεία και θέατρα, αποθήκες γεμάτες οπλικά συστήματα και τρομερά μυστικά, έγγραφα-αποδείξεις παράνοιας! Ναζιστικής έμπνευσης και κατασκευής αυτή η μικρή υπόγεια πολιτεία, ξεκίνησε το 1943 κι ευτυχώς διεκόπη  το 1945 για προφανείς λόγους, χωρίς όμως να είναι σε θέση ακόμα και σήμερα η Ιστορία να διευκρινίσει με απόλυτη βεβαιότητα πιο σκοπό επρόκειτο να εξυπηρετήσει αυτό το τιτάνιο χθόνιο από κάθε άποψη έργο.
Πρόσωπο με πρόσωπο με την Ιστορία πάλι σήμερα! Στο τέλος της ξενάγησης, θα προσπαθήσουμε να πάρουμε μαζί μας αντί για απαντήσεις, ερωτηματικά που είναι και τα πιο χρήσιμα.
Επιστροφή στο Βρότσλαβ και το απόγευμα στην διάθεση σας για να περιηγηθείτε και ν’ απολαύσετε την ωραιότερη σύμφωνα με πολλούς πόλη της Πολωνίας.
Συνοδός σε τούτη τη βραδιά ο Γίγαντας Ένστικτο κι ο Σοφός Νάνος του καθενός.
Διανυκτέρευση
5

5η Μέρα: Βρότσλαβ – Βαρσοβία

Δυο μέρες μόνο… Αυτό έμεινε. Δε θα χάσουμε όμως ούτε δευτερόλεπτο.
Μετά το πρωινό, αναχώρηση για τη Βαρσοβία, την πόλη της Μαρί Κιουρί, του Σοπέν κι άλλων Πολωνών Παγκόσμιων Γιγάντων.
Άφιξη, όχι όμως απ’  ευθείας «τακτοποίηση» και «παρκάρισμα»|  στο ξενοδοχείο. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Με την άφιξη στην πολωνική πρωτεύουσα θα κάνουμε μια πρώτη Πανοραμική για να οικοδομήσουμε αμέσως τη σχέση με μια πόλη που είναι σαν ανοιχτή αγκαλιά.
Όπου και να κοιτάξεις, κάτι άξιο σχολίου θα δεις. Να οι Ουρανοξύστες της Νέας Βαρσοβίας, να και το Κουλτούρ, το Κτήριο-Δώρο του Στάλιν και σιγά-σιγά θα φτάσουμε για ένα μαγικό περίπατο στο Πάρκο Lazienski, είναι ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου τής πόλης, σχεδιάστηκε τον 17ο αιώνα και εκτός από δέντρα και φυτά είναι κατάσπαρτο από Μνημεία αφιερωμένα σε θεούς και δαίμονες και Καλλιτέχνες…
Να ο Σοπέν!
Και γύρω του σιντριβάνια, λίμνες, αμφιθέατρα, μονοπάτια, γέφυρες, να 101 σκιουράκια μας γύρω μας, αρμονία συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων γύρω μας, ομορφιά και κυρίως Μουσική παντού!
Ύστερα από μια βόλτα σαν ποτό καλωσορίσματος η δροσιά της, άφιξη στο ξενοδοχείο μας, τακτοποίηση, χρόνος για λίγη ξεκούραση και εν συνεχεία, πάμε βόλτα μαζί, ο συνοδός τους γραφείου μας προσφέρεται κι όποιος θέλει τον ακολουθεί στους ατέλειωτους πεζόδρομους της παλιάς πόλης με τα ατμοσφαιρικά καφέ κι εστιατόριά τους. Πρώτη επαφή και γνωριμία με το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας: υπέροχη! Κι όποιος λέει το αντίθετο είναι κακεντρεχής ή κακόγουστος!
Χρόνος ελεύθερος για δείπνο! Διανυκτέρευση.
6

6η Μέρα: Βαρσοβία

Πρωινό και ξεκινάμε τη ξενάγηση στην μετά βεβαιότητας υπέροχη Βαρσοβία, ήδη από την πρώτη χθεσινή επαφή κέρδισε την καρδιά μας. Αν κανείς δεν το γνωρίζει θαυμάζει την πόλη με την αίσθηση πως είναι τουλάχιστον 200 ετών και έξοχα διατηρημένη.
ΟΧΙ! Εβδομήντα χρονών πόλη είναι, έφηβη, ξαναγεννημένη κυριολεκτικά μέσα από τις στάχτες της.
Η Βαρσοβία βίωσε με τον σκληρότερο τρόπο την καταστροφική διαστροφή και μανία των Ναζί. Την ισοπέδωσαν κατά τη διάρκεια του Β’Π.Π.
Στα χρόνια της ειρήνης όμως ήρθε η Τέχνη κι έβαλε το χέρι της στην αποκατάσταση. Όλα βασίστηκαν σε πίνακες ζωγραφικής, σε σκίτσα προηγούμενων αιώνων που παρουσίαζαν διάφορες γωνιές της πόλης, απ’ τη μία η Τέχνη, έβαλε πλάτη κι η Λογοτεχνία κι η Ποίηση κι όλα έγιναν κομψά, με ακρίβεια και σεβασμό στο παρελθόν. Αναλογιζόμενος κανείς την «Περίπτωση Βαρσοβία» εύχεται να γίνει δια χειρός ανθρώπου αντίστοιχο «θαύμα»  στην Παλμύρα και σε τόσες άλλες «προβιές γδαρμένης Ιστορίας».
Ξεκινάμε την κλασική Πανοραμική γνωριμία μαζί της ώσπου θα κάνουμε ένα βήμα παραπάνω στη Σχέση μας μ’ αυτή τη Σπουδαία Άγνωστη, πάμε στο Ιστορικό της Κέντρο, στην παλιά Βαρσοβία, βρίσκεται κι αυτή στη Λίστα της Ουνέσκο ως Παγκόσμια Κληρονομιά.
Το Βασιλικό Ανάκτορο, νερό γύρω του παντού κι ύστερα η «Πλατεία της Αγοράς» με το Μνημείο του Σοπέν και την Τέχνη του σαν αντίδοτο στην Αγορά και στις Αγορές που αντικατέστησαν Πολιτική και Τέχνη, ο μύθος της πόλης που έγινε Έμβλημα-Γοργόνα, πιο κει η «Πλατεία του Κάστρου «Plac Zamkowy», το περίφημο Μέγαρο Πολιτισμού και Επιστημών, το Θέατρο Βιέλκι, που στεγάζεται η Όπερα καθώς και το Μπαλέτο…
Πού να πρωτοκοιτάξεις… Πόσα χρόνια κι αυτή η πόλη έξω απ’ το χάρτη των σχεδίων μας… Τώρα όμως είμαστε εδώ, προχωρούμε… Να και η Εβραϊκή Γειτονιά, Γκέτο αργότερα, με το Μνημείο των Μαρτύρων να θυμίζει το πέρασμα των Βάρβαρων Ναζί. Λίγο πιο κει βρίσκεται και το νέο υπερσύγχρονο μουσείο Εβραϊκής Ιστορίας. Προχωρούμε… Τεράστιες λεωφόροι δεξιά κι αριστερά, σύγχρονη και παλιά πόλη, η πλατεία του Κάστρου… Ήταν απολαυστικό αυτό το κομμάτι της διαδρομής, μάς αποκάλυψε κρυμμένα μυστικά της πόλης, πλούτο αρχιτεκτονικό: το Παλάτι Kazimierz, το παλάτι Krasinski με τους πολύχρωμους Πήγασους, η Εκκλησία της Αγίας Άννας και του Τιμίου Σταυρού, το Προεδρικό Ανάκτορο, ο Ναός των Καρμελιτών, η Εθνική Βιβλιοθήκη, το εντυπωσιακό κτίριο του Πανεπιστημίου, το ιστορικό ξενοδοχείο Μπρίστολ και το Κάστρο της Βαρσοβίας…
Να και το σπίτι τής Μαρίας Κιουρί, το Μουσείο του Κοπέρνικου, ο Σοπέν, ο Κισλόφσκι, ο Αντρέι Βάιντα… Επιστήμη και Τέχνη το Άρμα του Ανθρώπου για να προχωρεί προς τα όνειρά του. Ωραία, ολοκληρωμένη και με καρδιά επίσκεψη σε μια πόλη  που σιγά-σιγά κατακτά της καρδιές των ταξιδιωτών του κόσμου.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Απόγευμα ελεύθερο για χαλάρωση ή για επιπλέον εξορμήσεις σε γνωστά πια λημέρια.
Ετούτη την τελευταία βραδιά η Melodrakma έχει την πρόθεση εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον, να οργανώσει ένα δείπνο για όλους ώστε να κλείσει ωραία το πέρασμά μας απ’ την Πολωνία.
Διανυκτέρευση.
7

7Η Μέρα: Βαρσοβία - Αθήνα

Τελευταία μέρα αλλά όχι πεταμένος χρόνος. Τίποτα δεν έχουμε για πέταμα. Ναι, χρειάζεται κι ο χρόνος ο ελεύθερος για χαλάρωση για ένα ενθύμιο, μια βόλτα στα στενά που γνωρίσαμε αλλά πριν… η Melodrakma θέλει να προσφέρει ετούτη την τελευταία μέρα ένα τελευταίο δώρο. Από κάποια σταυροδρόμια του κόσμου ίσως να μην περάσουμε ποτέ ξανά γι’ αυτό σήμερα, θα πάρουμε το πρωινό μας, θα φορτώσουμε βαλίτζες κι αντί για ψώνια σε κάποιο πολυκατάστημα θα κάνουμε μια επίσκεψη σ’ ένα σπουδαίο Μουσείο!
Για τη σημερινή μέρα η Melodrakma έχει θέσει έναν μεγάλο στόχο. Να δείξει στους ανθρώπους της το «Πριν και το Μετά» της Βαρσοβίας. Πάμε στο Μουσείο… Ακολουθήστε, να κλείσει ιστορικά ένα ακόμα ταξίδι μας στην Ιστορία
Επίσκεψη σ’ ένα Μουσείο-Έκπληξη, σχεδόν βιωματική εμπειρία της καταστροφής της πόλης κι ύστερα… Ύστερα χρόνο ελεύθερος, ό,τι θέλει ο καθένας ως την ώρα της μεταφοράς στο αεροδρόμιο και την πτήση για Αθήνα.
Καλό ταξίδι, κι ελπίζουμε να έγινε κι αυτό το ταξίδι αφορμή να «ζεσταθούν» κάποιες απ’ τις ώρες του χειμώνα μας μέσα από καινούριες σχέσεις με την πολωνική λογοτεχνία, την ποίηση, το σινεμά, τη μουσική… Θα έχει φροντίσει η Melodrakma κατά τη διάρκεια του ταξιδιού να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις γι’ αυτό. Προσδοκία μας σ’ αυτό το ταξίδι να θεριέψει ο Νάνος της Περιέργειας για Άλλες Πραγματικότητες μέσα μας, να γίνει Γίγαντας αφορμή το Πολωνικό Θαύμα-Περιπέτεια
Σας ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη.
Σημείωση: Μπορεί ν' αλλάξει η σειρά των ξεναγήσεων χωρίς να παραληφθεί καμία.

Tour Location

Πολωνία: Κρακοβία-Βρότσλαβ-Βαρσοβία

Write a Review

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Τα νέα της Melodrakma

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο newsletter μας και ενημερωθείτε πρώτοι για τις προσφορές αλλά και τις τελευταίες μας εκδρομές.

Call Now Button