Top
10 Oct

ΜΟΝΗ ΔΑΦΝΙΟΥ & ΜΟΝΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ: «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ»

Κυριακή 18 Οκτωβρίου

 

Μια Επίσκεψη ειδικά στοχευμένη! Μια απόπειρα κατανόησης της σχέσης Τρέλας και Αγιοσύνης. 

 

Συνάντηση στην κάτω πλευρά της Πλ. Κλαυθμώνος (Παλαιών Πατρών Γερμανού 7) στις 9:45 το πρωί

 

Θα ξεκινήσουμε από τα γραφεία τής Melodrakma, εκεί ακριβώς βρίσκεται το βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων που σίγουρα πολλές φορές θα περάσαμε δίπλα του αλλά ίσως ποτέ δε το αντιμετωπίσαμε ως ιστορικό αρχιτεκτόνημα.

 

Εν συνεχεία θα επιβιβαστούμε στο πούλμαν τής Melodrakma και θα κινηθούμε προς τη Δυτική πλευρά του Υμηττού. Η πρώτη μας στάση θα είναι στη Μονή Καισαριανής.

 

Έχει και Βυζαντινό απίθανο πλούτο η Αθήνα!

Απ’ τα τέλη του 11ου-αρχές 12ου αι., ο κυρίως ναός, αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου, υψώνεις το βλέμμα, εκπληκτικές τοιχογραφίες, η παλαιότερη σωζόμενη με μορφή Θεοτόκου Δεομένης, απ’ τον 14ο αι.,

Και γύρω, ένα καταπληκτικό μεταβυζαντινό κτηριακό σύμπλεγμα που έγινε κάποτε και ελαιοτριβείο.

 

Λάδι και Πίστη και Ελλάδα αιώνες μαζί!

 

Κι από κει, μετά την ξενάγησή μας, θα κινηθούμε προς τις παρυφές του άλσους Χαϊδαρίου, δίπλα στην Ιερά Οδό, την οδό εκείνη που απ’ την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οδηγεί από την Αθήνα στην Ελευσίνα ξαφνικά, για μια φορά ακόμα μπροστά στα μάτια μας η σκυτάλη κι η συνέχεια το οχυρωμένο μοναστήρι του Δαφνιού βρίσκεται στη θέση του αρχαίου ιερού του Δαφναίου Απόλλωνα!

Κι απ’ τις έξοχες αγιογραφίες της Καισαριανής μπροστά στα μάτια μας τώρα ένας άλλος τρόπος που βρήκε ο άνθρωπος για να διηγηθεί ιστορίες… Θαυμάστε τα εκπληκτικά, τα μοναδικής τέχνης επιτοίχια ψηφιδωτά της Μονής Δαφνίου!

Και τι δεν έγινε στο βίο της ετούτη η μονή για να επιβιώσει. Και φρουραρχείο, και στρατώνας Βαυαρικών στρατευμάτων, κι ερειπωμένος τόπος, και ξανά χώρος προσευχής, και χώρος αρχαιολογικός και Δημόσιο Ψυχιατρείο…

Ωραία αφορμή να μιλήσουμε για την τρέλα ως μέσω αγιοσύνης και το αντίθετο.

Από το 1990, η Μονή Δαφνίου περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

 

Κι ύστερα η ξεναγός μας κα. Δασκαλάκη θα μπει στην άλλη φύση και ιδιότητά της και θα μας οδηγήσει στο Καμπαρέ Βολταίρ. Εκεί, με κρασί και μεζέδες, με πιάνο και κιθάρα, “θα ψάλλει πρώτα τον εξάψαλμο σε κάποιους φιλοσόφους” κι ύστερα, θα μας τραγουδήσει ένα ειδικό ρεπερτόριο που ετοιμάσαμε ειδικά για την περίπτωση της σημερινής επίσκεψης Ύμνους Βυζαντινούς, Εκκλησιαστική Μουσική της Δύσης και Σεφαρδίτικα τραγούδια. (εβραιοισπανικά)

 

Τιμή 40 ευρώ. (Περιλαμβάνει: Μεταφορές, ξενάγηση, κρασί, πλατό τυριών και ειδικό για την περίπτωση μουσικό πρόγραμμα.)

Επιπλέον το Εισιτήριο στη Μονή Καισαριανής

Ολόκληρο 3 ευρώ

Μειωμένο 2 (για 65 +)

 

Κρατήσεις και περισσότερες πληροφορίες:
Τηλεφωνικά στα: 210-524 1960, κιν. 6980 99 23 23
• email: es@melodrakma.com

No Comments

Leave a Reply:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Τα νέα της Melodrakma

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο newsletter μας και ενημερωθείτε πρώτοι για τις προσφορές αλλά και τις τελευταίες μας εκδρομές.

Call Now Button