Top
15 Dec

ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2020 ΜΕ ΤΗ MELODRAKMA: ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Κάθε χρόνο, το τριήμερο της Αποκριάς η Melodrakma κάνει ένα ταξίδι στην Ελλάδα. Απ’ τη μία για να ρίξουμε μια ματιά στην Ελλάδα μας κοιτάζοντας από άλλες χαραμάδες κι απ’ την άλλη, ως ευκαιρία ανταμώματος ένα σωρό ανθρώπων, φίλων πια, άλλος απ’ το ταξίδι στη Βόρειο Ισπανία, άλλος απ’ την Ανδαλουσία, τη Σικελία, την Τοσκάνη, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ιαπωνία..

 

Πιο εύκολο να βρεθούμε στην Ελλάδα. Δημιουργώντας παράλληλα κοινή μνήμη και παράδοση.

 

 

ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2018: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2019: ΗΠΕΙΡΟΣ

ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2020: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

 

Όπως και πέρυσι, στην Πολιτιστική Διαδρομή στα Θέατρα της Ηπείρου,  έτσι και στο φετινό οδοιπορικό μας στην Πελοπόννησο έχουμε την υποστήριξη του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ. Είμαστε όλοι χαρούμενοι και υπερήφανοι στη Melodrakma κι  απολαμβάνουμε αυτή την υποστήριξη και τη συνεργασία με το ΔΙΑΖΩΜΑ, τον Πρόεδρό του κο. Μπένο και τους σπουδαίους συνεργάτες του.

 

1821: ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

2021: 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

2020: Στο παρά πέντε, στο παρά ένα, ένα χρόνο πριν την επέτειο, ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!

 

Έτσι θα λέγεται φέτος το ταξίδι μας στο τριήμερο της Αποκριάς: ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!

 

Αυτό είναι και το θέμα φέτος. Η Επανάσταση γενικά. Πιο ειδικά, η Ελληνική Επανάσταση. Ποιος την έκανε, γιατί, πού, από πού ξεκίνησε και ποιοι είναι αυτοί κάθε φορά οι επαναστάτες, ποιοι είναι αυτοί που δεν τους νοιάζει να τα χάσουν όλα, ποιοι δε βολεύονται και δεν κάθονται στην ησυχία τους, ποιοι είναι αυτοί που δε μπορούν να πουν «ας βγάλουν άλλοι τα κάστανα απ’ τη φωτιά»;

Κι ύστερα, ποιοι είναι αυτοί, όχι πάντα αλλά συχνά, που απ’ το παρασκήνιο υποκινούν επαναστάσεις χωρίς ποτέ να δει κανείς στο φως το πρόσωπό τους;

 

Πόσο κρατάει μια Επανάσταση;

Πόσο κρατάει ο επαναστατικός μας εαυτός;

Από ποια ηλικία και μετά αρχίζουμε να βλέπουμε την επανάσταση ως πρόβλημα;

Τί ώρα περίπου πεθαίνει ο επαναστάτης μέσα μας;

 

Πότε ήταν η τελευταία φορά, όχι που θελήσαμε ν’ αλλάξουμε τον κόσμο γύρω μας, το status quo αλλά πότε ήταν η τελευταία φορά που ήμασταν διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουμε να τα χάσουμε όλα, όλα όσα έχουμε, τα λίγα ή τα πολλά, όλα τα χειροπιαστά για ένα όραμα…

Ποθήσαμε ποτέ κάτι πραγματικά;

Είχαμε ποτέ κι εμείς ένα όραμα; Τί απέμεινε απ’ αυτό;

Έγινε ποτέ κάποιος αγώνας μας παράδειγμα ν’ αγωνιστούνε κι άλλοι;

Υπάρχει περίπτωση να γελάνε οι επόμενες γενιές, να γελάνε και να ντρέπονται με την ευκολία μας να βολευτούμε και να πετάξουμε τα όνειρα τα εφηβικά για λίγη ησυχία.

Και ποιος είναι αυτός που υποτιμάει την ησυχία; Που τη σαρκάζεται…

Οι επόμενη γενιά, οι νέοι σήμερα, όταν μεγαλώσουν δε θα το κάνουν;

 

Μαζί μας θα είναι και πάλι ο αγαπημένος φίλος, σκηνοθέτης και ηθοποιός Περικλής Μοσχολιδάκης. Αυτός θα κάνει το κάστινγκ των καλλιτεχνών που θα ταξιδέψουν μαζί μας και θα σηκώσουν στους ώμους τους αυτή την πλευρά της μαγείας του ταξιδιού. Όπως τον περασμένο Μάρτιο στην Ήπειρο με την Χριστίνα Μαξούρη, όπως τον περασμένο Αύγουστο στο Άουσβιτς με τη Μαρία Κεχαγιόγλου, για το 2020 ο Περικλής μου υποσχέθηκε δάκρυα χαράς.

Ποιος και ποια θα είναι μαζί μας φέτος;;;

Με Δρώμενα και Στιγμές  στην Καστροπολιτεία του στο Μυστρά,

στις Πυριτιδαποθήκες – Μουσείο Υδροκίνησης  της Δημητσάνας,

Μπαρούτι και Νερό, Θέατρο και Ταξίδι μαζί

και τέλος,

στο αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης που με τόσο κόπο μας προσέφερε σε έξοχες και πάλι συνθήκες ο κος. Θέμελης  και οι συνεργάτες του… Εκεί ξενάγηση και Δρώμενο-Επίλογος!

 

Έδρα μας, βάση, η Καλαμάτα.

29 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου 2020.

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!

 

Θα μιλήσουμε πολύ για επανάσταση αυτές τις τρεις μέρες, θα επισκεφτούμε τόπους με μνήμες που συνδέονται άμεσα με τον Αγώνα εκείνο των Ελλήνων αλλά και τόπους κληρονομιά άξια για ν’ αγωνιστούν. Στο κόμβο του Άργους θα επισκεφτούμε τις Μυκήνες και ασφαλώς την Επίδαυρο. Εκεί θα έχουμε τη μεγάλη τιμή να μας ξεναγήσει ο καθηγητής κος. Λαμπρινουδάκης. Ναι, για την Ελευθερία αλλά και για κάτι πέτρες σαν αυτές έγινε η Επανάσταση, πολύτιμες πέτρες, λίθοι πολύτιμοι αιώνιας μνήμης.

 

Θα μιλήσουμε πολύ για επανάσταση αυτές τις τρεις μέρες και θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μια τριήμερη κάψουλα χρόνου, να μπούμε  μέσα της, να Νιώσουμε, ό,τι μπορεί ας νιώσει ο καθένας κι ύστερα, μ’ ό,τι κατορθώσει να πάρει μαζί του, μέσα του, θα γυρίσουμε πίσω στις ζωές μας.

 

Επανάσταση και Ανάσταση στον κουρασμένο κι απογοητευμένο παλιό καλό εαυτό μας.

 

Λέει ο Ισίδωρος Ζουργός κάπου στην Αηδονόπιτα «(…) Το δαιμόνιο των Γραικών στην αποθέωσή του! Έτσι είναι τούτοι οι άνθρωποι Ελίζαμπεθ,! Τιτάνια όνειρα και μικρές τραγωδίες αντάμα. (…) »

 

Σας ευχαριστώ και καλή αντάμωση

 

Γιάννης Λυμτσιούλης

 

Υ.Γ:

 

1η ΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ- ΚΟΜΒΟΣ ΑΡΓΟΥΣ: ΜΥΚΗΝΕΣ-ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ-ΝΑΥΠΛΙΟ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ

2η ΜΕΡΑ: ΚΟΜΒΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ: ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΜΥΣΤΡΑΣ-ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ

3η ΜΕΡΑ: ΚΟΜΒΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ: ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ – ΜΕΘΩΝΗ – ΠΥΛΟΣ – ΑΘΗΝΑ

 

Το αναλυτικό ημερήσιο Πρόγραμμα, κόστη και άλλα σχετικά θα ανακοινωθούν μετά τις γιορτές.

 

Οι κρατήσεις όμως ξεκινούν σήμερα.

 

Τηλ:

210 524 1960

6980 99 2323

6986 66 2014

 

Mail: gr@melodrakma.com

es@melodrakma.com

 

No Comments

Leave a Reply:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.